infa.lt

Atlyginimą ir dienpinigius Seimas leido išmokėti tik bankiniu pavedimu

23 birželio
06:50 2021

Simonas Gentvilas ir Mykolas Majauskas

Seimas priėmė Darbo kodekso pataisas (projektai Nr. XIVP-419(3), kuriomis nuspręsta nuo 2022 m. sausio 1 d. apriboti galimybę darbo užmokestį ir dienpinigius išmokėti grynaisiais pinigais.

Pagal priimtas pataisas, darbo užmokestis ir kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, taip pat dienpinigiai ir komandiruotės išlaidų kompensacijos privalės būti mokamos pavedimu į darbuotojo nurodytą darbuotojo mokėjimo sąskaitą. Išimtis bus taikoma tik jūrininkams, kuriems taikoma Prekybinės laivybos įstatymo nustatyta darbo užmokesčio mokėjimo tvarka.

Pasak pasiūlymų iniciatorių, Seimo narių Mykolo Majausko ir Simono Gentvilo, tokiu būdu siekiama stiprinti darbuotojų teisę į teisingą apmokėjimą už darbą, skaidrinti dienpinigių išmokėjimo sistemą ir išvengti galimo dienpinigių nemokėjimo ar jų išmokėjimo reikalavimų nesilaikymo.

„Įvedus atsiskaitymo už darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusių išmokų grynaisiais pinigais ribojimą, bus sumažintas atsiskaitymų grynaisiais pinigais kiekis, dėl ko sumažės prielaidos šešėlinei ekonomikai (atsiskaitymai grynaisiais pinigais yra viena iš sąlygų šešėlinei ekonomikai egzistuoti, todėl įvedus atitinkamus apribojimus atitinkamai sumažės ir šešėlinės ekonomikos pasireiškimo apimtys), padidės susitarimų skaidrumas, jų kontrolės efektyvumas, sumažės galimybės išvengti ar sumažinti mokestines prievoles, užtikrinti saugesni asmenų tarpusavio atsiskaitymai“, − pažymima dokumento aiškinamajame rašte.

Už naujas nuostatas balsavo 82 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 24 parlamentarai.

infa.lt komentaras:

viešųjų pirkimų šešėlyje sukasi apie 10 mlrd. nors jie ir ne grynaisiais pinigais išmokami. Bet apie juos nekalbama. Sukčiams tikrai nesudarys problemų apeiti šiuos naujus reikalavimus, kaip netrukdė ir iki šiol., o štai kaimo žmogui, pas kurį bankomatas tik artimiausiame rajono centre, geriausiu atveju – jau tragedija. Jam teks leisti pinigus kelionei vien tik tam, kad galėtų nusiimti grynųjų pinigų, kad galėtų sumokėti kaimynui už suartą sklypą (pavyzdys). Liberalai, kaip visada, dirba bankams, kurie siekia kontroliuoti pinigų srautus ir iš to gauti papildomas pajamas, už sąskaitų administravimą, už kiekvieną pavedimą ar pinigų nusiėmimą. Eilinis žmogus prie šios valdžios kentės trigubai daugiau, nei prie ankstesnių. Ir tai dar ne riba.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 150

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...