infa.lt

Lenkų žurnalistas: Patikėkite, rusai svajoja užgrobti Pabaltijį

19 birželio
01:01 2016

czestochowa.wyborcza.pl

Rusija gali pradėti karinį konfliktą su mūsų Žemės rutulio dalimi. Aš manau, jog mes balansuojame ant konflikto slenksčio. Jėgos konfliktas ir taip iš esmės vyksta. Būsena, kurią mes šiandieną stebime galima vadinti šaltuoju hibridiniu karu, vykdomu ne tik prieš mus ir pačią Ukrainą, bet ir Vakaruose. Tačiau, siaubingas yra greitis, kuriuo mes judame situacijos aštrėjimo kryptimi“, – pareiškė savo interviu leidiniui Gazeta Wyborcza lenkų žurnalistas Wacław Radziwinowicz.

Putinas ir Radziwinowicz

„Tai šiandien sunku net įsivaizduoti, tačiau dar prieš 11 metų Kremliuje buvo labai rimtai galvojama, jog Rusija taps NATO dalimi. Keistas į tai buvo Putino požiūris, kuris tiesiog laukė, kad Šiaurės Atlanto aljansas pakvies Rusiją prisijungti“, – pasakoja jis. rusai puls, Rusijos grėsmė

„O kokia šiandienė būklė?“ – užduoda klausimą Radziwinowicz. Tarp Rusijos ir Vakarų egzistuoja labai stipri priešprieša, ir pirmiausiai ideologinė. Rusija save mato kaip galingą valstybę. Rusija laukia to, kad įvyks Brexit’as, kad išcentrinės jėgos silpnins Europos Sąjungą iš vidaus, kad JAV prezidentu taps Donaldas Trampas, kuris sako: „Jau pakaks amerikiečiams būti atsakingiems už europiečių saugumą“, – atsako jis.

Dar prieš Rusijos įsiveržimą į Siriją (su šalies prezidento leidimu – vert past) Putinas dalyvavo JTO valstybių-dalyvių vadovų posėdyje ir ten jis aiškiai kalbėjo: pasaulio tvarka prie kurios mes esame įpratę, tai mūsų puikioji epocha pasibaigė ir dabar reikia pasirūpinti nauja pasaulio tvarka.

Ji turi tapti rezultatu to, kas Rusijoje taip mėgstama, o mėgsta jie grįžti prie Antrojo pasaulinio karo, sprendimų, kurie padėjo jį užbaigti. „Putinas norėtų naujos Jaltos, naujo Potsdamo – pasaulio padalijimo į įtakos sferas; kad Rusija būtų apsupta neutraliomis valstybėmis, norėtų kažkokios buferinės saugumo sferos“, – aiškina jis.

„Ir šansai tam yra“, – papildo lenkų žurnalistas. Juos sukuria, pirmiausia, Europos Sąjungos silpnėjimas, o taip pat Jungtinių Valstijų pasitraukimas nuo jų šiandienio vaidmens, jų užsidarymas savame pasaulyje. Esant tokiai padėčiai galima būtų sukurti naują pasaulio tvarką. Tai tiek reikalinga Rusijos generolams, kad jiems net rankos niežti, kaip norisi parodyti, jog penktas Šiaurės Atlanto aljanso sutarties straipsnis miręs, kad šalys solidariai negins nario, kuris bus užpultas iš užsienio. Jie tiki tuo, jog niekas nesiruošia mirti už Rygą, prisilaikydami nuomonės „mes tenai įeisime ir niekas mums nieko blogo nepadarys“, – aiškina Radziwinowicz.

„Tai kelia didžiulį pavojų, žaidimą su ugnimi. Ir aš linkstu prie nuomonės, kad Vakarams trūksta charakterio kietumo. Nepakanka drąsos. O gali būti kils beviltiška situacija ir reikės reaguoti. Per 60 valandų rusai gali užimti Pabaltijį. Prašau manimi tikėti, jiems niežti rankos, kaip jie norėtų tai padaryti.

Ne tam, kad užvaldytų, okupuotų, o tam, kad parodytų, jog tik jie drąsūs vyrai, o aplink vien minkštos tautos pasirengusios nusileisti. Tai labai pavojinga situacija“, – reziumuoja lenkų žurnalistas Wacław Radziwinowicz savo interviu leidiniui Gazeta Wyborcza.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 245

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....