infa.lt

Kaliniai iki šiol gauna telefonus įkalinimo vietose ir toliau daro naujus nusikaltimus, viliodami pinigus iš senolių

01 gruodžio
06:40 2021
paveikslėlis

gadgetsnow.com

Šiaulių apylinkės prokuratūroje baigta ir teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl sukčiavimo pareikšti aštuoniems organizuotoje grupėje veikusiems asmenims. Keturi iš jų taip pat privalės atsakyti ir dėl policijos pareigūno vardo pasisavinimo. Organizuotoje grupėje veikę asmenys kaltinami dėl 55 nusikalstamos veikos epizodų.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai. Tyrimą organizavo Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Artūras Karjakinas.

Tyrimo duomenimis, nusikalstamos veikos organizuotoje grupėje buvo vykdomos nuo 2020 metų sausio iki 2020 metų rugsėjo. Įtariama, kad 3 asmenys, kurie tuo metu atliko laisvės atėmimo bausmes įkalinimo įstaigoje, veikė išvien su 5 laisvėje buvusiais asmenimis ir apgaule įgijo svetimą turtą iš 32 žmonių. Skaičiuojama, kad per 9 mėnesius kaltinamieji nusikalstamu būdu įgijo bendrai beveik 70 tūkst. eurų.

Remiantis surinktais duomenimis, kaltinamieji veikė pasiskirstę vaidmenimis pagal iš anksto parengtą planą. Tyrimo duomenimis, laisvės atėmimo bausmę atliekantys asmenys, nelegaliai įkalinimo įstaigoje turėję mobiliuosius telefonus, skambino atsitiktiniams senyvo amžiaus asmenims, gyvenantiems Šiaulių mieste bei rajone. Įtariama, kad iš įkalinimo įstaigų paskambinę asmenys prisistatydavo esą policijos pareigūnai ir klaidingai informuodavo senjorus, jog šie namuose gali turėti padirbtų grynųjų pinigų, kuriuos privalu patikrinti. Manoma, kad kiti, laisvėje veikę kaltinamieji, atvykdavo į nukentėjusiųjų namus, įtikindavo juos, jog yra policijos pareigūnai ir, paėmę senolių pinigus tariamam patikrinimui, pasprukdavo.

Tyrimo metu surinkta duomenų, jog vienas kaltinamųjų, galimai turėdamas tikslą apgaule iš nukentėjusiojo paimti jam priklausančias pinigines lėšas, užėjo į nukentėjusiojo butą Šiauliuose ir pagrobė vyrui priklausančius aukso dirbinius – du auksinius žiedus.

Visiems aštuoniems bendrininkų grupės nariams pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo. Keturi laisvėje veikę asmenys taip pat kaltinami valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu. Vienas organizuotos grupės narys teisme privalės atsakyti ir už vagystę.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikysiančio prokuroro A. Karjakino teigimu, sukčiavimą sudėtinga išaiškinti, tačiau kruopštus teisėsaugos pareigūnų darbas leido sėkmingai ištirti sukčiavimo atvejus. „Nuoseklus tyrimas padėjo nustatyti asmenis, vykdžiusius nusikaltimus organizuotoje grupėje, ir jie sulauks atitinkamų bausmių. Tačiau raginame žmones būti atidiems ir saugoti savo turtą, neatskleisti asmeninės informacijos svetimiems asmenims“, – teigė prokuroras.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apylinkės teismui.

infa.lt komentaras:

Vietoje to, kad užkardytų telefonų patekimą į įkalinimo įstaigas – teisėsauga pradeda veikti tik tada, kai pasirodo nukentėjusieji. Kažkam iš Kalėjimų departamento neabejotinai naudinga tokia tvarka, nes jau seniai techninėmis priemonėmis įmanoma padaryti bet kurioje teritorijoje neprieinamą telefonų ryšį. Patys pareigūnai galėtų darbo metu naudotis laidiniais telefonais. Bet metų metais tęsiasi tokia padėtis, kai jau sėdėdami įkalinimo įstaigose asmenys turi pilną laisvę (ne dykai suprantama) daryti naujus nusikaltimus ir palaikyti ryšį su bendrininkais iš laisvės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Šiaip    -  2021-12-01, 10:53

    Taigi šimašius būdamas VRM ministru viešai prieš TV kameras gyrėsi jog visos įkalinimo įstaigos mėnesio bėgyje bus blokuotos už vieną milijoną eurų nupirkta ryšio blokavimo įranga.
    Šimašiau, kur milijonas?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...