infa.lt

Evelina Dobrovolska: Konstitucija jau šimtą metų išlieka mūsų vienybės pagrindas

08 gruodžio
06:40 2021

Evelina Dobrovolska ir Gitanas Nausėda

Prezidentūroje įvyko apdovanojimų ceremonija, kurios metu Konstitucijos egzamino globėjas Prezidentas Gitanas Nausėda ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska apdovanojo geriausiai Konstitucijos egzamine pasirodžiusius dalyvius.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad savo pavyzdžiu rodote, kaip reikia branginti šalies pagrindinį įstatymą ir puoselėti pilietiškumą. Tikiu, kad Konstitucijos egzaminas gali toliau plėstis, suburti vis daugiau Lietuvos gyventojų ir reikšmingai prisidėti prie piliečių sąmoningumo ugdymo. Lietuva yra mūsų namai, kurios pamatus turime pažinti, kad galėtume juos saugoti ir ginti“, – sakė šalies vadovas.

Pasak E. Dobrovolskos, per penkiolika metų nuo šio egzamino organizavimo pradžios jame dalyvavo bene kas septintas Lietuvos pilietis, šis skaičius byloja, kad pilietiškumas mūsų šalyje sėkmingai auga, o Konstitucijos egzaminas įprasmina gražią tradiciją, kai smalsi, aktyvi, pilietiška visuomenė priimdama šį teisinio švietimo iššūkį prisideda prie mūsų valstybės demokratinių vertybių įtvirtinimo, jos teisinio pamato stiprinimo.

Šiemet pirmą kartą prie Konstitucijos egzamino jungėsi ne tik Lietuvoje gyvenantys, bet ir visame pasaulyje savo šalį mylintys tautiečiai Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Kinijos, Rumunijos, Norvegijos, Islandijos, Ispanijos, Nyderlandų Karalystės lietuviai.

Konstitucijos egzaminas buvo draugiškesnis vartotojui ir labiau pritaikytas skirtingą galią turintiems žmonėms, pirmą kartą neišskiriant jų kaip atskiros dalyvių kategorijos.

„Didžiuojuosi visais teisinių žinių patikrinimo iniciatyvoje dalyvavusiais mūsų šalies ir pasaulio lietuviais, o ypač nugalėtojais, kadangi šiemet egzaminas išties buvo nelengvas iššūkis visiems jį laikiusiems. Visi egzamino dalyviai išlaikė ne tik teisinių žinių patikrinimo, bet ir pilietiškumo egzaminą. Džiugu, kad šį jubiliejinį egzaminą įprasmino dalyvių gausa, smalsumas ir entuziazmas“, – akcentavo ministrė.

Konstitucija jau šimtą metų išlieka mūsų vienybės pagrindas, o netrukus prasidėsiančiais 2022-aisiais švęsime Lietuvos valstybės Konstitucijos metus, kuriuos įprasmins daugybė numatytų prasmingų renginių, pareiškė ministrė Evelina Dobrovolska

15-ąjame žinių patikrinimo iššūkyje dalyviai rungėsi šiose kategorijose: geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis (pagal klases); geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo; geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo; aktyviausia mokykla; vyriausias dalyvis; geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis.

Šiųmetį egzaminą vertino ir nugalėtojus rinko kompetentinga komisija: Konstitucinio Teismo pirmininkė prof. Danutė Jočienė, Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. Vytautas Sinkevičius, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Dainius Žalimas, Konstitucinio Teismo teisėjas prof. Vytautas Mizaras, Kauno Juozo Urbšio katalikiškos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Virginija Mikutavičiūtė ir Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokyklos istorijos mokytoja metodininkė Edita Mačiulaitienė.

Pasak ceremonijoje laimėtojus sveikinusios Konstitucinio Teismo pirmininkės prof. Danutės Jočienės, džiugu, kad Konstitucijos egzaminas suburia vis daugiau dalyvių, o laimėtojai yra visi dalyvavę šiame iššūkyje, kaip teigė Williamas S. Burroughsas, ugdymo tikslas yra ne faktų, o vertybių pažinimas, todėl tokios iniciatyvos prisideda puoselėjant vertybinį pamatą.

Laimėtojams įteikti Teisingumo ministerijos įsteigti prizai – planšetiniai kompiuteriai, elektroninės skaityklės, išmanieji laikrodžiai. Taip pat jiems skirtas specialus projekto globėjo LR Prezidento Gitano Nausėdos įsteigtas prizas.

Šiemet apdovanoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzamino nugalėtojai:

„5–6 klasių“ grupėje: Edgaras Užer (Kupiškio r. Noriūnų Jono Černiaus pagrindinė mokykla), Greta Januškaitė (Druskininkų „Atgimimo“ mokykla), Ieva Nida Aleksevičiūtė (Kauno Simono Daukanto progimnazija);

„7–8 klasių“ grupėje: Juta Januškaitė (Druskininkų „Atgimimo“ mokykla), Emilija Vasiljevaitė (Ignalinos gimnazija), Gintarė Jurčiukonytė (Šalčininkų r. Eišiškių gimnazija);

„9–10 klasių“ arba „I–II gimnazijos klasės“ grupėje: Taja Tamkevičiūtė (Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija), Artūras Timofejevas (Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija), Markas Mikalkėnas (Joniškio „Aušros“ gimnazija);

„11–12 klasių“ arba „III–IV gimnazijos klasės“ grupėje: Gabija Januškaitė (Druskininkų „Ryto“ gimnazija), Ugnė Grybauskaitė (Vilniaus licėjus), Gabrielius Tumas (Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija);

„LR piliečių ir gyventojų“ grupėje: Jolita Talalė, Martynas Raila, Vitalija Varnaitienė;

Geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis: Andrius Tumėnas (Suomija);

„Teisinį išsilavinimą turinčių ar teisę studijuojančių“ grupėje: Simonas Mikšys, Rūta Steponėnienė, Dainius Kononovas;

Kaip aktyviausia šių metų mokykla apdovanota Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija.

Šiemet Konstitucijos egzaminą laikė dvidešimt tūkstančių Lietuvos piliečių.

Apdovanojimų ceremoniją papuošė vokalinės jaunimo grupės „Kivi”, šįmet tapusios Pasaulio chorų žaidynių” čempione, kūriniai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 381

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Mankurtų    -  2021-12-08, 06:57

    Šokis ant Koctitucijos kaulų

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....