infa.lt

Visoje Britanijoje vyksta protestai dėl kylančių energijos kainų

03 balandžio
19:08 2022
Protestai UK

nuotr. Joe Giddens/PA

Demonstrantai susirinko Londone, Kardife, Birmingeme ir kituose miestuose po to, kai smarkiai išaugo namų ūkių sąskaitų lubos praneša Guardian. Tūkstančiai žmonių JK išėjo į gatves protestuodami prieš staigų energijos kainų kilimą, o kabineto ministras sakė, kad vyriausybė negali „visiškai panaikinti“ kainų padidėjimo.

Demonstracijos vyko šeštadienį, įskaitant vieną netoli Dauning gatvės Londono centre, kur minios susirinko pasiklausyti kalbų, tarp jų ir buvusio leiboristų lyderio Jeremy Corbyno. Kiti protestai vyko miestuose, įskaitant Kardifą ir Birmingemą. Penktadienį buvo smarkiai padidinta energijos kainų viršutinė riba, o vidutinės buitinės dujų ir elektros sąskaitos išaugo iki 1 971 svaro per metus. Tolesnis šuolis spalį gali siekti iki 2600 svarų sterlingų.

Grupės, įskaitant Profesinių sąjungų kongresą ir kovos su skurdu kovotojus, išreiškė susirūpinimą dėl pokyčių ir teigė, kad kartu su didėjančia infliacija ir mažu atlyginimu tai gali paskatinti žmones „neįmanomai pasirinkti“ – šildytis namus ar valgyti.

Liaudies asamblėjos prieš taupymą, šeštadienio renginių ciklo organizatorės atstovas sakė: „Visuomenės pasipiktinimas pragyvenimo brangėjimo krize sparčiai auga, o mūsų atsakas įgauna pagreitį“.

Corbyn sakė: „Sutinku žmones, kurie su siaubu žiūri į sekantį įstatymo projektą, todėl mažiausiai ko mums reikia – tai  energijos kainų apribojimo, o tada turime pasakyti: pažiūrėkite į energetikos kompanijų pelnus ir į čia gyvenančių žmonių sunkumus“.

Kainų augimą lėmė išaugusi energijos paklausa, ekonomikai atsigaunant po COVID pandemijos padarinių, tuo pačiu atsiliekant pasiūlai, teigia leidinys. Rusijos invazija į Ukrainą taip pat paaštrino problemą, o kai kurios šalys sustabdė arba apribojo Rusijos naftos ir dujų pirkimą.

Ministrai paskelbė apie mokesčių nuolaidą balandžio mėnesiui ir 200 svarų sterlingų paskolą, kurią bus galima gauti nuo spalio, kad sušvelnintų naštą, tačiau Leiboristų partija teigė, jog naftos ir dujų įmonėms turėtų būti taikomas nenumatytų išlaidų mokestis, kuris padėtų teikti paramą tiems, kuriems jos reikia.

Prancūzijoje vyriausybė šiais metais apribojo energijos sąskaitų padidėjimą iki 4%.

Šeštadienį kalbėdamas per „Sky News“, Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas sakė: „Mes [vyriausybė] negalime visiškai panaikinti pasaulinių rinkų ir pasaulinio spaudimo poveikio, pavyzdžiui, energetikai, kuri, be abejo, šiuo metu yra pagrindinis akcentas daugumai žmonių.

„Tačiau mes skirsime paramą, kokią galėsime ir kai tik galėsime, kaip aš sakau, atsižvelgdami į tai, ką darome su visuomenės pinigais.

Leiboristai teigė, jog vyriausybė turėtų priimti įstatymus, kad kainos būtų mažesnės. Šešėlinė transporto sekretorė Louise Haigh pareiškė: „Susitiksime su naftos ir dujų kompanijomis, kad įsitikintume, jog taip atsitiko, o jei taip neatsitiks, imsimės teisėkūros priemonių, kad įsitikintume, jog taip nutiko.

„Manau, kad mums reikia imtis teisėkūros priemonių, jei Šiaurės jūros naftos ir dujų kompanijos, benzino mažmeninės prekybos įmonės gauna rekordinį pelną ir neperduoda nieko iš surinktų lėšų klientams.

Ji sako esanti šokiruota, kad nacionalinio draudimo įmokos buvo didinamos tuo metu, kai žmonėms tenka susidurti su kitomis didėjančiomis išlaidomis.

Atnaujinus dėmesį energetikai, vyriausybės strategija šiuo klausimu, praėjus kelioms savaitėms po to, kai turėjo būti paskelbta – vis dar dar nebuvo atskleista –. Laikraščio „Times“ pranešimai rodo, kad Borisas Johnsonas svarsto galimybę iki 2035 m. tris kartus padidinti sausumos vėjo energijos kiekį, nors daugelis torių lyderių tam prieštarauja. Taip pat tikimasi, kad bus aktyviai panaudota branduolinė energija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 269

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. PASAKOS IŠ RŪSIO    -  2022-04-03, 19:19

    Airijoje profsąjungos susitinka su vyriausybe aptarti algų kėlimą, kaip padėti žmonėms.Lietuvoje šimonytė irgi susitiko su šurajevu aptarti ekonominę situaciją.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...