infa.lt

Joe Bidenas iš rezervo išleis 180 milijonų barelių naftos

01 balandžio
11:00 2022
Džo Baidenas

REUTERS

JAV Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paskelbė, kad per kelis ateinančius mėnesius Jungtinės Valstijos iš savo šalies strateginio naftos rezervo (SPR) išleis precedento neturintį 180 mln. barelių naftos kiekį, rašo Epoch Times.

Pasak aukšto prezidento administracijos pareigūno, per ateinančius šešis mėnesius, pradedant geguže, nafta bus tiekiama į rinką vidutiniškai po vieną milijoną barelių per dieną, ir tai bus suderinta su kitų pasaulio šalių išleidimu, pokalbyje su žurnalistais telefonu prieš prezidento pranešimą informavo jis..

Administracija planuoja papildyti naftos atsargas nukritus jos kainoms, kad „pasiruoštų būsimoms ekstremalioms situacijoms ir taip pat pateiktų tinkamą signalą rinkai“, teigė aukštas administracijos pareigūnas.

Žinia apie šį pranešimą paskatino naftos kainas ketvirtadienį smuktelėti, o naftą išgaunančios OPEC+ šalys, įskaitant Rusiją, laikėsi galiojančio susitarimo dėl 432 000 barelių per dieną gavybos gegužės mėnesiui.

JAV Vakarų Teksaso tarpinės ateities sandorių kaina gegužės mėnesio pristatymui sumažėjo 6,06 JAV dolerio, arba 5,62 proc., iki 101,76 dolerio už barelį.

Remiantis Amerikos automobilių asociacijos duomenimis, JAV dujų kainos tebėra pakilusios – vidutiniškai 4,225 dolerio už galoną (3,785 litro) – šiek tiek mažiau nei kovo 11 d. pasiekta rekordinė 4,331 dolerio riba.

Tai yra trečias kartas, kai Bideno administracija pasinaudojo SPR per pastaruosius šešis mėnesius, ir tai bus didžiausias leidimas per beveik 50 metų rezervo istoriją.

JAV per dieną vidutiniškai sunaudoja apie 20 mln. barelių naftos.

Philas Flynnas, „The Price Futures Group“ vyresnysis vadovas ir „The Energy Report“ autorius, savo kasdieniame tinklaraštyje apie energetines rinkas, Bideno žingsnį vadina „desperatiška priemone“, pažymėdamas, kad tai bus tą pačią dieną, kai OPEC+ nepaisys Bideno raginimų padidinti gamybą.

„Koks sutapimas, kad Joe Bidenas paskelbė apie didžiausią visų laikų SPR naftos išleidimą tą dieną, kai OPEC vengs Bideno administracijos raginimų, laikydamasis savo 400 000 barelių per dieną scenarijaus“, – rašo Flynnas. „Tačiau OPEC iš to juoksis. Jie žino, kad šis žingsnis tik padidins jų produkcijos paklausą. Jie taip pat žino, kad tai dar labiau įtakos mažesnę JAV naftos gavybą, nes tai atgrasys investicijas į skalūnų naftą [nukritus naftos kainai].

Kovo 8 d. Bidenas paskelbė uždraudęs Rusijos energijos resursų importą kaip dalį JAV sankcijų, skirtų izoliuoti Rusijos ekonomiką reaguojant į jos karinę invaziją Ukrainoje.

Dujų kainos kyla nuo tada, kai 2020 m. nukrito žemiau 2,00 JAV dolerių už galoną, kai buvo taikomos COVID-19 karantino priemonės. Šis augimas paspartėjo maždaug nuo 2022 m. pradžios, kai išaugo įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos, o vėliau Rusija įsiveržė.

Kai kurie Kongreso nariai ragino Bideną leisti išnuomoti federalinę žemę, kad būtų galima padidinti vietinę naftos gavybą.

Bidenas per pirmąsias savo darbo Baltuosiuose rūmuose dienas pasirašė vykdomąjį įsakymą, kuriuo buvo sustabdytos naujos iškastinio kuro gręžinių nuomos sutartys, pirmenybę teikiant tikslams, skirtiems „sušvelninti klimato kaitą“.

Vėliau Baltieji rūmai ne kartą neigė, kad jų politika riboja naftos gavybą, nurodydami, kad gavyba padidėjo, lyginant su pirmaisiais prezidento Donaldo Trumpo kadencijos metais, ir primindami 9 000 nepanaudotų leidimų naftos įmonėms gręžti federalinėje žemėje.

Valdininkai ketvirtadienį dar kartą paragino naftos kompanijas „padidinti“ gavybą.

„Manome, kad turėtų kilti pasekmių, jei sėdėsite ant nenaudojamų, patvirtintų leidimų gamybai federalinėse žemėse ir tuo pačiu neužstatytų akrų išnuomotose žemėse“, – ketvirtadienį sakė aukšto rango administracijos pareigūnas. „Štai kodėl prezidentas šiandien ragins taikyti „naudok arba prarasi“ politiką, pagal kurią būtų imami mokesčiai iš įmonių, jei jos „sėdės ant gręžinių” kurie negamina, ir nuomoja bet nedirba.

Kovo 8 d. Amerikos naftos instituto atstovas Kevinas O’Scannlainas Baltųjų rūmų argumentą dėl negavybinės nuomos pavadino „raudonąja silke, dūmų uždanga energetikos politikai, kuri turėjo neigiamą poveikį“ JAV gamtinių dujų ir naftos gavybai.

O’Scannlainas teigė, kad „naudok arba prarask“ reikalavimai, nurodantys, kad naftos įmonės gamintų dujas arba grąžintų nuomos sutartis federalinei vyriausybei, jau galioja. Jis taip pat atkreipė dėmesį į daug laiko ir finansinių investicijų, kurių reikia norint išsinuomoti žemę ir ieškoti naftos, taip pat federalinius apribojimus įmonėms, naudojančioms perteklinę neproduktyvią žemę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 188

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-04-01, 15:13

    Teisingai pasakė prezidentė D. Grybauskaitė: Putino karą galima laimėti tik karu. Ukrainoje turi žūti tūkstančiai Rusijos barbarų ir teroristų, o ekonominiame kare, – Rusijos žmones paversti vargšais, KAD ir jie pradėtų galvoti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....