infa.lt

Saudo Arabija perspėja dėl naftos tiekimo pasaulyje sumažėjimo

22 kovo
14:12 2022

Bendras Saudo Aramco naftos perdirbimo gamyklos „Ras Tanura“ ir naftos terminalo Saudo Arabijoje vaizdas, 2018 m. gegužės 21 d. (Ahmedas Jadallah / „Reuters“)

Saudo Arabija pirmadienį pareiškė neprisiimanti jokios atsakomybės dėl pasaulinės naftos tiekimo trūkumo po to, kai įtariama Jemeno sukilėlių ataka paveikė gavybą karalystėje, praneša Epoch Times.

Saudo Arabijos vyriausybės pareiškime sakoma, kad „ji neprisiims jokios atsakomybės už naftos tiekimo trūkumą pasaulio rinkoms, dėl Irano remiamų teroristinės husių kovotojų išpuolių prieš jos naftos objektus“, rašo valstybinė Saudi Press Agency.

Papildomai, karalystė apkaltino Iraną, kad jis tariamai aprūpino husių kovotojus „balistinių raketų technologijomis“ ir bepiločiais orlaiviais, kurių smūgiai nukreipti į Saudo Arabijos naftos perdirbimo gamyklas, o tai „turi rimtų pasekmių gavybos ir perdirbimo sektoriams, turintiems įtakos“ jos naftos eksportui.

„Tarptautinė bendruomenė turi prisiimti atsakomybę už energijos tiekimo išsaugojimą“, – toliau sakoma, bet nedetalizuojama Saudo Arabijos pareiškime.

Irano remiami husių kovotojai užėmė Jemeno sostinę Saną 2014 metais po kelerius metus trukusių neramumų, kilusių po su arabų pavasariu šalyje susijusių protestų prieš ilgametį Jemeno lyderį Ali Abdullah Salehą. Saudo Arabija ir jos sąjungininkės sureagavo į Jemeno karą, pradėdamos oro kampaniją, siekiant išstumti husius, kurie pastaraisiais metais startavo raketų ir bepiločių orlaivių atakas prieš Saudo Arabijos naftos gavybos vietas.

Šis pranešimas paskelbtas fone to fakto, kad Saudo Arabijos vadovybė tebėra susijusi su OPEC ir kitomis naftą išgaunančiomis šalimis kalbant apie susitarimą, ribojantį naftos gavybos didinimą. Persijos įlankos arabų naftos gamintojai iki šiol priešinosi Bideno administracijos spaudimui išgauti daugiau žaliavinės naftos, kad padėtų sumažinti naftos kainas, kurios smarkiai išaugo Rusijos karo su Ukraina metu.

Husiai prisiėmė atsakomybę už 2019 m. rugsėjo mėn. išpuolį, dėl kurio JAV ir Rijadas vėliau apkaltino Iraną. Net po to, kai skeveldros sudraskė kritinį Abkaiko naftos perdirbimo įrenginį, Saudo Arabija nepateikė jokio panašaus įspėjimo apie savo atsakomybę už pasaulinį naftos tiekimą ir svyruojančias kainas. Vietoje to, karalystė tada pabrėžė, kad ji greitai grįš į normalų gamybos lygį.

Remiantis automobilių grupės AAA paskelbtais duomenimis, pirmadienio popietę dujų kainos Jungtinėse Valstijose išliko beveik istoriškai aukšto lygio. Vidutinė galono kaina visoje šalyje yra apie 4,25 dolerių.

Saudo Arabijos valstybinė žiniasklaida teigė, kad husių kovotojai užpuolė Aramco gamyklą Džidoje, nepatyrę jokių aukų. Bendras žalos mastas įrenginiams iki šiol neaiškus. Saudo Arabijos energetikos ministerija pripažino laikiną naftos gavybos sumažėjimą 400 000 barelių per dieną Yanbu gamykloje, nepateikdama jokių detalių.

Prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas sekmadienį paskelbtame pareiškime pasmerkė atakas.

„Husiai surengia šias teroristines atakas gavę Irano, kuris aprūpina juos raketų ir UAV komponentais bei pasirūpina apmokymu ir patirties įgijimu“, – sakė Sullivanas, turėdamas omenyje nepilotuojamas orlaivius, taip pat žinomas kaip dronai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 313

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-03-22, 19:58

    Be rusiškos naftos sunku bus pasauliui, todėl privalu tik tikėtis, bet Rusijos agresorius reikia ekonomiškai smaugti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...