infa.lt

Die Zeit: Černobylio katastrofa išgelbėjo pasaulį nuo branduolinio karo

27 balandžio
11:20 2016

zeit.de

Duga - 1

Anti-raketinis kompleksas „Duga-1” netoli Černobylio © Олег Михайлович, Oleg Michailowitsch, CC BY-SA 4.0/Wikimedia

Černobylio katastrofa ne tik pakirto pasitikėjimą branduoline energetika, tačiau ir padėjo pagrindus „šaltojo karo pabaigai“, užkirtusi kelią branduoliniam karui, rašo Die Zeit. O to priežastimi pasitarnavo radijo-lokacinė stotis „Duga-1“, kuri randasi 10 kilometrų atstumu nuo AE, paaiškina straipsnio autorius Nickas Reimeris. Šis statinys buvo centriniu TSRS branduolinės politikos elementu. „Sistema galėjo aptikti taikinius iki 9000 kilometrų atstumu“, – paaiškina Vokietijos istorijos instituto mokslinis bendradarbis Maskvoje Mathias Uhl. radiacija

Didelio galingumo siųstuvo dėka, branduolinės atakos iš JAV pusės atveju, „Duga-1“ galėjo užfiksuoti amerikiečių raketų paleidimą, rašo autorius. Ko pasekoje TSRS turėjo pakankamai laiko atsakomajam smūgiui. Tarybiniai vadovai, Jurijus Andropovas ir Konstantinas Černenko nuolat grasino NATO, jog sunaikins aljansą dar iki tol, kol jo raketos pasieks TSRS. Tačiau 1986 metų balandžio 26 dieną įvyko Černobylio katastrofa, ir dėl aukšto radiacijos fono, radijo-lokacinė stotis „Duga-1“ tapo netinkama eksploatacijai. Černobylis

Už specifinį signalą, kurį įrenginys skleidė trumposiomis bangomis, NATO darbuotojai pavadino ją „geniu“, teigia Die Zeit. Antrą tokį kompleksą TSRS pastatė Komsomolske prie Amūro. Jo pagalba buvo kontroliuojama visa JAV oro erdvė. Bent jau iki Černobylio katastrofos.

Nenuostabu, kad TSRS pastatė „Duga-1“ kompleksą būtent šalia Černobylio, tęsia Die Zeit. Juk ši teritorija buvo jau gerai saugoma: čia praktiškai nebuvo užsieniečių. Prie viso to, AE garantavo nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą. Radiolokacinė stotis buvo užmaskuota, kaip jaunimo poilsio namai, rašo Reimeris. Beje, aukštumų Černobilyje ir Pripetėje gyventojai galėjo įžiūrėti didžiulį įrenginio siluetą miške. Tačiau didelio susidomėjimo jis jiems nekėlė. Pernelyg didelis tada buvo tikėjimas techniniu progresu. Černobylio AE turėjo tapti pačia stambiausia atomine elektrine pasaulyje. Joje buvo planuojama įrengti 11 energijos blokų. Katastrofos momentu penktas blokas jau buvo beveik užbaigtas, o darbai prie šeštojo vyko pilnu tempu.

„Duga-1“ išliko išimtinai branduolinės katastrofos dėka“, – papasakojo leidiniui gidas po draudžiamą zoną Ivan Pirogov. Po TSRS griūties rusų kariškiai likvidavo kitas stotis, pavyzdžiui, Nikolajeve, tačiau Černobylio kompleksą paliko. Dar prieš porą metų čia buvo aukštas radiacijos lygis, pastebėjo Pirogov. Prie viso to, niekas nežino, kokiu būdu galima būtų išvežti iš čia plieninius balkius. Juos būtų galima parduoti už gerą kainą, tačiau sprogdinimas gali išprovokuoti žemės drebėjimą, ir susikaupusi žemėje radiacija išsiverš į išorę.

Beje, Pirogovą tokia situacija tenkina. „Ne visi įtraukia „Duga-1“ į savo ekskursinę programą“, – pastebėjo jis. Žinoma, yra tokios vietos, kaip reaktorius, Pripetės miestas, tačiau „kompleksas Duga – tai kažkas ypatingo: tai kelionė į jau pamirštą ateitį“, mano Pirogovas.

Susiję straipsniai:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...