infa.lt

Bulgarija tapo naujais vartais į ES

25 balandžio
13:15 2016

diepresse.com

Graikijos - Makedonijos pasienis

Graikijos-Makedonijos pasienis | nuotrauka: (C) APA / AFP / DANIEL Mihăilescu

Austrijoje kiekvieną dieną sulaikoma apie 200 pabėgėlių. Todėl, kad Balkanuose atsidarė naujas maršrutas. Jis eina per Bulgariją.. Migrantas iš Afganistano pasakoja, kaip jį sumušė įr sulaikė policija.

Prieš beveik aštuonis mėnesius trasoje A4 įvyko tragedija: krovininio automobilio šaldytuve buvo aptikti 71 mirusio pabėgėlio kūnai. Tačiau žmonių kontrabanda Centrinėje Europoje po senovei klesti. Laikraštis Die Presse pateikia sekančius duomenis: per pastarąsias dvi savaite Austrijoje buvo sulaikyta vidutiniškai po 195 žmones į dieną ir priimta 121 prašymas suteikti prieglobstį. Tendencija link didėjimo. Vakarinio Balkanų maršruto uždarymas sulėtino, tačiau nesustabdė pabėgėlių srautų.

Situacija neprognozuojama ir pavojinga. Žmonės atvyksta ne tik traukiniais, tačiau ir vėl, prikimštuose krovininiuose automobiliuose. Valdžia atkreipia į juos dėmesį tik tada, kai jie pasirodo pirminio priėmimo centre Traiskirchen’e, kas nurodo į daugybę neįskaičiuotų atvejų.

Į Austriją veda daug kelių. Papildomai prie Viduržemio jūros maršruto, kuriuo į Italiją atvyko tūkstančiai pabėgėlių, Vakarų Balkanuose atsirado alternatyvus kelias: jis veda per Turkiją (kartais Graikiją) į Bulgariją, Serbiją, Vengriją ir Austriją. Antradienį apie pusė sulaikytųjų praėjo pro rytinę Austrijos dalį.

„Bulgarija buvo blogiausia“

Pabėgėliai, kaip afganas Ams’as kirto Bulgariją. Po pirmojo dušo per daugelį dienų, vyras su tankia barzda papasakojo apie išgyventus baisumus savo kelionės metu. Prieš du mėnesius jis pradėjo savo kelionę iš gimtojo miesto Kundūz’o ir pasuko į Prancūziją, pasakojo jis privačioje laikino pabėgėlių buvimo stovykloje „Miksaliste“, Serbijos sostinėje Belgrade. Jis buvo IT darbuotoju ir turėjo „gerą darbą“: „bet teroristai-mirtininkai, kasdieniai talibų užpuolimai: ten tiesiog nebeįmanoma buvo gyventi“.

Per Iraną su kontrabandistų pagalba jis pateko į Turkiją, o iš ten į Bulgariją. „Tai buvo blogiausia šalis. Kai policininkai sučiupo mus miške, jie mums mušė – paėmė mūsų pinigus ir trelefonus“. Mėnesį jis praleido areštuotas stovykloje netoli Sofijos.

Žemėlapis

„Mes beveik negaudavome maisto ir vandens… Tai buvo siaubinga“. Pabėgimas jau kainavo jam „keletą tūkstančių dolerių“, pas jį nebeliko daugiau pinigų planuotai kelionei į Prancūziją. Todėl jis paprašė vieno savo draugo suteikti jam dar vieną kreditą: „Kai tik jis atsiųs man pinigus ir jei tam bus Alacho valia, aš važiuosiu į Vengriją“.

Konteinerinė gyvenvietė Serbijoje

Oro temperatūros kilimas veda link to, kad daugėja priverstinių pabėgėlių stovyklų Serbijos sostinėje. Pastaraisiais mėnesiais palapinės autobusų stotyje Belgrade ir kaimyniniame ekonomikos fakulteto parke jau beveik išnyko, tačiau dabar jos ėmė atsirasti vėl.

Konteinerinėje gyvenvietėje „Miksaliste“ randasi 200, o kartais nuo 300 iki 400 pabėgėlių, sako 24 metų amžiaus pagalbininkas Goranas. Daugelis iš jų – afganai, sirai, pakistaniečiai,, marokiečiai, o kai kurie iš tokių šalių, kaip Sudanas ar Šri-Lanka.

„Dauguma atvyksta per Bulgariją, o kai kurie net per Makedoniją ir su kontrabandistų pagalba – į Serbiją. Bet kol kas visi vyksta į vakarus per Vengrijos teritoriją. Tačiau, jei juos sulaiko policija, tai pradžioje juos areštuoja, o tada patenka į atvirą stovyklą – ir iškart tęsia kelionę į vakarus“.

Valčių su pabėgėliais Egėjo jūroje skaičiaus sumažėjimą ES Komisija laiko įrodymu to, jog kontranbandistų verslo planas „suardytas“. Visiškai kitaip galvoja Radoš Djurović, Belgrado ieškančių prieglobsčio gynybos Centro direktorius: „Balkanų maršrutas neuždarytas, kontrabandistų tinklų verslas vėl atgijo“. Pabėgėliai atvyksta lėčiau ir ne po tiek daug. „Tačiau vėl tūkstančiai žmonių vyksta į šiaurę per Serbiją. Ne į dieną, o į mėnesį. „80% jų atvyksta per Bulgariją. Vengrija ir Bulgarija tapo Europos pionierėmis atsitvėrimo sferoje po to, kai šios šalys virto pagrindiniais tranzito punktais.

Pirmajame kvartale Vengrijoje buvo sulaikyta 5589 pabėgėliai, kurie bandė neteisėtai kirsti sieną. Augimo tendencija. Anksčiau šią savaitę buvo 174 sulaikymai per dieną. Kadangi Serbija atsisako priimti juos atgal kalbant apie ginčą dėl pasienio tvoros, jie ir toliau tęsia savo kelionę į vakaros per Austriją.

Doskozil: „Griežta kontrolė“

Budapeštas paskelbė apie supjaustytų pasienio tvorų remontą Serbijai, o dabar nori atsitverti ir nuo Rumunijos. Tačiau dėl „skylėtos tvoros“ pasienyje su Serbija, Austrija pareiškė apie 30 kilometrų tvoros iš spygliuotos vielos statybą pasienyje su Vengrija.

Duomenys rodo, jog kontrabandistai žino aplinkinius kelius, pasakė gynybos ministras Hans Peter Doskozil laikraščiui „Die Presse“. „Kol nėra reikiamos išorinio ES pasienio ribų kontrolės, griežtų vidinio pasienio kontrolės priemonių taikymas yra federalinės vyriausybės dėmesio centre“, – teigia jis.

„Tvoros – tušti užsiėmimai, iliuzija“, – tvirtina Radoš Djurović. „Pabėgėlių sustabdyti nepavyks, kol nepašalintos jų bėgimo priežastys“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 181

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....