infa.lt

Ukrainos derybininkų vadovas: „Maskva sutiko su Kijevo pasiūlytu taikos sutarties projektu“

03 balandžio
12:58 2022
Ukrainos ir Rusijos derybos Turkijoje

Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas kreipiasi į Rusijos ir Ukrainos derybininkus prieš jų derybas akis į akį Stambule, Turkijoje, 2022 m. kovo 29 d. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Rusija žodine forma sutiko su Ukrainos pasiūlytu taikos sutarties projektu. Tai pareiškė Ukrainos derybininkų komandos vadovas Davidas Arachamia, pažymėdamas, kad Maskva nepriėmė tik Kijevo pasiūlytos sutarties sąlygos dėl Krymo.

Arachamia sakė, kad Kijevas laukia raštiško šio sutikimo patvirtinimo.

Pasak Ukrainos derybininkų vadovo, teisininkai ir diplomatai rengia galutinę dokumento versiją. Kaip skelbia leidinys „Meduza”, Arachamia, remdamasi Turkijos prezidentu, kuris prieš dieną kalbėjosi su Rusijos prezidentu, sakė, kad Kremlius susitarimo projektą vertina kaip „pakankamai išplėtotą“ ir sudarantį sąlygas asmeniniam Rusijos ir Ukrainos lyderių susitikimui surengti.

„Mūsų užduotis dabar yra greitai išplėtoti galutinį klausimų, kuriuos jau palietėme, etapą ir pasiruošti galimam prezidentų susitikimui“, – cituoja Arachamios žodžius Meduza. Anot jo, toks susitikimas gali įvykti Stambule ar Ankaroje.

Arachamia teigia, kad trys NATO bloko šalys sutiko tapti Ukrainos saugumo garantais: Turkija, Vokietija ir Italija.

Kijevas tapo realistiškesnis savo požiūriu į klausimus, susijusius su neutraliu ir nebranduoliniu Ukrainos statusu, interviu Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos derybininkų vadovas Vladimiras Medinskis.

Kartu jis pažymėjo, kad sutarties projektas dar neparengtas tiek, kad būtų galima jį aptarti aukščiausiojo lygio susitikime.

„Arachamia teigė, kad Rusija priima Ukrainos poziciją – išskyrus Krymą. Man belieka pakartoti, kad anksčiau sutarti klausimai, būtent neutralus neprisijungęs prie bloko nebranduolinis Ukrainos statusas, užsienio karinių bazių uždraudimas, atsisakymas dislokuoti užsienio karius ir bet kokius puolamuosius smogiamuosius raketinius ginklus, kurti ir gaminti masinio naikinimo ginklus, rengti pratybas, kuriose dalyvauja užsienio kariai – tik gavus valstybių garantų, įskaitant Rusiją, leidimą, taip pat tarptautinio saugumo garantijų sistemos sukūrimas neutraliai Ukrainai – visi šie susitarimai buvo pasiekti Stambule. Tai iš esmės yra tai, ko Rusija atkakliai ir nuosekliai siekia nuo 2014 m.“, – „Interfax“ sakė Medinskis.

Medinskis pabrėžė, kad „Krymo ir Donbaso atžvilgiu Rusijos pozicija nesikeičia“.

Medinskis ne taip optimistiškai vertina greitą dviejų šalių vadovų susitikimą: „Dėl susitarimo projekto pasirengimo viršūnių susitikimui: deja, nepritariu Arachamios optimizmui. Reikia dirbti toliau. Ir aš matau, kad Ukrainos diplomatinės ir karinės tarnybos, kaip man atrodo, gerokai atsilieka įgyvendinant net tuos susitarimus, kurie jau buvo pasiekti politiniu lygiu“.

Anksčiau Vladimiras Medinskis pažymėjo konstruktyvią derybų eigą ir pareiškė, kad „Rusija žengia du žingsnius, konflikto Ukrainos atžvilgiu deeskalacijai“.

Pirmojo derybų proceso Turkijoje etapo pabaigoje Davidas Arachamia įvardijo Ukrainos sąlygas dėl saugumo garantijų:

– Ukraina yra pasirengusi sutikti su nebranduolinės šalies neįeinančios į NATO bloką statusu, jei yra aiškios ir griežtos daugelio šalių garantijos. Tai turi būti dokumentuojama. Garantėmis laikomos Didžioji Britanija, Kinija, JAV, Turkija, Prancūzija, Kanada, Italija, Lenkija ir Izraelis. Kai kurios iš šių šalių iš jų jau yra davusios išankstinį sutikimą.

„Ukrainai reikia aiškių, teisiškai privalomų saugumo garantijų, kurios turėtų būti panašios į NATO Chartijos 5 straipsnį. Jei Ukraina patirtų karinę agresiją, ji turės teisę reikalauti konsultacijų su šalimis garantėmis per tris dienas. Jei šios konsultacijos neprives prie diplomatinio sprendimo, šalys garantės turėtų teikti karinę pagalbą Ukrainai.

– Šalys garantės turėtų padėti Ukrainai įstoti į ES.

Šalys susitarė Krymo ir Donbaso klausimus aptarti atskirai. Ukraina pasiūlė tokią schemą: derybos dėl Krymo ir Sevastopolio statuso tęsis 15 metų, Ukraina atsisako panaudoti ginkluotus metodus šiam klausimui išspręsti; vadinamųjų DPR ir LPR statuso ir likimo klausimas įtrauktas į atskirą pastraipą, jį abiejų šalių prezidentai gali aptarti asmeniniame susitikime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra pareiškęs, kad bet kokie taikos susitarimai bus perduoti šalies žmonės spręsti referendumu.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 310

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2022-04-03, 20:57

    „Zelenskis yra pareiškęs, kad bet kokie taikos susitarimai bus perduoti šalies žmonėms spręsti referendumu”. – Jei taip tikrai įvyks (kuo man sunku patikėti) – žinosiu, jog Ukraina yra tikrai nepriklausoma ir demokratinė.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...