infa.lt

Seimas sugriežtino su Astravo AE susijusių įmonių veiklą Lietuvoje, nors pati Lietuva laisvai perka Astravo elektą

18 lapkričio
16:04 2021

Astravo AE

Seimas priėmė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos ir Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymų pataisas (projektai Nr. XIVP-219(2) ir XIVP-220(2).

Jomis nuspręsta, kad nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės privalės pranešti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai apie ketinamus sudaryti sandorius ar esminius tokių jau sudarytų sandorių pakeitimus, neatsižvelgdamos į sandorio vertę.

Anksčiau tokie sandoriai su trečiųjų šalių įmonėmis būdavo tikrinami, jei sandorio vertė viršydavo 10 proc. praėjusių metų įmonės metines pajamas.

Pasak naujų nuostatų iniciatoriaus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno, Seimas įstatymu yra pripažinęs Astravo atominę elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

„Pastaruoju metu mus nuolat pasiekdavo informacija, kad strateginiame energetikos sektoriuje veikiančios įmonės perka arba ketina įsigyti įrangos, pavyzdžiui, elektros kabelių ar energijos kaupimo baterijų, iš gamintojų ar tiekėjų, kurie taip pat dalyvauja ir Astravo atominės elektrinės projektuose. Todėl įmonės, prisidedančios prie Astravo AE statybos ar jos veiklos, neturėtų gauti užsakymų Lietuvoje“, – anksčiau yra pažymėjęs L. Kasčiūnas.

Įstatyme įtvirtinta, kad asmenų, dalyvaujančių įstatymu pripažintos nesaugia branduolinės elektrinės statyboje trečiojoje šalyje ar jos veikloje, su tokios elektrinės veikla susijusios elektros energetikos infrastruktūros plėtros projektuose, arba jų kontroliuojamų asmenų ir nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sudarytiems sandoriams dėl Lietuvoje įgyvendinamų energetikos sistemos projektų bus taikoma sandorių atitikties nacionalinio saugumo interesams patikra.

infa.lt komentaras:

Lietuva per Latviją laisvai perka Astravo elektrą ir vargo nemato. Tą viešai yra pripažinęs energetikos ministras Dainius Kreivys. Jokios fizinės jungtys su Baltarusija nėra atjungtos, tad elektrą, greičiausiai, gauname tiesiogiai, o Latvijoje tik sutvarkomi popieriai. Apie tai neseniai rašė Ukrainos parlamentarai, kurie stebėjosi jiems primesta pozicija nepirkti Baltarusijos elektros, kai pati Lietuva, pasirodo perka. Ir dabar vėl matome vykstant komediją Seime, apsimetant, kad pas mus laikomasi įstatymų ir priimtų nutarimų Astravo AE atžvilgiu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....