infa.lt

Kazachstanas: protestuojantys užėmė Almatos oro uostą, šalia autobusų stoties girdisi šūviai, atjungtas internetas

05 sausio
17:59 2022

Spec padaliniai šturmuoja administracijos pastatą

Protestuotojai Kazachstane užgrobė tarptautinį Almatos oro uostą, esantį buvusioje respublikos sostinėje Alma Ata. Šiuo metu vyksta darbuotojų evakuacija. Tai praneša nevyriausybinė žiniasklaida, remdamasi liudininkais, kol kas oficialaus patvirtinimo nėra.

„Visą dieną keleiviams buvo pranešama, kad kariuomenė saugo oro uostą, lėktuvai skrenda normaliai, o registracija vyksta įprastu režimu. Dabar oro uosto apsaugos tarnyba mums pasakė:” Atsiprašome, oro uostas užgrobtas. Šiandien skrydžių nebus“, – Orda.kz sakė tinklaraštininkas Ališeris Jelikbajevas.

Be to, Sairano miesto autobusų stoties rajone pasigirdo šūviai. Riaušininkai taip pat bando šturmuoti Auezovo rajono vidaus reikalų skyriaus pastatą. Leidinio „Sputnik. Kazachstan” korespondento teigimu, policija šaudo atgal į stogą, spėjama, traumuojančiu ginklu ir naudoja šviesos-garsines granatas.

Kazachstano prezidentas Kasimas Džomartas Tokajevas vaizdo pranešime pareiškė , jog nuo šiol Saugumo Tarybai vadovauja jis vietoj buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo. Tuo tarpu sostinėje protestuotojai užgrobė televizijos kanalo „Mir 24“ pastatą ir reikalavo jiems suteikti tiesioginę transliaciją.

Saugumo Tarybos vadovo postas yra vienas svarbiausių vyriausybės postų ir paskutinis, kurį pasiliko sau buvęs Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas, nuolatinis šalies vadovas valdęs 30 metų. Akivaizdu, kad sprendimas jį atstatydinti buvo priimtas bandant išgelbėti šalį nuo gresiančio perversmo.

Savo kreipimesi Tokajevas pareiškė, kad neketina išvykti iš Kazachstano jokio įvykių scenarijaus atveju. Tačiau visai neseniai tapo žinoma, kad turtingi žmonės jau paniškai palieka šalį.

Iš Kazachstano ėmė masiškai skristi verslo lėktuvai, daugiausiai Europos kryptimi. Kaip rašo „KazTAG“ Telegram kanalas, remdamasis šaltiniais, penki ar šeši verslo lėktuvai pakilo iš Almatos oro uosto, vienas – iš „Nur-Sultan“.

Apie 13.00 valandą buvo pranešama, jog masiškai atjungiamas internetas ir mobilusis ryšys. Tapo neprieinamos Telegram ir WhatsApp žinučių programos.

Protestuojantys minėjo, jog numatė tokį įvykių posūkį ir iš anksto sukoordinavo savo veiksmus perduodami žinią iš „lūpų į lūpas”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 498

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Nesvarbu    -  2022-01-05, 18:40

    Įdomu kas bus Lietuvoje kai paaiškės jog Fiat valiutos žlugo ir kabala griūva 😉

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Klinikinis Taivano gerbėjas    -  2022-01-06, 08:17

    Kol kas nieko nežinome apie Kazachstaną. Nei kokia buvo dujų kaina, nei kokia dabar. Bet manau, kad vertėtų paieškoti Nuland bulkučių. Filmuotoje medžiagoje fone jau mačiau spalvotų vėliavėlių.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....