infa.lt

Izraelio kompanija, sukūrusi šnipinėjimo programą Pegasus, pateko į JAV sankcijų sąrašą

06 lapkričio
13:30 2021

„Autoritarinės valstybės naudojo „Pegasus” šnipinėjimo programas, kad šnipinėtų opozicionierius ir aktyvistus. JAV tai klasifikavo kaip represijas. Jos įtraukė Izraelio programinės įrangos gamintoją į juodąjį sąrašą, o tai gali turėti toli siekiančių pasekmių”, – rašo šveicarų leidinys „Neue Zürcher Zeitung”.

Signalas nuo JAV vyriausybės yra aiškus: tokia programinė stebėjimo įranga kaip „Pegasus” leidžia vykdyti represijas už konkrečios šalies ribų. Tai kelia pavojų Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui ir užsienio politikos interesams”, – rašo Prekybos departamentas. Dėl to Joe Bideno administracija įtraukė Izraelio bendrovę NSO Group į sankcijų sąrašą.

„Jungtinės Valstijos mano, jog įrodyta tai, kad užsienio vyriausybės piktybiškai naudojo „Pegasus” programą šnipinėjant vyriausybės pareigūnus, žurnalistus, verslininkus ir aktyvistus. Kai kuriais atvejais tai buvo daroma net už atitinkamos šalies ribų”, – sakoma straipsnyje.

„Tuo pačiu pagrindu JAV skyrė sankcijas „Candiru“ – kitai Izraelio įmonei, kuri siūlo programinę šnipinėjimo įrangą, skirtą išmaniesiems telefonams, kompiuteriams ir debesijos paslaugoms.

„Dėl tokio Vašingtono sprendimo NSO grupė su Amerikos firmomis galės bendradarbiauti tik ribotai. Tai apsunkins prieigą prie amerikietiškų technologijų, nes ateityje įmonei reikės JAV prekybos departamento leidimo vykdyti verslo veiklą“, – rašo leidinys.

„Ypač tai gali turėti įtakos bendradarbiavimui IT saugumo srityje su JAV mokslininkais, norinčiais parduoti Izraeliui informaciją apie išmaniųjų telefonų apsaugos sistemų trūkumus. Taip pat neaišku, ar NSO grupė vis dar galės naudotis tokiomis amerikietiškomis debesijos paslaugomis kaip AWS. iš Amazon, jų stebėjimui, kaip ji tai darė praeityje.

Naujos šnipinėjimo programos iš Izraelio „NSO Group“ įmonės veikia viso pasaulio telefonuose

Apžvalgininkai laiko šį JAV žingsnį yra griežtu – tai jiems buvo netikėta. Izraelio laikraštis „Haaretz” rašo apie „bombą”.  Juk Izraelis tradiciškai yra artimas JAV sąjungininkas. Dabar gi pateko į sankcijų sąrašą, kartu su dar prieš du metus į jį įtraukta Kinijos technologijų įmone „Huawei“. Sąraše taip pat yra Rusijos IT bendrovė „Positive Technologies“, kuri siejama su praėjusiais metais surengta didelio masto kibernetinė ataka prieš „Solarwinds“.

„Nors sankcijos taikomos dviem privačioms Izraelio įmonėms, Izraelio gynybos ministerija yra atsakinga už šnipinėjimo technologijų eksporto kontrolę“, – nurodo NZZ.

„Sankcijos gali turėti NSO toli siekiančių pasekmių. Dabar gali pasunkėti ir investuotojų paieška, ir galimas įėjimas į biržą”, – rašo „Haaretz”. Vos prieš kelias dienas NSO paskelbė apie pasikeitimą savo vadovybėje. Ateityje įmonė taip pat nori pasiūlyti sprendimus, apsaugančius nuo kibernetinių atakų – tai yra būtent nuo tų programinės įrangos tipų, kurių dėka ji yra žinoma šiandien“, – reziumuoja „Neue Zürcher Zeitung“.

 

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....

Surplys užveš negrų ir viskas bus gerai. Ačiū infa už šio kadro išyškinimą....