infa.lt

Prezidento G. Nausėdos kalba pradedant Seimo rudens sesiją

13 rugsėjo
21:29 2021
Gitanas Nausėda

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Gerbiami Seimo nariai,

sveikinu Jus susirinkusius į Seimo rudens sesiją.

Lietuvos valstybė išgyvena sudėtingą laikotarpį. Esame lyg nesibaigiančioje kryžkelėje, kai, atrodo, kaskart žengę žingsnį privalome rinktis.

Visuomenės sveikata arba konstitucinių žmogaus teisių į sveikatos, švietimo, socialinės globos paslaugas užtikrinimas.

Valstybės sienų apsauga arba nelegaliai į mūsų šalį patekti bandančių žmonių teisė į teisingumą.

Šimtmečiais puoselėtos tradicinės šeimos vertybės arba įteisintas gyvenimas kartu nepaisant lyties.

Šie pasirinkimai, ypač kai jie svarstomi paskubomis, girdint tik savo argumentus, kelia priešpriešą visuomenėje, o jos emocijos išsilieja pykčio ir protesto bangomis.

Bet ar iš tiesų privalome rinktis tik arba – arba? Priešpriešinti kovą su pandemija žmogaus teisėms? Nelegalų sienos kirtimą – teisei į teisingumą? Šeimą – galimybei spręsti kasdienes problemas gyvenant kartu?

Ar tikrai privalome gyventi dvimatėje erdvėje, kur yra tik „jie“ ir „mes“? Kur „kas ne su mumis – tas prieš mus“?

Seimui, kaip Tautos atstovybei, šiandien tenka ypač svarbi užduotis neleisti šioms priešpriešoms toliau gilėti ir nepailstant siekti dialogo, kuris padėtų rasti teisingiausius sprendimus, stiprinančius, o ne silpninančius Lietuvos valstybę.

Jėgą, bizūną ar įstatymų buldozerį privalo pakeisti argumentuota diskusija. Kiekvienas mūsų turime savo požiūrį ir vertybes, tačiau stenkimės girdėti ir kitus.

Tai ilgesnis, daugiau pastangų reikalaujantis kelias. Tačiau aš tikiu, kad tik jis gali tiltu sujungti priešingas pozicijas. Buvau, esu ir būsiu su tais, kurie eina šiuo dialogo keliu.

Šioje sesijoje sprendžiant neatidėliotinus Lietuvai klausimus, ypač svarbu nepamiršti ilgalaikės valstybės raidos perspektyvos.

Mokesčių, sveikatos sistemos reformos, merų rinkimų tvarka, referendumo įstatymas, švietimo susitarimo įgyvendinimas, krašto apsaugos biudžeto didinimas laikantis nacionaliniame susitarime nubrėžtų gairių – tai tik keletas sutarimo reikalaujančių iššūkių. Tai, kaip juos įveiksime, turės ilgalaikį poveikį mūsų valstybei.

Pandemijos smūgį atlaikiusi Lietuvos ekonomika kartu su daugeliu pasaulio valstybių vis stipriau įsisuka į infliacijos spiralę, todėl šiandien ypač svarbu įstatymų iniciatyvomis užtikrinti maksimalų saugumą mažiausias pajamas gaunantiems šalies gyventojams.

Tikiu, kad Gerovės Lietuvos – stiprios, teisingos, žalios ir inovatyvios Europos Sąjungos valstybės – vizija gali suvienyti mus visus.

Šioje Seimo rudens sesijoje siūlysiu svarstyti ir priimti įstatymus, kuriais numatomi reikšmingi sisteminiai pokyčiai viešųjų pirkimų ir teismų veiklos srityse, papildomos socialinės atskirties mažinimo priemonės ir su aplinkos apsauga, poveikio aplinkai vertinimu susijusios priemonės, taip pat pokyčiai mokslo ir studijų srityje, kurie sudarys geresnes perėjimo tarp švietimo grandžių ir mokymosi visą gyvenimą sąlygas.

Visi kartu išgyvename iššūkių kupiną, tačiau ir didžiulių galimybių ilgalaikei valstybės raidai suteikiantį metą. Nuo mūsų visų priklauso, kam ir kaip šį laiką išnaudosime.

Linkiu visiems susitelkti į tai, kas yra visų svarbiausia, – Lietuvos valstybės stiprinimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 200

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2021-09-14, 11:25

    Gerb. Prezidentas taikliai pažymėjo Seimo laikinos daugumos iškreiptos politikos darbo principą: „Kas ne su mumis – tas prieš mus“. Reiškia – antivalstybiniai, Putino ir Lukošenkos agentai, mažaraščiai, tamsuoliai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....