infa.lt

Švietimo ministerija: Kitą vasarą Moksleivių dainų šventė nebus organizuojama

07 gruodžio
06:30 2021
Jurgita Šiugždinienė

ktu.edu nuotr.

Švietimo ministerijos (Jurgita Šiugždinienė) pranešimas

Dainų švenčių nacionalinė komisija prašo meno kolektyvų susitelkti į pasirengimo būsimoms dainų šventėms procesą ir taip užtikrinti kokybišką dalyvavimą 2024 m. vyksiančioje Lietuvos dainų šventėje ir 2026 m. planuojamoje Moksleivių dainų šventėje.

Kitą vasarą Moksleivių dainų šventė nebus organizuojama. Tokį sprendimą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija priėmė Dainų švenčių nacionalinės komisijos siūlymu. Numatytos lėšos bus skiriamos mokinių meno kolektyvams stiprinti.

„Apie tradicinį renginį, kai į Vilnių suvažiuoja daugiau kaip 20 tūkst. mokinių, sudėtinga ir rizikinga kalbėti. Antra, jau kurį laiką taikomi ribojimai neformaliajam ugdymui. Iš mokinių meno kolektyvų vadovų girdime, kad tai labai apsunkina ir pasirengimą šventei“, – sako ministerijos kancleris Julius Lukošius.

Kaip teigia Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa,  antrus metus besitęsianti pandemija gerokai sumažino galimybes pasiruošti Dainų šventei. „Pati šventė – tai tik ledkalnio viršūnė, labai ilgo pasirengimo proceso finalas. O ruoštis kolektyvai kokybiškai negali: neformaliojo švietimo veiklos ribojamos, chorai, ansambliai negali nuosekliai dirbti, kai kurie net turi keisti repertuarą, nes kolektyvai auga – vaikai išauga į jaunuolių, jaunuoliai į suaugusiųjų grupes. Manau, kad šiuo, vis dar sunkiai planuojamu metu, svarbiau atgaivinti ir išlaikyti kokybišką pasirengimo procesą, o šventėmis pasidžiaugsime šiek tiek vėliau“, – sako S. Liausa.

Buvo svarstyta, ar Moksleivių dainų šventė galėtų būti rengiama vasarą, kokiomis formomis ji galėtų vykti, nes pandemija ir taikomi ribojimai trukdo ir jai pasirengti, ir tokiai didžiulei šventei suorganizuoti. Komisija siūlė, kad tradicinis renginys liepos mėn. nebūtų rengiamas, bet būtų ieškoma kitų alternatyvių formatų.

Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla siūlė parengti Lietuvos moksleivių dainų šventės teatralizuotų koncertų vaizdo įrašus ir sukurti muzikinį dokumentinį filmą, kaip kūrybinę išeitį pandemijos situacijoje.

Tačiau Dainų švenčių komisija bendru sutarimu pritarė ir rekomendavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai susitelkti į Dainų švenčių tradicijos puoselėjimo programas ir atsisakyti atskiro filmo idėjos. Komisija sutarė, jog 2022 m. būtų naudinga daugiau dėmesio skirti kolektyvų stiprinimui ir programų, skirtų kolektyvams įsigyti instrumentus bei tautinius kostiumus, plėtotei.

Komisija pabrėžė, kad kolektyvams ypač svarbu pradėti stabilų pasirengimo dainų šventėms procesą ir taip užtikrinti kokybišką dalyvavimą tiek 2024 m. vyksiančioje Lietuvos dainų šventėje, taip pat ir 2026 m. planuojamoje moksleivių dainų šventėje.

Atsižvelgiant į Dainų švenčių nacionalinės komisijos siūlymus, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, bendradarbiaudama su Kultūros ministerija ir pavaldžiomis institucijomis, artimiausiu metu parengs detalų pasiruošimo dainų šventėms planą ir jame numatys detalias priemones, kurios sudarys sąlygas kolektyvams pasirengti ateityje planuojamoms dainų šventėms.

Dainų švenčių nacionalinė komisiją sudaro 16 narių. Į ją įeina Kultūros ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Lietuvos kompozitorių sąjungos, Lietuvos rašytojų sąjungos ir kt. atstovai.

Moksleivių dainų šventė turėjo vykti 2022 m. liepos 3-6 d.

infa.lt komentaras:

Įdomu ką veiks meno kolektyvai, jei nebus stimulo kažkur dalyvauti? Repetuos keletą metų patys sau? O gal ir repeticijos bus uždraustos ryšium su pandemija? O po kelių metu pasirodys, kad po 30 nepriklausomybės metu Lietuvos jaunimo kultūra, liaudies dainos ir šokiai Lietuvoje išnyko, o savoka folkloras tapo atgyvena neatitinkančia laiko realijų? Pažiūrėkime kas įeina į tą komisiją, kuri davė tokį pasiūlymą ir iš dalies bus aišku kodėl ji tokį pasiūlymą davė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 205

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...