infa.lt

Mozeris Alvis. Darbdaviams apie darbuotojų sveikatos patikrinimus dėl Covid

21 liepos
06:50 2021

sam.lrv.lt nuotr.

Ši žinutė darbdaviams. Tačiau tikrai ne tiems, kurie ekstremaliosios situacijos metu valdžios klausė, ar galima kavinės klientui paduoti pledą, jei lauke atvėso oras.

Ši žinutė tiems darbdaviams, kurie tikrai supranta, kad visas tas, šiuo metu aplink vykstantis, cirkas neturi nieko bendro nei su medicina, nei su valdžios demonstruojamu (beje, nevykusiai) rūpesčiu žmonių sveikata.

Taigi prieš kelias valandas paskelbiau įrašą, raginantį darbuotojus vadovautis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, o tai pat ir Vyriausybės nutarimu, nustatančiu darbuotojų periodinių sveikatos patikrinimų dėl šios ligos tvarką ir sąlygas.

Po paskelbto įrašo sulaukiau bent poros žinučių iš darbdavių, manęs klausančių – o ką daryti tiems darbdaviams, kurie taip pat nesutinka su akivaizdžiai diskriminacine tvarka ir nenori terorizuoti savo darbuotojų, versdami juos kartą per savaitę tikrintis abejotinos „reputacijos” testais, turinčiais nustatyti, ar kuris nors iš darbuotojų netyčia „neserga” besimptome liga?

Dėkoju jums už tai, kad esate (!) ir dalinuosi su jumis šiais keliais patarimais, įžvalgomis ir, tuo pačiu, prašymu.

Pirma, Vyriausybės nutarimas, reglamentuojantis darbuotojų sveikatos tikrinimo tvarką, nustato, kad periodiškai tikrintis, ar neserga užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, privalo darbuotojai, TURINTYS NUOLATINĮ TIESIOGINĮ KONKTAKTĄ darbo funkcijų atlikimo ar veiklos vykdymo vietoje su kitais asmenimis.

Vadinasi, periodinius sveikatos patikrinimus turi atlikti NE VISI tam tikroje veiklos srityje (mažmeninės prekybos, viešojo maitinimo, renginių organizavimo ir kt.) dirbantys darbuotojai, O TIK TIE DARBUOTOJAI, KURIE TURI NUOLATINĮ TIESIOGINĮ KONKTAKTĄ su kitais asmenimis.

Antra, Vyriausybės nutarimas nustato, kad darbdavys turi pareigą patvirtinti pirmiau nurodytų darbuotojų, t. y. darbuotojų, turinčių tiesioginį nuolatinį kontaktą su kitais asmenimis, sąrašą.

Vadinasi, diskrecija (teisė nuspręsti), kurie darbuotojai darbo funkcijų atlikimo vietoje turi nuolatinį tiesioginį kontaktą su kitais asmenimis, o kurie neturi, priklauso ne Dulkiui, ne Ašoklienei ir net ne duomenų mokslininkui Zemliui – TOKIA TEISĖ VYRIAUSYBĖS NUTARIMU YRA SUTEIKTA PAČIAM DARBDAVIUI (!).

Trečia, teisės aktai nepaaiškina, kas yra laikoma „nuolatiniu tiesioginiu kontaktu”. Atsižvelgiant į tai ir vadovaujantis tuo, kad periodiniai darbuotojų sveikatos patikrinimai, kaip teigia režimo atstovai, yra atliktini turint tikslą stabdyti viruso plitimą, pagrįstai manau, kad tiesioginiu nuolatiniu kontaktu turėtų būti laikomas toks kontaktas, kurį Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros centras apibūdina kaip didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju.

Vadinasi, tas asmuo, kuris turi mažos rizikos sąlytį su kitu asmeniu pagrįstai gali būti laikomas neturinčiu (neturėjusiu) tiesioginio nuolatinio kontakto su kitu asmeniu.

Taigi, apibendrinus, tiesioginiu nuolatiniu tiesioginiu kontaktu laikytinas toks kontaktas, jei darbuotojas BE APSAUGOS PRIEMONIŲ su kitu asmeniu:

• bendrauja ilgiau kaip 15 min. mažesniu nei 2 m atstumu;
• turi tiesioginį sąlytį su jo kūno skysčiais (pvz., seilėmis, krauju);
• turi tiesioginį fizinį sąlytį (pvz., rankos spaudimą).

https://nvsc.lrv.lt/…/nvsc.lrv.lt/sutrumpinti/rizika

Summa summarum: būdamas darbdaviu, kuris valdžios neklausė ir neklaus, ar atvėsus lauke orui, klientui galiu paduoti pledą, į darbuotojų, turinčių tiesioginį nuolatinį kontaktą (todėl privalančių periodiškai tikrintis sveikatą), sąrašą įtraukčiau LYGIAI APVALŲ NULĮ (0) ĮMONĖS DARBUOTOJŲ.

Papildomas argumentas (apart aukščiau nurodytų):

Pasinagrinėkime pono Dulkio sprendimus – visuose juose yra nurodyta, kad įmonių, įstaigų ir pan. darbuotojai parduotuvėse, kavinėse ir kitose paslaugų teikimo vietose privalo:

a) dėvėti kaukes;
b) išlaikyti saugų, ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą nuo kitų asmenų (paslaugos gavėjų);
c) vengti turėti fizinį kontaktą su kitais asmenimis ir pan.

Vadinasi, jei įmonės darbuotojas savo darbo vietoje (kavinėje, parduotuvėje, laisvalaikio ar kitose pramogų vietose ir kt.) laikosi Dulkio nurodymų (o mes juk laikomės jo nurodymų, ar ne?), tai reiškia, kad darbuotojas savo darbo funkcijų atlikimo vietoje neturi (nes, vadovaujantis Dulkio nurodymais, negali turėti!) tiesioginio nuolatinio kontakto su kitais asmenimis.

O jeigu darbuotojas (kavinėje dirbantis padavėjas, barmenas, parduotuvės darbuotojas, autobuso vairuotojas, renginio organizatorius) savo darbo vietoje tiesioginio fizinio kontakto su kitais asmenimis neturi (neturi, nes Dulkys jam uždraudė tokį kontaktą turėti!), toks darbuotojas ir neturi patekti į darbuotojų, kurie privalo tikrintis sveikatą sąrašą, nes į tą sąrašą turi patekti tik tie darbuotojai, kurie turi nuolatinį tiesioginį kontaktą su kitais asmenimis.

Taigi, brangūs darbdaviai, viskas mūsų rankose – valdžia galių turi lygiai tiek, kiek mes tų galių valdžiai suteikiame. Tad nebijokime tapti laisvais ir paskatinkime laisvais tapti aplink mus esančius!

Susijusi medžiaga: Darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl Covid – štai, ką turime žinoti

Pirmą kartą ši medžiaga paskelbta autoriaus Facebook asmeninėje paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 572

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Regina    -  2021-07-27, 17:25

    Šaunu.Taip ir aš manau.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. tata    -  2021-08-06, 12:34

    Aciu dabar galima ir darbdaviui paaikinti kad ne viskas taip paprasta kai jis galvoja

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...