infa.lt

Latvijoje planuojama komendanto valanda

19 spalio
00:29 2021

Mergina su kauke

Latvijos ministrų kabinetas trečiadienį svarstys ar patvirtinti sugriežtinimų paketą. Jei jis bus priimtas, tuomet Latvijoje jis galios iki lapkričio 15 dienos. Bet ir po jos bus sugriežtintos sąlygos neskiepytiems žmonėms, praneša Latvijos spauda.

  • Lock Down truks keturias savaites
  • Dirbs tik būtinos parduotuvės
  • Nuo 20 iki 05 val. bus įvesta komendanto valanda
  • Rudens atostogos vaikams prailgintos savaite ir po jų į mokyklą grįš tik 1-3 klasių mokiniai

Ministras pirmininkas Krišjānis Kariņš pirmadienį, spalio 21 d., žurnalistams sakė, kad keturias savaites arba iki lapkričio 15 d. Latvijoje įsigalios ypač griežti „Covid-19“ apribojimai arba griežtas „Lock Down“ (blokavimas-užrakinimas).

Jis paminėjo, kad „lokdaunas“ ar „sėdėjimo namuose“ metu bus uždarytos beveik visos parduotuvės, pramogų ir kitos paslaugos, taip pat mokyklos. Tuo pačiu sprendimas vis tiek turės būti patvirtintas ministrų kabineto posėdyje.

Kariņš atkreipė dėmesį, kad toks sprendimas buvo priimtas, nes Latvijoje yra per žemas skiepijimo aprėpties rodiklis. Skiepijimo programa žlugo. Daugeliui gali atrodyti nesuprantama, kodėl taip yra pas mus, teigė jis, Danijoje ir Airijoje yra kitaip. Priežastis ta, kad skiepijimo procesas neveikė taip, kaip mes norėjome”, – sakė Kariņš.

Sveikatos apsaugos ministras Daniels Pavļuts (AP) paaiškino, kad per šį laikotarpį visos parduotuvės, išskyrus būtiniausias prekes, neveiks ir bus teikiamos tik būtiniausios paslaugos.

Pavlutas šiuo klausimu pridūrė, kad „žmonės galės grįžti iš darbo ir eiti į jį“. Valstybės kanceliarija paaiškino, kad „užrakinimo” metu, būti ne gyvenamojoje vietoje bus leista tik dėl pagrįstos priežasties – darbo, gydymo ir pan.

Tuo pačiu planuojama savaitei pratęsti mokinių atostogas, tačiau po to visos klasių grupės, išskyrus 1-3 klases, mokysis nuotoliniu būdu, o nuo lapkričio 1 d. 1-3 klasės bus pervestos į dieninį mokymą, o kitos klasės mokysis nuotoliniu būdu iki lapkričio 15 d.

Taip pat iki lapkričio 15 dienos bus atšauktos visos pomėgių ugdymo pamokos ir popamokinė veikla. Darželiuose planuojama išlaikyti tik vadinamųjų budėjimo grupių, skirtų vaikams, kurių tėvai dirba akis į akį kritiškai reikalingoje darbo vietoje, veiklą. Profesinio ir aukštojo mokslo srityse mokymosi procesas turės vykti nuotoliniu būdu.

Jums bus leista dirbti visą darbo dieną tik tam tikrus darbus, kurie yra būtini ekonomikos ir visuomenės išgyvenimui. Darbuotojai, kurie privalo dirbti klientų aptarnavimo vietoje, privalo turėti skiepijimo sertifikatą.

Valstybės kanceliarija pripažino, kad situacija gydymo įstaigose šiuo metu yra kritinė, todėl visa visuomenė raginama solidarizuotis su mūsų gydytojais ir laikytis griežtų saugumo reikalavimų.

Po lapkričio 15 d. planuojama atnaujinti tiesioginę prekybą, paslaugas, švietimą, privačius ir viešus renginius, bet pirmiausia tik žaliuoju režimu-žmonėms, kurie baigė visą skiepijimo nuo „Covid-19“ kursą ir turi vakcinacijos ar persirgtos ligos pažymėjimus.

Tuo pat metu vis dar galioja reikalavimas skiepyti viešojo administravimo darbuotojus ir tuos privataus sektoriaus darbuotojus, kurie, darbdavio vertinimu, rizikuoja užsikrėsti ir gali užkrėsti kolegas bei klientus.

Vyriausybė dar turi patvirtinti naujas, ypač griežtas saugumo priemones, nurodytas Įsakyme dėl nepaprastosios padėties,

Teisingumo ministras Jānis Bordāns spaudos konferencijoje pabrėžė, kad tuo metu galiojo taisyklės, kuriomis buvo rūpinamasi atsakingais žmonėmis, tais, kurie sąžiningai skiepijasi ir rūpinasi visos visuomenės interesais.

Kita vertus, norima paskatinti tuos, „kurie dar nesuprato šio žingsnio reikšmės“, todėl vyriausybė iš anksto nustatė „teigiamos diskriminacijos“ elementus, leisdama skiepytiems žmonėms dirbti ir lankytis įvairiose vietose, sakė politikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šios priemonės bus taikomos nuo lapkričio 15 d. ir liks galioti nepaisant „namų režimo”. Taip pat planuojama sugriežtinti apribojimus neskiepytiems po lapkričio 15 d. Bordanas paragino visus, kurie dar to nepadarė, pasiskiepyti.

Pasak jo, svarbu, kad neskiepyti šį kartą „nešvaistytų“ laiko ir nespėtų pasigauti savo „Covid-19“ puodo. „Mano nuomone, dabar labai svarbu, kad visa visuomenė suprastų situaciją, sugebėtų susitelkti ir palaikytų vyriausybę, kad ir kokie sunkūs šie sprendimai būtų“, – pabrėžė Bordanas ir pridūrė, kad būtina pagalvoti, kaip spręskite šią problemą „nesukant galvos ir nepatenkant į psichozę“.

Paklaustas, ar planuojama kontrolei įtraukti ginkluotąsias pajėgas, Kariņš atsakė, kad pirmadienį Krizių valdymo tarybos posėdyje buvo svarstomos kontrolės priemonės ir minėtas klausimas turėtų būti užduotas Vidaus reikalų ministerijai, tačiau dabar „atrodo, kad pakaks vidaus sektoriaus pajėgų“.

Kariņš pabrėžė, kad įvairios Latvijos saugumo tarnybos jau glaudžiai bendradarbiauja.

LETA jau rašė, kad Valstybinė policija, bendradarbiaudama su savivaldybės policija, jau imasi priemonių, skirtų kontroliuoti pandemijos apribojimus, įskaitant grįžtamąjį ryšį ar išsamius patikrinimus. Sveikatos inspekcija, Savivaldybės administracinė inspekcija, Vartotojų teisių apsaugos centras, Maisto ir veterinarijos tarnyba (PVM), Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (VMVT), Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinių pajamų tarnyba ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba yra taip pat dalyvauja kontrolės priemonėse.

Anksčiau Nacionalinės ginkluotosios pajėgos, įskaitant Nacionalinę gvardiją, dalyvavo kontroliuojant „Covid-19“ apribojimus.

Latvijai reikės skolintis papildomų lėšų, kad paremtų prastovas išgyvenančius sektorius išgyvenant „LocjDown“, pirmadienį sakė ministras pirmininkas Krišjānis Kariņš

Jis paaiškino, kad priimdama konceptualų sprendimą dėl papildomų saugumo priemonių įvedimo vyriausybė vadovavosi ekspertų sukurtais modeliais apie įvairių saugumo priemonių poveikį epidemiologinei situacijai.

Kaip jau buvo pranešta, nuo ketvirtadienio, spalio 21 d., keturioms savaitėms arba iki lapkričio 15 d. Latvijoje įsigalios ypač griežti „Covid-19“ apribojimai arba griežtas „uždarymas namuose“,-pirmadienį žurnalistams pranešė vyriausybės premjeras premjeras.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 507

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Algirdas    -  2021-10-19, 00:56

    Visiškas pipiec

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2021-10-19, 08:21

    Na ką, lauksim to pačio ir Lietuvoj.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Karas Dunda, bet...    -  2021-10-19, 10:28

    Gojai nepabunda

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......