infa.lt

Apie tai kaip T.V.Raskevičius ir Ko už Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigus rūpinasi nelegaliais imigrantais

23 birželio
06:40 2021

Palapinės nelegalams

Birželio 21 d. Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) lankėsi Pabradės užsieniečių registracijos centre (toliau – URC). URC apgyvendina sulaikytus, neteisėtai kirtusius valstybės sieną užsieniečius, užtikrina materialines jų priėmimo sąlygas, aiškinasi jų tapatybę ir patekimo į Lietuvą kelius. Komiteto vizitu buvo siekiama įsitikinti, ar į URC pakliuvusiems žmonėms yra užtikrinamos orumo nežeidžiančios laikymo ir gyvenimo sąlygos, taip pat įvertinti pagalbos poreikį administracijai.

URC viršininkas Aleksandras Kislovas supažindino komiteto narius su sąlygomis, kuriomis priimami užsieniečiai, nelegaliai kirtę Lietuvos Respublikos sieną. Pasak A. Kislovo, pirmiausia tokiam asmeniui yra pasakoma, kad šioje vietoje norima jam padėti ir kad jo atvirumas pasitarnaus jam pačiam. Užsieniečiai taip pat užpildo anketą apie savo maitinimosi įpročius, pakantumą kitų religijų ar kitokios seksualinės orientacijos asmenims  –  taip siekiama užkirsti kelią galimoms konfliktinėms situacijoms.

Valstybės sieną nelegaliai kirtę asmenys apgyvendinami URC ir šalia įrengtame palapinių miestelyje.  Šiuo metu čia gyvena gerokai per 200 užsieniečių. Daugelis jų apgyvendinami palapinėse, jiems yra užtikrinamos minimalios buitinės sąlygos – sanitariniai mazgai su dušais ir tualetais, nakvynės vietos, vieta valgymui ir veiklai. Dalis palapinių skirta asmenų karantinavimui. Sulaikytos šeimos su vaikais apgyvendinamos patalpose, kaip ir pažeidžiami asmenys (tai gali būti moterys su vaikais, neįgalūs asmenys ar kiti, kuriems reikalinga saugesnė aplinka). Teritorijoje yra įrengta vaikų žaidimo aikštelė.

A. Kislovas sakė, kad URC kilus Covid-19 protrūkiui, padėtis taptų sunkiai valdoma, nes apgyvendinti atskirai sveikus ir sergančius asmenis esamais resursais būtų sudėtinga. Užkratas jau buvo palietęs URC centre ir palapinių miestelyje  gyvenančius ir dirbančius žmones, tačiau tada ligos paplitimas buvo suvaldytas. Tiesa, URC ir palapinių miestelio gyventojams siūloma galimybė skiepytis, tačiau norinčių priimti pasiūlymą neatsiranda.

ŽTK pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius teiravosi, kaip būtų, jei į centrą pristatytų užsieniečių skaičius išaugtų iki 3000. URC vadovas patikino, kad būtų labai sudėtinga, bet žmonės būtų apgyvendinti. T.V. Raskevičiaus teigimu, yra būtina aiški strategija, ką daryti staiga išaugus nelegalių migrantų skaičiui. Pirmininko nuomone, URC administracija ir vadovybė deda dideles pastangas užtikrinti tinkamas sąlygas ieškantiems prieglobsčio žmonėms, tačiau žmogiškųjų ir finansinių išteklių stoka vis tik daro savo – gyvenimas po 10 žmonių palapinėse, nors ir įrengtose, yra ribinė situacija, kuri turėtų trukti tik labai trumpą laiką. Socialinių darbuotojų, pareigūnų  trūkumas taip pat neigiamai atsiliepia tiek gyventojams, tiek pervargstantiems darbuotojams.

Žaidimų ir treniruoklių aikštelė nelegalams

Pastaruoju metu nelegalių migrantų skaičius labai išaugo. Šiemet per Baltarusiją į Lietuvą bandė patekti per 500 nelegalių migrantų, ir tai yra gerokai daugiau nei pernai. Manoma, kad nelegalių migrantų srautas per Baltarusijos ir Lietuvos sieną yra sąmoningos Baltarusijos režimo politikos rezultatas. URC administracijos centro atstovai kalbėjo apie tai, kad Irano gyventojai perka lėktuvo bilietą į Minską ir traukia tiesiai link Lietuvos sienos.

Birželio 20 d. minima Tarptautinė pabėgėlių diena. Nelegaliai sieną kirtę asmenys dažniausiai teikia prašymą dėl prieglobsčio. Pabėgėlio statusas suteikiamas tiems prieglobsčio prašytojams, kurie bėga nuo karinių konfliktų ir persekiojimo dėl rasės, religijos, tautybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar dėl politinių įsitikinimų. Tarptautinė teisė apibrėžia pabėgėlių statusą, juos saugo ir reikalauja, kad pabėgėliai nebūtų išsiųsti iš šalies ar grąžinti į tokias situacijas, kuriose kyla pavojus jų laisvei ir gyvybei.

E. Lukšienės nuotraukos 

infa.lt komentaras:

Kažkada (2020 spalio 26 d.), dar prieš tapdamas Seimo ŽTK pirmininku T.V.Raskevičius savo socialinio tinklo (Facebook) paskyroje yra parašęs:

Turėjau svajonę priversti šią šalį dirbti LGBT žmonėms […] – Peržiūrėti pasisakymą

Šiandien jis rūpinasi nelegaliais imigrantais, kuriuos turi išlaikyti vėlgi – tie patys Lietuvos žmonės. Vietoje to, kad griežtai uždarytų sieną su Baltarusija, kad būtų kur kas pigiau.

Bet ši publika nenori to, kas pigiau Lietuvai, nes iš „pigiau” nieko nelieka sau. Jie sukuria problemą, o tada melžia valstybės biudžetą ją spręsdami.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 338

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. hmm    -  2021-06-23, 06:47

    nebejuokinkite rado kas dometis Raskevicius,blogai kai tokie patenka i seima ir dar apgaules budu.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Gintaras Aurimas    -  2021-06-23, 10:11

    Pederastams irgi,egzotisku partneriu norisi.Tuo labiau uz valstybes pinigus.Ir,nereikia kliedet,kad ES prerogatyvos,pirmoj vietoj ir,tt.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Birutė    -  2021-06-24, 17:52

    Ir čia kalba alia žmogaus teisių komiteto pirmininkas. Turi svajonę šalį priversti dirbti lgbtešnikams. Svajoti niekas nedraudžia. Bet kaip galima dar taip pasakyti. Tiesiog žiauru, baisu tragiška.
    ,, Tyriems viskas tyra, o susitepusiems ir netikintiems, nieko nėra tyro, net jų protas bei sąžinė suteršti. Jie pasibjaurėtini, maištingi, netikę jokiam geram darbui”.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...