infa.lt

Kanada. Otavos raitoji policija malšina „Freedom Convoy” protestus, suimta apie 100 žmonių

19 vasario
15:58 2022
Raitoji policija Otavpje

Raitoji policija Otavoje, 2022 vasario 18 d. (The Canadian Press/Adrian Wyld)

Kanada. Policijos duomenimis, teisėsaugai spaudžiant protestuotojus Otavoje, vasario 18 d. buvo sulaikyta daugiau nei 100 žmonių, o nutemptų transporto priemonių skaičius siekė 21, praneša Epoch Times.

Raitoji policija ir pėstieji pareigūnai veržėsi į minią, kad nustumtų žmones iki nustatytos saugomos zonos ribų, kai kuriais atvejais numušdami protestuotojus nuo kojų.

Didžiąją dienos dalį policija lėtai stūmė minią, bet po pietų padidino spaudimą panaudodama dujų balionus ir raitąją policiją, siekdama užimti vis daugiau protestuojančių žmonių pozicijų.

Kai kurie policijos pareigūnai nešėsi automatinius šautuvus ir, panašu, šaudymo guminėmis kulkomis įtaisus, rašo leidinys.

Anksčiau tą dieną protestų organizatorius Benjaminas Dichteris socialiniame tinkle „Twitter“ paragino protestuotojus pasitraukti ir prašė OPS leisti sunkvežimių vairuotojams „pasitraukti ramiai“.

„Vienam iš „Freedom Convoy Canada“ vairuotojų Otavos policija išdaužė vilkiko langus, ir gąsdindama ginklais jėga ištraukė jį iš jo transporto priemonės. Atėjo laikas išvykti. Otavos policiją prašome leisti likusiems vilkikams ramiai išvykti”.

Dichteris patvirtino „The Epoch Times“, kad sprendimą išvykti priėmė konvojaus vadovybė.

„Mes susitikome su visais kelių kapitonais ir jie priėjo išvados, kad tai yra saugiausias pasirinkimas“, – sakė jis.

Tuo tarpu Velingtono ir Metcalfe gatvėse protestuotojai stato sniego užtvaras, kad sulėtintų policijos judėjimą link protesto centro priešais Parlamento kalvą.

Suimami organizatoriai

Du Laisvės konvojaus organizatoriai Chrisas Barberis ir Tamara Lich buvo suimti vasario 17 d. Buvęs RCMP pareigūnas Danielis Bulfordas, koordinavęs protesto saugumą, taip pat buvo suimtas vasario 18 d.

Barberis kaltinamas „patarimais padaryti nusikaltimą“, susijusį su teismo nurodymo nevykdymu (s. 127“) ir „konsultavimu padaryti nusikaltimą, trukdant policijai“. Lichas kaltinamas „patarimu įvykdyti piktybiškus nusikaltimus“.

Abu prieš teismą turėjo stoti vasario 18 dieną.

Dichteris socialiniame tinkle „Twitter“ vasario 18 d. popietę pareiškė, kad Barbero byloje pirmininkaujantis teisėjas nusprendė, kad jis gali būti paleistas su sąlyga, kad grįš namo.

„Štai kodėl svarbu deeskaluoti situaciją ir pranešti apie tai teisėsaugai. Nenoriu, kad mano draugai įstrigtų kalėjime ar būtų sužaloti kiti vairuotojai“, – sakė Dictheris. „Ačiū visiems, kurie dalinosi #meile ir palaikymu #CanadasTruckers, mes jus visus mylime. Aš ir daugelis kitų palikome Otavą”.

Vasario 14 d. federalinė vyriausybė pasinaudojo nepaprastųjų situacijų įstatymu, kad susidorotų su vykstančiais protestais. Šiuo metu Bendruomenių rūmai svarsto priemones kurių galėtų imtis pagal įstatymą. Nors toriai nepritaria tokiam žingsniui, iki šiol NDP pasisakė už įstatymo naudojimą, suteikdama liberalams pakankamai paramos, kad jis būtų priimtas, kai tik įvyks balsavimas.

„Siekdama susidoroti su dabartinėmis grėsmėmis, mūsų vyriausybė remiasi nepaprastųjų situacijų įstatymu. Įstatymo taikymo sritis yra ribota laiko atžvilgiu ir tikslinga, pagrįsta ir proporcinga, o teisėsaugos institucijoms suteikiama daugiau priemonių atkurti viešąją tvarką ir apsaugoti žmones“, – apie savo vyriausybės sprendimą remtis šiuo įstatymu socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Kanados premjeras Justinas Trudeau.

Otavos policija pastatė tvoras ir užtvaras miesto centre, kad sukurtų saugumo zoną, uždrausdama eiti ir burtis į grupes joje. Saugoma zona yra aplink Parlamento kalvą.

Į saugomą zoną galės patekti tik vietiniai gyventojai arba toje teritorijoje dirbantys asmenys.

„Norime, kad žinotumėte, jog patekę į saugomą zoną ir pažeisdami nepaprastųjų situacijų įstatymą, galite būti suimti ir (arba) apkaltinti pažeidimu“, – sakoma Otavos policijos pranešime.

Laikinasis Otavos policijos vadovas Steve’as Bellas vasario 17 d. sakė, jog norima užtikrinti, kad tie, kas nori patekti į zoną dėl „neteisėtos priežasties, pavyzdžiui, prisijungti prie protesto, – negalėtų patekti į miesto centrą“ – tam saugomoje zonoje yra beveik 100 kontrolės punktų.

Piliečių laisvių ir konstitucinių teisių grupės pradėjo teisinius ieškinius prieš tai, kaip vyriausybė taiko Nepaprastųjų situacijų įstatymą protestų atžvilgiu.

Otavoje griūna žmonės
Otavoje jau šaudo

„Vyriausybės paskelbta nepaprastoji padėtis yra neturinti precendento ir rimtai pažeidžia kanadiečių chartijos teises“, – per spaudos konferenciją vasario 17 d. sakė Kanados piliečių laisvių asociacijos vykdomoji direktorė Noa Mendelsohn Aviv, paskelbusi, kad jos organizacija ketina paduoti vyriausybę į teismą už jos naudojamas veiksmus.

Vasario 17 d. Kanados Konstitucijos fondas (CCF) taip pat pranešė, kad imasi teisinių veiksmų prieš vyriausybę.

„Ministras pirmininkas Trudeau sukūrė pavojingą precedentą, remdamasis niekada anksčiau nenaudotu federaliniu ekstremalių situacijų įstatymu, siekiant išspręsti esamą situaciją. Nepaprastųjų situacijų įstatyme nustatyta aukšta riba jam paskelbti nepaprastąją padėtį – viešoji tvarka neperžengė šių ribų“, – vasario 17 d. pranešime teigė CCF bylinėjimosi direktorė Christine Van Geyn.

Gavusi naujus įgaliojimus, suteiktus pagal Nepaprastųjų situacijų įstatymą, ministro pirmininko pavaduotoja Chrystia Freeland vasario 17 d. pareiškė, kad teisėsauga dabar dalijasi informacija su Kanados finansų institucijomis, siekdama nutraukti vykstančių protestų finansavimą.

„Tiek asmenų, tiek subjektų vardais ir pavardėmis, taip pat kriptovaliutų piniginėmis RCMP pasidalijo su finansų institucijomis, o sąskaitos buvo įšaldytos ir bus įšaldyta dar daugiau sąskaitų. Sutelktinio finansavimo platformos ir mokėjimo paslaugų teikėjai pradėjo registracijos procesą FINTRAC“, – spaudos konferencijoje sakė F. Freeland.

Vykstančius protestus prieš privalomą vakcinaciją ir kitokius kovydo  apribojimus paskatino vilkikų vairuotojų organizuotas judėjimas, „Laisvės konvojus” prieštaraujantis federalinės vyriausybės reikalavimui, kad sunkvežimių vairuotojai, kertantys JAV ir Kanados sieną, turi pasiskiepyti nuo kovydo. Kai didelės sunkvežimių ir kitų transporto priemonių kolonos važiavo į Otavą protestuoti prieš privalomus skiepus, prie judėjimo prisijungė daugybė žmonių, kurie priešinosi įvairiems kovydo reikalavimams ir apribojimams.

Daugelis protestuotojų teigė ketinantys likti Otavoje tol, kol bus panaikinti mandatai.

„Mes išliksime taikūs, bet būsime prie Parlamento kalvos tol, kol galutinai bus panaikinti visi kovydo reikalavimai“, – per spaudos konferenciją vasario 14 d. sakė protestų organizatorė Tamara Lich.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 327

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....