infa.lt

Seimo ŽTK lankėsi Pabėgėlių priėmimo centre – susirūpino nelegalių migrantų sveikata

23 rugsėjo
10:16 2021
Nelegalių migrantų priėmimo centras Rukloje

Nelegalių migrantų priėmimo centras Rukloje | Seimo ŽTK nuotr.

Rugsėjo 22 d. Žmogaus teisių komitetas surengė išvažiuojamąjį posėdį dėl nelegalių migrantų ir prieglobsčio prašytojų priėmimo sąlygų Pabėgėlių priėmimo centre (toliau Nelegalių migrantų – nes legalių pabėgėlių ten tiesiog nėra – infa.lt past.) Rukloje. Šio centro vaidmuo – teikti būtinas socialines paslaugas, apgyvendinimą ir valstybės paramą neteisėtai valstybės sieną kirtusiems užsieniečiams, priskiriamiems pažeidžiamų asmenų grupėms, esant dabartinei neteisėtos migracijos situacijai, yra plečiamas. Nuo rugsėjo 14 d. pagal grafiką pradėti perkėlinėti žmonės iš pasienių užkardų. Planuojama iki rugsėjo pabaigos į Ruklos Pabėgėlių centrą perkelti 400 asmenų. Pabėgėlių priėmimo centras apgyvendina migrantus mobiliuosiuose nameliuose ir stacionariose patalpose.

Stacionariose patalpose sąlygos tikrai neblogos, patalpos jaukiai įrengtos, tvarkingos, yra vaikų žaidimų kambarys, veikia medicinos ir psichologo kabinetai, nelegalūs migrantai gali naudotis skalbykla ir virtuve. Patalpose sutikti nelegalai buvo draugiškai nusiteikę, pasakojo savo jautrias priverstinio bėgimo iš tėvynės istorijas, esamomis gyvenimo sąlygomis nesiskundė. Tačiau šiuos žmones labai baugina ateities nežinomybė.

Prastesnė mobiliųjų namelių gyventojų situacija. Iš namelio į sanitarines ir valgymui skirtas patalpas  jie turi keliauti per šaltą lauką, aplinka nėra jauki, nors palaipsniui tvarkoma. Mobiliuosiuose nameliuose gyvena ir kai kurios šeimos su vaikais. Šalia namelių esančiame viename mobiliajame kupole yra įrengta treniruoklių erdvė, kitame įrenginėjamas vaikų žaidimų kambarys. Šalia mobiliųjų kupolų pakalbintas migrantas vaikinas sakė, kad jį visai tenkina gyvenimo sąlygos mobiliajame namelyje, čia jis jaučiasi saugus.

Nelegalių migrantų priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė papasakojo apie organizuojamą nelegalių migrantų vaikų švietimą, socialinių darbuotojų, vertėjų, teisininkų, savanorių teikiamą pagalbą nelegalams ir prieglobsčio prašytojams. Taip pat džiaugėsi organizuojamomis vietos bendruomenės ir nelegalių migrantų bendromis kultūrinėmis ir sporto veiklomis, kurios didina tarpusavio ryšį ir supratimą.

Buvo papasakotas ir ateities planas organizuoti nelegalių migrantų ir prieglobsčio prašytojų savarankiško darbo veiklas centro teritorijoje – „jie gali ir sniegą kasti, ir maistą gaminti“. Tačiau vadovė įgarsino opią problemą – sveikatos priežiūrą. Nelegalūs migrantai ir prieglobsčio prašytojai neturi sveikatos draudimo, todėl jiems teikiama tik būtinoji pagalba. Kalbinta nelegalių migrantų priėmimo centro gydytoja Asta Motuzienė taip pat šią problemą kėlė kaip itin jautrią.

Tarp centro gyventojų yra ir sergančių diabetu, ir onkologinių ligonių, kuriems reikalingas sisteminis gydymas. Apskritai, pasak gydytojos, apie pusė gyventojų turi vienokių ar kitokių sveikatos sutrikimų – nuo peršalimo iki labai rimtų ligų. Taip pat maždaug pusė visų gyventojų turi nesveikų dantų, reikalaujančių gydymo. Tačiau gydymas negali būti suteikiamas, kol situacija nėra kritinė ir nekelia grėsmės gyvybei.

Taigi, nelegalių migrantų ir prieglobsčio prašytojų sveikatos priežiūra šiuo metu turi būti prioritetinis klausimas. Pažymėtina, kad kai kurie pastaruoju metu Nelegalių migrantų priėmimo centre apgyvendinti pažeidžiami asmenys, tarp jų ir vaikai, turi sunkių sveikatos sutrikimų, kurių negydymas kelia grėsmę jų gyvybei.

Išvažiuojamajame posėdyje dalyvavusi Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė informavo komiteto narius, kad yra rengiamas pasiūlymas Užsieniečių teisinės padėties įstatymui, kuriuo esama sveikatos priežiūros problema būtų sprendžiama. Komitetas tęs parlamentinę kontrolę dėl neteisėtų migrantų ir prieglobsčio prašytojų padėties, siekdamas bent minimalių žmogaus teisių standartų užtikrinimo kiekvienam Lietuvos Respublikos teritorijoje esančiam žmogui.

infa.lt komentaras:

tarp eilučių galima perskaityti, kad nelegalams, galimai, rengiamos sveikatos draudimo įstatymo pataisos, pagal kurias jie nesumokėję nė cento, Lietuvos žmonių sąskaita gaus sveikatos paslaugas, kurios dabar neprieinamos tiems, piliečiams, kurie mokėjo visus mokesčius, tačiau neturi „Galimybių” paso, kurio, beje, neturi ir dauguma nelegalių migrantų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 180

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...