infa.lt

Prezidentas pasirašė Užsieniečių teisinės padėties įstatymą, pažymėjęs, kad nelegalų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei būtina

22 liepos
08:13 2021

 

Gitanas Nausėda

lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė praėjusią savaitę Seimo ypatingos skubos tvarka priimtą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą. Kartu šalies vadovas pažymi, kad prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei tai būtina, ir atkreipia Seimo dėmesį, kad šio įstatymo trūkumai turi būti ištaisyti artimiausiu metu.

„Seimo skubos tvarka priimtas įstatymas yra „skylėtas“ žmogaus teisių prasme. Tačiau šiuo metu didesnis pavojus būtų turėti „skylėtą“ politiką nelegalios migracijos atžvilgiu. Šiuo metu geriau turėti tokį įstatymą, nei neturėti jokio reguliavimo, numatančio priemones ekstremaliai situacijai Lietuvos pasienyje su Baltarusija suvaldyti. Tai siųstų visiškai nepriimtiną signalą migracijos kilmės šalims“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas primena, kad migrantų antplūdžio stabdymo kompleksinės priemonės, apimančios fizinės sienos apsaugos stiprinimą, nelegalių migrantų buvimo Lietuvoje sąlygas, buvo suderintos Valstybės gynimo tarybos posėdyje.

Prezidento nuomone, šiuo metu, esant ekstremaliai situacijai dėl masiško užsieniečių antplūdžio, gali būti imamasi tam tikrų priemonių, ribojant šių asmenų teises ir laisves, tačiau šie ribojimai turi būti proporcingi siekiamam tikslui ir pagrįsti. Jie negali būti nustatomi visam laikui, o prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei tai būtina.

Daugiausia abejonių šalies vadovui kelia tai, kad privalomai ikiteismine tvarka užsieniečio skundą išnagrinėjusio Migracijos departamento sprendimas yra vykdomas iš karto, tokiu būdu pažeidžiamas prieglobsčio prašytojo negrąžinimo principas, t. y. kad asmuo negali būti grąžintas į jo kilmės ar trečiąją šalį, neįsitikinus jo saugumu.

Taip pat visam laikui iš prieglobsčio prašytojų atimta teisė skųsti pirmosios instancijos teismo sprendimus apeliacine tvarka, nepaisant to, kad Lietuvos Respublikos Konstitucija neleidžia įtvirtinti tokio teisinio reguliavimo, kuris paneigtų galimybę peržiūrėti pirmosios instancijos teismo sprendimus ir ištaisyti galimas teismo klaidas.

Vakar įvyko Prezidento pasitarimas su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu, Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovu Vytautu Valentinavičiumi. Seimo ir Vyriausybės atstovai Prezidentui įsipareigojo artimiausioje Seimo sesijoje įstatymą tobulinti.

infa.lt komentaras:

Rašydamas savo pastabas apie nelegalų „teises” Prezidentas matyt dar nebuvo girdėjęs, kaip šie nelegalai atsako maisto, kuris daliai lietuvių būtų svajonė ir net pridergia į termosus, kuriuose jiems tas maistas būna atvežamas. Tiesiogine prasme tuos termosus paverčia savo išvietėmis. Suteikiant jiems kažkokias teises būtina atsiminti, kad tuo atimamos teisės Lietuvos piliečiams atsisakyti aptarnauti ir net apmokėti paslaugas tų, kurie už gerą spjauna atgal į veidą pačiu šlykščiausiu būdu. Ar atimsite lietuviams teisę atsisakyti aptarnauti juos, Prezidente?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 335

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...

Avulis jau pasirūpino savo viešbutko apygvendinimu....

apmokės Lietuva. Nusimausim paskutinius triusikus ir išlaikysim 5 štukas fokiečiukų....

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....