infa.lt

P. Cvirkos paminklo Vilniuje dienos suskaičiuotos – jo ėmėsi konservatoriai

31 gegužės
17:51 2021
Palinkėjimas Vilniaus merui - "Draugas Šimašiau - Didžiuojuosi"

Palinkėjimas Vilniaus merui – „Draugas Šimašiau – Didžiuojuosi”. Neužilgo turbūt turėtų atsirasti palinkėjimas konservatoriams.

Seimo Laisvės kovų ir istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė teigia, kad Petro Cvirkos paminklas buvo įtrauktas į kultūros vertybių registrą ir saugomas ne šiuolaikinių paveldosaugos aprašų ar autoritetingų ekspertų, o 1973 metais išleistos knygutės „Lietuvos TSR kultūros paminklų sąrašas“ pagrindu.

Todėl, pasak P. Kuzmickienės, kultūros ministro Simono Kairio sprendimas kreiptis į Kultūros paveldo departamentą ir siekti pašalinti paminklą iš saugomų paminklo sąrašo – sveikintinas.

„Džiaugiuosi, kad greitu metu Vilniuje nebeliks vietos stalininio kirpimo Sovietų Sąjungos propaguotojui. Tik dar kartą priminsiu, už ką Vilniaus miesto centre šis paminklas P. Cvirkai pastatytas ir ką jis iš tiesų pasakoja: 1940 m. rugsėjį, SSSR Aukščiausios Tarybos sesijoje, paties Josifo Stalino P. Cvirka prašė priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą – taip nutiesdamas teisinį kelią penkiasdešimt metų trukusiai sovietų okupacijai.

Vėliau, 1945 m., Cvirka tapo sovietų Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininku ir ėmė taikyti Maskvoje nukaltas ir gulaguose išbandytas rašytojų kūrybos ir saviraiškos pavergimo taisykles.

Vilniuje stovintis P. Cvirkos paminklas vis dar rodo, kad mūsų inteligentijos naikinimo ir prievartos mašina, kurios gilus randas sąmonėje žeidžia mus, išgyvenusius, sustiprėjusius, ir galinčius nusikratyti prievartos ženklų, vis dar bando nugalėti ir apsimesti sava“, – sako P. Kuzmickienė.

„Manau, kad apskritai turime daugiau kalbėti apie totalitarinių režimų nusikaltimus. Tai ypač aktualu minint 80 metų nuo 1941 metų birželio įvykius“, – pabrėžė Seimo narė.

Pirmadienį kultūros ministras Simonas Kairys kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamas spręsti klausimą dėl teisinės apsaugos Petro Cvirkos paminklui panaikinimo ir paminklo išbraukimo iš Kultūros vertybių registro.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 363

Atsiliepimų 5

  1. @    -  2021-05-31, 18:29

    ,, Vistik – žmogus visada yra kur kas daugiau nei politinės pažiūros, o jo kūryba iki dabar kelia šypseną daugelio veiduose. O ir parašė tiek daug kūrinių, o ne mažą dalį ir vaikams. Neišteisinant, bet tiesiog neneigiant fakto, kad tai buvo kūrybingas rašytojas, palikęs daug savo išleistos kūrybos. Vistik jam gyvenime buvo duoti vos 38 metai.
    Žmogaus nebėra, tad galime tik skaityti, piktintis ar žavėtis jo kūryba ir leisti menininkui ilsėtis…
    (D. Navickaitė)

    Atsakyti į šį komentarą
  2. marija    -  2021-05-31, 18:48

    o AS MANIAU,KAS PONIA SEIMUNE PROTINGASNE

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Landzbergis    -  2021-05-31, 20:54

    Ruošiama vieta Landzbergio paminklui

    Atsakyti į šį komentarą
  4. ve    -  2021-05-31, 21:18

    Bolševikai galvojo, kad viską sugriovę ir išvartę sukurs pasaulinį komunizmą – kuzminckienės ir kairiai biškį kuklesni – nuvertę rašytojų skulptūras tikisi tapti „europiečiais”

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Danutė    -  2021-06-02, 16:00

    Nieko čia blogo nematau, kad nuima Cvirkos paminklą. Kaune nuo Karo muziejaus perlaidojo Salomėjos Nėries palaikus, nukėlė paminlklą ir perkėlė į Petrašiūnų kapines ir viskas labai gerai išėjo, kas nori, gali nuvykti į kapines, pamatyti kapą ir paminklą. Tą patį galima padaryti su Cvirka. Tik Cvirkos paminklo vieta matyt rūpi biznieriams, pristatys vieną prie kito
    namų, kad pabėgėliai turėtų kur gyventi, nes mūsų gyventojų mažėja.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dar konservų psichopatų chuntos nelikviduota alternatyvi informacija: lzskelbimai.com/s/212021...

Gruzijos įšaldys, tai gal Sakartvelo atšildys …...

Niekas nedraudžia užsienio agentų veiklos, tik jie apie tai turėtų deklaruoti, kad žmonės žinotų ką...

ir Gruzijoje Maidaną padaryti, nepavyks....

Užsienio agentus išlaikantieji išsiryškino....

Pavilioniui špygą parodė, o Hm susikrimtęs. Jis nori apkrėsti Gruziją Sorošinuke, kuriau pats neturi imuniteto....

kas galima Dzeusui, tas negalima jaučiui.....