infa.lt

Darbo partija parengė kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl privalomojo darbuotojų testavimo

09 balandžio
16:43 2021

Seimo narys, (Darbo partija)  Aidas Gedvilas, parengė kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl kovo 23 d. priimtų Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimų, įteisinančių privalomąjį darbuotojų testavimą ir įpareigojančių darbdavius nušalinti testuotis nesutinkantį darbuotoją nuo darbo, nemokant jam darbo užmokesčio.

Seimo narys mano, kad tokie darbuotojų teisų apribojimai pažeidžia tris Lietuvos Konstitucijos straipsnius: 18, 29 ir 48.

„Parengiau kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, paragintas rinkėjų ir gavęs frakcijos pritarimą. Žmonėms kyla klausimų ir abejonių, ar skuboti Seimo sprendimai, neatsižvelgus į jų nuomonę, tinkamai neišdiskutavus problemų ir neišanalizavus situacijos, atitinka pagrindinį šalies teisės aktą“, – teigia A. Gedvilas.

„Mes negalime palaikyti neišdiskutuotų sprendimų, ribojančių žmogaus laisves ir prigimtines teises. Ir, svarbiausia, prieštaraujančių pamatiniam šalies įstatymui – Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Mūsų valdantieji sukuria precedentą, kuriuo paminami konstitucinės demokratijos principai. Dėl šios priežasties ir inicijavome kreipimąsi į Konstitucinį Teismą“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti Seimo priimto teisės akto konstitucingumą turi ne mažesnė kaip 1/5 visų Seimo narių grupė, t. y. 29 Seimo nariai. Aidas Gedvilas tikisi, kad frakcijos kreipimąsi palaikys tiek opozicijos, tiek valdančiosios koalicijos nariai.

Parengtame kreipimesi, be kita ko, yra nurodoma, kad Konstitucijos 29 straipsnio 1 dalyje nustatyta, jog „Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs.“ Visų asmenų lygybės įstatymui principas – demokratinės visuomenės pagrindas.

Konstitucijos nuostata „įstatymui visi asmenys lygūs“ reikalauja, kad šalies teisėje būtų įtvirtintos pagrindinės teisės ir pareigos kiekvienam asmeniui lygiai su kitais, be jokių išimčių.

Taip pat pabrėžiama, kad Konstitucijos 48 straipsnyje nustatyta, kad kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą bei verslą ir turi teisę turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, gauti teisingą apmokėjimą už darbą ir socialinę apsaugą nedarbo atveju.

Konstitucijos 48 straipsnio 1 dalies nuostata „Kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą bei verslą“ suponuoja valstybės, įstatymų leidėjo pareigą sudaryti teisines prielaidas įgyvendinti šią teisę.

„Iš karto po Seimo rinkimų Lietuva gyvena pašėlusiu ritmu. Nieko neaiškinant ir nekomunikuojant, žaibo greitumu imtasi ribojimų, draudimų, bausmių ir pan. Natūralu, kad skubant galima pridaryti daug lemtingų klaidų, ribojančių žmonių teises, todėl šis mano kreipimasis taps tarsi lakmuso popierėliu valdantiesiems, norint pasitikrinti, ar jų sprendimai yra teisėti ir neprieštarauja laisvos ir demokratinės valstybės principams.

Todėl tikiuosi tiek Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, tiek Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės palaikymo, tiek visų frakcijų lyderių parašų, nes šis kreipimasis susijęs su pamatinėmis žmonių teisėmis ir laisvėmis“, – sako Seimo narys.

Parlamentaras pabrėžia, kad šiuo kreipimusi jis nebando paneigti COVID-19 keliamos grėsmės, tačiau laikosi nuomonės, kad konstitucinė valstybė negali remtis ir propaguoti prievartinių priemonių, o žmogaus apsisprendimo laisvė negali būti varžoma.

„Visi mes turime savo nuomonę apie taikomas priemones kovoje su koronavirusu. Laikas parodė, kad dalis šių priemonių buvo neefektyvios ir nepagrįstos, kaip, pavyzdžiui, prievolė nešioti kaukes lauke ar judėjimo apribojimai tarp savivaldybių.

Iš tiesų kai kurios tebetaikomos priemonės yra prieštaringos, tiek efektyvumo, tiek teisėtumo prasme. Akivaizdu, kad šiuo metu efektyviausia priemonė kovoje su koronavirusu – testavimas ir vakcinavimais, tačiau taip pat mes matome, kad mokslas nestovi vietoje, atsiranda naujų vakcinų, testavimo būdų, atsiskleidžiamas šalutinis kai kurių vakcinų sukeliamas poveikis.

Todėl valstybė negali prievartiniu būdu versti žmonių testuotis ir skiepytis, o nesutinkančius – bausti nušalinimu nuo darbo. Tai yra totalitarinės valstybės pradžia, o demokratinėje valstybėje kiekvienam žmogui turi būti garantuota apsisprendimo laisvė“, – sako Seimo narys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 357

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....