infa.lt

Lidžita Kolosauskaitė. Stambulo konvencija: viltis ar… baubas?

03 gegužės
06:30 2021
Lidžita Kolosauskaitė

Nuotrauka iš asmeninio autorės archyvo

Netylant diskusijoms dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, nutariau, kad geriau kartą pačiai paskaityti nei dešimt kartų iš kitų išgirsti.

Iš esmės konvencija tarsi siekia gerų tikslų, pacituosiu: „apsaugoti moteris nuo visų formų smurto, užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir smurtui šeimoje, patraukti jo vykdytojus baudžiamojon atsakomybėn ir jį panaikinti“ ir įsipareigoja visokiausiais būdais tas moteris saugoti: „Šalys imasi būtinų teisėkūros ar kitų priemonių, kuriomis užtikrinama, kad būtų numatytas santykinis prievarta sudarytų santuokų negaliojimas, jas būtų galima pripažinti negaliojančiomis ar nutraukti aukai nepatiriant nepagrįstos finansinės ar administracinės naštos“, „Šalys imasi būtinų teisėkūros ar kitų priemonių, kuriomis užtikrinama, kad būtų kriminalizuotas tyčinių fizinio smurto prieš kitą asmenį veiksmų įvykdymas“, „Šalys imasi būtinų teisėkūros ar kitų priemonių, kuriomis užtikrinama, kad būtų kriminalizuotas toliau nurodytas tyčinis elgesys: visų ar dalies moters didžiųjų lytinių lūpų, mažųjų lytinių lūpų ar klitorio išpjovimas, užsiuvimas ar bet koks kitas žalojimas“ ir t.t. ir pan.

Skamba gražiai, bet… Tiesa ta, kad smurtas prieš moteris jau kriminalizuotas, o priverstinės santuokos – nelegalios. Netikite? Nei Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 140 str., numatančiame atsakomybę tam, kas „mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino“, nei 135 str., numatančiame atsakomybę tam, kas „sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo neteko regos, klausos, kalbos, vaisingumo, nėštumo ar kitaip buvo sunkiai suluošintas, susirgo sunkia nepagydoma ar ilgai trunkančia liga, realiai gresiančia gyvybei ar stipriai sutrikdančia žmogaus psichiką, arba prarado didelę dalį profesinio ar bendro darbingumo, arba buvo nepataisomai subjaurotas nukentėjusio asmens kūnas“, nei joks kitas BK straipsnis, nustatantis atsakomybę už smurtą, neišskiria asmenų pagal lytį.

Kaip dar labiau kriminalizuoti smurtą prieš moteris, jei Lietuvoje kriminalizuotas net fizinio skausmo sukėlimas, apimant pliaukštelėjimą?

Priverstinės santuokos? Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.7 str. 1 d. santuoka apibrėžta kaip „įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius“. Pažymiu – savanoriškas. Nesavanoriškai sudaryta santuoka galėtų būti nuginčyta.

Tad konvencija iš esmės siekiama to, kas Lietuvos ir, neabejoju, kitų civilizuotų šalių įstatymuose jau įtvirtinta. Šios nuostatos galėtų būti aktualios Irane, tačiau vargiai prasmingos Lietuvoje ar kitoje Vakarų Europos valstybėje.

O ką gi naujo teigia konvencija?

Nauja yra tai, kaip konvencija traktuoja lytį arba smurtą prieš moteris, pacituosiu: „lytis – socialiai susiformavę vaidmenys, elgsena, veikla ir bruožai, kuriuos tam tikra visuomenė laiko tinkamais moterims ir vyrams“, „smurtas prieš moteris dėl lyties – smurtas, kuris nukreiptas prieš moterį dėl to, kad ji yra moteris, arba kurį neproporcingai dažnai patiria moterys“.

Taigi, pagal Konvenciją moteris nėra biologinė moteris, o tiesiog „socialiai susiformavęs vaidmuo“.

Tokiu būdu konvencija realiai turėtų užtikrinti ne moterų, bet asmenų, kurie elgiasi kaip moterys, teises.

Neįprastas ir smurto apibrėžimas, kvalifikuojančiu požymiu nurodant „proporcingumą“.

Kas nustatys, kokį smurtą moterys (o iš tikro asmenys, laikantys save moterimis) patiria „proporcingai“, o kokį „neproporcingai“ dažnai?

Ar teisinga bausti griežčiau vien už tai, kad sudavė per veidą, kas yra „neproporcingai dažnai“ ir švelniau, jei užsuko ausį, kas yra „proporcingai“?

Dar daugiau, Konvencija tūkstančius metų egzistavusius socialinius santykius įvertina kaip moterų (o tiksliau – asmenų, laikančių save moterimis) išnaudojimą ir iš esmės kursto neapykantą vyrų atžvilgiu – „pripažindamos, kad struktūriniu požiūriu smurtas prieš moteris yra smurtas dėl lyties ir kad smurtas prieš moteris yra vienas iš esminių socialinių mechanizmų, dėl kurių moterys prieš savo valią atsiduria priklausomoje padėtyje vyrų atžvilgiu“.

Jei Jūs paklausite manęs, kas yra tikrasis moters išnaudojimas, tai versti ją palikti žindomo amžiaus kūdikį sutuoktiniui arba auklei ir eiti į darbą, kad būtų „lygi“ su vyru.

O juk būtent tokią pažangą ir siūlo ši Konvencija, kurios tikslas „išlaisvinti“ moterį (arba bet ką, kas laiko save moterimi) nuo „esminių socialinių mechanizmų“, tokių kaip šeima ar motinystė.

Tad ką aš manau apie šią Konvenciją?

Po gražiomis deklaracijomis slepiasi ne itin graži idėja, kad vyrui „lygi“ moteris – nuo šeimos ar vaikų „nepriklausoma“ moteris.

Kuri biologiškai gali netgi nebūti moterimi.

Ir aš kaip žmogus, kaip moteris, kaip būsima motina, niekaip negaliu pritarti tokiai „lygybės“ koncepcijai.

šaltinis: lidzita.lt

Daugiau šios autorės minčių: Lidžita Kolosauskaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 306

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Viktor    -  2021-05-03, 07:39

    Tai apie panas, kaip tokias, kaip ir tu pati esi . Toje konvensijoje nieko nerašo. Tik apie moterys. O kuom moterys nuo panos skyriais žinai pati, a?. Jei nežinai, tada ir nešvapsėk nesąmonių, gerai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. močiutė    -  2021-05-03, 08:17

    Viktor, o Tu moteris, kad žinai apie jas viską? Gaila man vyrų: jie paišomi kaip nevaldomi žvėrys, kuriuos ,,konvencija” pastatys į vietą. O jie juk ir geri tėvai, vaikai, vyrai. Juk moteris nužudė savo vaikus ir sėdi… Smurto priežastis-alkoholis ir skurdas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....