infa.lt

Įvykus avarijai Astravo AE, bus privalomas – 30 parų energijos rezervas. Tai elektra vis tik gaunama iš Astravo?

04 vasario
08:42 2022

Radiacija

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtam nutarimo projektui, kuriuo siekiama sustiprinti valstybės ir savivaldybių institucijų bei kitų įstaigų atsparumą grėsmėms ir užtikrinti galimybę joms nepertraukiamai vykdyti funkcijas ekstremaliųjų situacijų metu.

Vyriausybės nutarimas apima visas gamtinio ar techninio pobūdžio grėsmes, taip pat – ir Astravo atominės elektrinės galimą branduolinę ar radiologinę avariją.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, visos institucijos, atsakingos už gyvybiškai svarbių funkcijų vykdymą, turi būti tinkamai pasirengusios ir sukaupusios jų veiklos vykdymui užtikrinti būtinas priemones, kad laiku reaguotų į ekstremaliąją situaciją ir jos metu užtikrintų veiklos tęstinumą nustatytą laiką.

„Pastarųjų metų patirtis akivaizdžiai rodo, kad privalome būti geriau pasirengę bet kokio pobūdžio ir masto grėsmėms ir ekstremaliesiems įvykiams – ar tai būtų pandemija, stichinė nelaimė ar galima energetinė krizė.

Šio nutarimo tikslas – užtikrinti, kad kiekviena institucija galėtų netrukus reaguoti į jos veiklai iškilusią grėsmę ir jau nuo pirmųjų grėsmės minučių pasirūpintų, kad įstaigos veikla nenutrūks tam tikrą laiką ir nepriklausys nuo valstybės rezerve sukauptų priemonių“, – sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Siekiant užtikrinti nepertraukiamą veiklą nutikus ekstremaliajai situacijai, valstybės ir savivaldybių institucijos privalės kaupti šias būtinas priemones:

1) veiklos vykdymui užtikrinti būtinas priemones – generatorius, prožektorius, elektrinius šildytuvus, ryšio priemones, kurą, geriamąjį vandenį (buteliukuose), maisto davinius, užklotus, durų ir langų sandarinimo priemones, dozimetrinius matuoklius, dozės galios matuoklius ir kt.;

2) asmens apsaugos priemones – kvėpavimo, odos, galvos, akių, taip pat medicinos priemones, tam tikrus vaistų preparatus, dezinfekcijos priemones.

Vyriausybės nutarime numatyta, kad jeigu dingtų elektra, nustatomas terminas turėti elektros rezervą 1 parai, jeigu įvyktų avarija Astravo atominėje elektrinėje – 30 parų, jeigu kiltų kitų grėsmių – 3 paroms.

Ministerijos ir kitos valstybės institucijos, taip pat įstaigos pagal savo kompetenciją atsako už civilinės saugos organizavimą, pasirengimą ir reagavimą ekstremaliosios situacijos metu. Apsaugos priemonių sąrašą, kiekį ir laikotarpį, kuriam sukauptų apsaugos priemonių turi pakakti nepertraukiamai įstaigų veiklai užtikrinti, nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

infa.lt komentaras:

Vyriausybės pranešime nenurodyta kur tą rezervinę elektrą reikėtų laikyti – juk tai nėra kruopos, kurias galima išpilstyti į maišus ir sandėliuoti. Kitas dalykas – Lietuvoje nėra „Giga factory” tipo akumuliatorinių energijos saugyklų, kur ją būtų galima saugoti. Ar tai ženklas, kad tokias saugyklas bus pradėta statyti? Be to, kai kalbama apie avariją Asrtavo atominėje elektrinėje ir po jos privalomą 30 dienų elektros energijos rezervą – nenoromis peršasi mintis, kad elektra iš „nesaugios”, pasak įstatymo, Astravo AE elektra vis tik perkama, nežiūrint į tai, kad jų pačių priimtu ir pasiūlytu priimti įstatymu – tai daryti draudžiama, „nes kelia grėsmę nacionaliniam saugumui”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 287

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Lietuvis    -  2022-02-04, 09:17

    Ačiū už tiesa Lietuva pirmyn

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Mindaugas    -  2022-02-04, 09:30

    taip Astravo elektra perkama, tik per tarpininką interRao Lietuva, todėl mokame ženkliai brangiau. Galite pasidaryti ir savo paties research apie Joną Garbaravičių.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Ona    -  2022-02-04, 20:06

    litgrid portale rodo, kad iš Latvijos pusės į Lietuvą teka didžiausias kiekis elektros, šiuo metu 815 MW, bet ji tikriausiai baltarusiška, tiekiama per tarpininkus, nes argi Latvija turi elektros perteklių?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....