infa.lt

Smegenų ląstelės – jos nyksta – ar galima išauginti naujas ir kokiu būdu?

27 kovo
07:50 2022

Mūsų smegenys, kaip ir visas kūnas, sensta. Jos taip pat kenčia nuo ligų, kurios yra unikalios ta prasme, kad gali pakeisti pačią mūsų esmę, tai, kas mūsų manymu, mes esame, rašo Epoch Times apie pristatomą tyrimą.

Alzheimerio liga mylimą žmogų gali paversti nepažįstamu žmogumi. Tai gali reikšti prisiminimų praradimą, asmenybės ir santykių pasikeitimus, palikdama nukentėjusiojo šeimos narius persekiojantį kažkada juos pažinojusio šeimos nario aidą.

Laimei, net didėjant šios ligos paplitimui, mokslininkai taip pat vis daugiau sužino apie veiksnius, keliančius mums pavojų, ir įpročius, kuriuos galime ugdyti, kad mūsų smegenys būtų sveikos.

Vienas iš naujausių pavyzdžių yra Kvinslando universiteto mokslininkų ir Vokietijos neurodegeneracinių ligų centro bendradarbiavimo rezultatas. Jie atrado, kad obuolių žievelėse esanti fitocheminė medžiaga gali paskatinti naujų neuronų augimą (neurogenezę).

Ši fitocheminė medžiaga vadinama kvercetinu. Nors mokslininkai nustatė, kad šis junginys naudojamas didelėmis koncentracijomis nepadėjo smegenims auginti neuronų – jis buvo proneurogeninis esant mažoms koncentracijoms, o tai reiškia, kad jis paskatino naujų neuronų atsiradimą, ypač smegenų hipokampo srityje.

Smegenys turi hipokampą kiekvienoje smilkininių srityje (kurios yra tiesiai virš ausų). Hipokampas yra limbinės sistemos dalis. Tai smegenų dalis, kurioje generuojami elgesio ir emociniai atsakai. Šios reakcijos yra labai svarbios išgyvenimui ir apima reprodukciją, kūdikių priežiūrą, maitinimą ir „kovok arba bėk” atsaką. Kitos limbinės sistemos dalys yra talamas, pagumburis, baziniai ganglijai ir migdolinis kūnas (amygdala).

Hipokampas yra gerai ištirta smegenų dalis, kuri savo pavadinimą gavo iš jūros arkliuką primenančios formos. Ši sritis atlieka lemiamą vaidmenį stiprinant atmintį, koduojant ir mokantis. Kita iš pagrindinių jos funkcijų yra pažinimo žemėlapio formavimas, susijęs su jūsų gebėjimu įgyti naujų žinių, jas saugoti ir vėliau prisiminti.

Jūsų elgesiui daro įtaką šis nuolatinis žinių kaupimas, o žala talamui gali sukelti netinkamą elgesį dėl plataus poveikio emocijoms ir pažinimui.

Hipokampas taip pat yra ta sritis, kuri patiria pradinę žalą, kai Alzheimerio ligos plokštelės ir susipainiojusios skaidulos pradeda naikinti smegenų funkcijas.

Kvercetinas stimuliuoja proneurogeninį aktyvumą

Naujajame tyrime buvo tiriama, kaip kvercetinas, augalinis flavonolis, randamas obuolių žievėje, paskatino neuronų augimą. Flavonoliai yra flavonoidų rūšis, junginys, turintis daug funkcijų augaluose, įskaitant pigmentą ryškioms spalvoms vaisiuose ir daržovėse.

Flavonoidai taip pat yra galingi antioksidantai, kurie padeda imuninei sistemai geriau veikti neutralizuodami laisvuosius radikalus.

Tyrimas buvo paskelbtas Stem Cell Reports ir buvo pagrįstas ankstesniais tyrimais, kurie parodė augaliniame maiste esančių fitocheminių medžiagų naudą.

Tyrėjai pažymėjo, kad augalų junginiai buvo gyvybiškai svarbūs palaikant pažinimo funkciją, auginant naujus neuronus (neurogenezę). Štai kodėl nauji atradimai teikia vilčių. Šis smegenų gebėjimas persitvarkyti ir augti yra labai svarbus mūsų pažintiniam gyvybingumui. Tai, kad junginys obuolių žievelėse ir jo minkštime gali padėti smegenims tai padaryti, liudija naudą, kurią gauname iš natūralaus maisto.

Tyrėjai teigė, kad pasirinko obuolius, nes jie plačiai vartojami visame pasaulyje, todėl jų poveikis buvo bendras.

Jie išmatavo poveikį nervų pirmtakų ląstelėms – kamieninėms ląstelėms, galinčioms generuoti nervų ląstelių tipus smegenyse. Jie nustatė, kad poveikis buvo panašus į ankstesnių kitų augalų junginių, tokių kaip resveratrolis ir epigalokatechin-3-galatas (EGCG), kurio yra žaliojoje arbatoje.

Laboratorinės tyrimo dalies metu mokslininkai nustatė, kad kamieninės ląstelės, gautos iš pelių smegenų, buvo apsaugotos ir demonstravo didesnę neurogenezę, kai į ląstelių kultūras buvo pridėta kvercetino ir DHBA.

Pratimai taip pat skatina smegenų augimą

Kitas dalykas, kurį galime padaryti skatinant neurogenezę, yra mankšta. Vienas tyrimas atliktas Britų Kolumbijos universitete, atskleidė, kad aerobikos treniruotės gali padidinti hipokampo tūrį vyresnio amžiaus moterims, turinčioms nežymų pažinimo sutrikimą.

Mokslininkai įtraukė į tyrimą 86 moteris nuo 70 iki 80 metų ir paskyrė joms du kartus per savaitę, šešis mėnesius vykstančią programą. Moterys užsiėmė aerobine veikla, jėgos treniruotėmis arba pusiausvyros ir tonuso treniruotėmis. Tie, kurie dalyvavo aerobikos treniruotėse, parodė reikšmingą hipokampo apimties pagerėjimą.

Kaip rašoma žurnale Science, nesant pratimų, vykstanti neurogenezė nepakankama atminčiai ir mokymuisi apsaugoti. Vienas gyvūnų modelis parodė, jog norint, kad gyvūnai bandymų metu galėtų pranokti kontrolines peles, reikėjo padidinti smegenų neurotrofinį faktorių (BDNF).

BDNF yra pagrindinė molekulė, kuri susidaro smegenyse fizinių pratimų metu ir gali padėti paaiškinti neuroprotekcinę ir pažinimo naudą, kurią žmonės patiria mankštindamiesi. Daug mažiau yra žinoma apie mankštos, BDNF ir neurogenezės sąveiką žmogaus smegenyse, nes neįmanoma ištirti gyvo žmogaus smegenų audinio.

Daugiau žinoma apie gyvūnų modelių naudą, o netiesioginiai neurogenezės matavimai naudojami žmonių atžvilgiu. Vyresnysis mokslo žurnale paskelbto straipsnio autorius, mokslų daktaras Rudolphas Tanzi, pakomentavo chemiškai sukeltos neurogenezės su mankštos pagalba rezultatus:

„Savo tyrime parodėme, kad mankšta yra vienas geriausių būdų įjungti neurogenezę, o tada, išsiaiškinę su tuo susijusius molekulinius ir genetinius įvykius, nustatėme, kaip imituoti teigiamą mankštos poveikį naudojant genų terapiją ir farmakologinius agentus.

„Nors mankštos sukeltas AHN [suaugusiųjų hipokampo neurogenezė] pagerino Alzheimerio liga sergančių pelių pažinimą, įjungdamas neurogenezę, bandymas pasiekti šį rezultatą naudojant genų terapiją ir vaistus nepavyko.

„Taip įvyko todėl, kad naujai gimę neuronai, inicijuoti vaistų ir genų terapijos, negalėjo išgyventi smegenų regionuose, kuriuos jau nuniokojo Alzheimerio liga, ypač neurouždegimas. Taigi, mes uždavėme – kuo skiriasi pratimų sukelta neurogenezė?

„Išmokta pamoka buvo ta, kad neužtenka tik įjungti naujų nervinių ląstelių gimimą ir augimą, tuo pat metu reikia „išvalyti“ aplinką, kurioje jos gimsta, kad naujos ląstelės išliktų ir klestėtų. Pratimai gali padėti tai pasiekti…“

<….>

Yra ir kitų strategijų, kurias galite naudoti smegenų funkcijai pagerinti, ir tų, kurių turėtumėte vengti, nes jos gali pakenkti jūsų smegenims.

Venkite perdirbto maisto

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 475

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....