infa.lt

Joe Bidenas: JAV yra įsipareigojusios ginti Taivaną, jei Kinija jį užpultų

23 spalio
14:01 2021
Kinijos naikintuvai SU-30

Kinijos naikintuvai SU-30 (Jin Danhua / Xinhua via AP)

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį sakė, kad JAV yra pasiryžusios ginti Taivaną, jei Kiniją užpultų savarankiškai valdomą salą – tai yra nukrypimas nuo seniai JAV laikomos „strateginės dviprasmybės“ pozicijos, rašo Epoch Times.

„Taip, mes esame įsipareigoję tai padaryti“, – sakė Bidenas savi interviu CNN miesto rotušės renginyje Baltimorėje, kai buvo svarstomas šis klausimas, didėjant Kinijos karinėms provokacijoms. „Kinija žino, kad JAV turi galingiausią kariuomenę pasaulyje“.

Auditorija klausė prezidento dėl Pekino neseniai atliktų hipergarsinės raketos bandymų ir dėl to, ar JAV pasipriešins Kinijai.

„Nesijaudinkite dėl to, ar jie bus galingesni“, – sakė Bidenas ir pridūrė: „Aš nenoriu šaltojo karo su Kinija, aš tik noriu, kad Kinija suprastų, jog mes nesiruošiame atsitraukti ir mes nepakeisime savo požiūrio “.

Jo pasisakymai rodo nukrypimą nuo JAV „strateginio neaiškumo“ politikos. Nors Jungtinės Valstijos nėra įsipareigojusios ginti Taivano pagal Taivano santykių aktą (TRA), pagal įstatymą Vašingtonas privalo suteikti salai priemonių apsiginti.

TRA teigiama, kad Jungtinės Valstijos „suteiks Taivanui tokius gynybos reikmenis ir gynybos paslaugas, kurių gali prireikti, kad Taivanas galėtų išlaikyti savarankišką gynybos potencialą“.

Kinijos komunistų partija tvirtina, kad Taivano sala yra Kinijos provincija. Demokratiškai valdoma sala turi savo konstituciją, kariuomenę ir valdančiąją partiją.

Anksčiau šį mėnesį Kinijos lyderis Xi Jinpingas pakartojo tvirtinimus, kad Taivanas bus „suvienytas“ su žemynu, ir apkaltino tolesnį Taivano nepriklausomybės siekį, kaip didelę grėsmę jo vadinamojo „nacionalinio atjauninimo“ planui. Xi Jinpingas nori iki amžiaus vidurio savo režimą paversti vienintele pasaulio supervalstybe.

Taivano prezidentas Tsai Ing-wen sakė, kad sala padarys „viską, kas būtina“, kad apsaugotų salą nuo augančios Kinijos Komunistų partijos agresijos.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kritikavo Pekino karines provokacijas ir interviu „Bloomberg Television“ pareiškė, kad Kinijos veiksmai „potencialiai destabilizuoja padėtį“.

„Tikiuosi, kad šie veiksmai liausis, nes visada pasitaiko klaidingų apskaičiavimų, nesusikalbėjimų galimybė, ir tai yra pavojinga“, – sakė Blinkenas interviu, paskelbtame spalio 6 d.

Pekinas sureagavo į Bideno žodžius ir pabrėžė, kad Kinija pasirengusi padaryti bet ką, kad apsaugotų nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą, ir nedarys kompromisų ar nuolaidų šiuo klausimu.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas WangWenbin perspėjo Amerikos prezidentą nedaryti neapgalvotų pareiškimų Pekinui opiu klausimu.

Mes raginame Jungtines Valstijas de facto laikytis „vienos Kinijos“ principo, būti atsargiam savo pareiškimuose ir veiksmuose Taivano klausimu, ir nesiųsti jokių neteisingų signalų Taivano nepriklausomybės separatistinėms pajėgoms.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 255

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....