infa.lt

JAV Aukščiausiojo teismo teisėjas siūlo reguliuoti Facebook ir Twitter platformas kaip komunalines paslaugas

06 balandžio
07:49 2021
JAV Aukščiausiojo teismo teisėjas Clarence Thomas

Clarence Thomas oficialioje grupės nuotraukoje JAV Aukščiausiajame Teisme Kolumbijos apygardoje 2018 m. Lapkričio 30 d. (Mandel Ngan / AFP via Getty Images)

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas Clarence Thomas pranešė, kad „Didžiosios technologijų kompanijos“ gali būti reguliuojamos, po to, kai „Facebook“ ir „Twitter“ šių metų pradžioje sustabdė prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) paskyrą savo platformose, praneša Epoch Times portalas.

Tomas, laikomas konservatoriumi Aukščiausiame teisme, pabrėžė 12 puslapių pateikime, kai Aukščiausiasis Teismas paskelbė nutartį, kuria buvo atmestas ieškinys dėl to, kad D.Trampas blokavo tam tikrus „Twitter“ naudotojų komentarus po savo įrašais dar prieš jo paskyros panaikinimą. Aukščiausiasis Teismas pareiškė, jog ieškinys galiausiai turi būti atmestas, nes D.Trampas nebėra savo pareigose ir jo paskyra Twitter platformoje buvo užblokuota po to, kai Antrasis Apygardos apeliacinis teismas priėmė sprendimą prieš D.Trampą.

„Šiandieninės skaitmeninės platformos suteikia būdų istoriškai precendento neturintiems pasisakymų skaičiams, įskaitant vyriausybės veikėjų kalbas. Tačiau, precendento neturintis dalykas yra ir tai, kad tokios apimties kalbų kontrolė randasi kelių privačių asmenų rankose“, – pirmadienį rašė Thomas (pdf). „Netrukus neturėsime kito pasirinkimo, kaip išsiaiškinti, kaip mūsų teisinės doktrinos taikomos labai koncentruotoms, privačiai valdomoms informacinėms infrastruktūroms, pavyzdžiui, skaitmeninėms platformoms.“

Thomas taip pat pažymėjo, kad yra argumentų, nurodančių į tai, jog tokios skaitmeninės platformos, kaip „Twitter“ ar „Facebook“, „yra pakankamai panašios į įprastus pervežėjus ar apgyvendinimo vietas, kad galima būtų jas reguliuoti tokiu atžvilgiu“.

Thomas paminėjo atitinkamus „Facebook“ ir „Google“ savininkus – Marką Zuckerbergą, Larry Page’ą ir Sergejų Briną.

„Nors abi įmonės yra viešos, vienas asmuo kontroliuoja „Facebook“ (Markas Zuckerbergas), ir tik du valdo„ Google “(Larry Pageas ir Sergejus Brinas), – parašė jis.

Thomas sutiko su tuo, kad D.Trampo „Twitter“ paskyra tam tikrais aspektais „priminė konstituciškai saugomą viešąjį forumą“, jis pažymėjo, kad „atrodo gana keista sakyti, kažkas kažkas egzistuoja kaip vyriausybės forumas, kai privati įmonė turi neribotą valdžią tą uždrausti“, greičiausiai turėdamas omenyje „Twitter“ įvykdyta D. Trampo paskyros užblokavimą po sausio 6 d. incidento (Kapitolijaus šturmo).

„Bet kokia kontrolė, kurią ponas Trampas vykdė savo paskyros atžvilgiu, stipriai nublanksta, lyginant tai su „Twitter” įgaliojimais, nurodytais jo paslaugų teikimo sąlygose, įgalinančiais jį pašalinti paskyrą „bet kuriuo metu dėl bet kokios priežasties ar be jokios priežasties”, – pridūrė jis. „Twitter“ naudojosi savo įgaliojimais būtent tam“.

Thomas tada išsireiškė, kad su šiuolaikinėmis technologijomis nėra lengva tvarkytis pagal galiojančius įstatymus ir kitus teisės aktus. Tačiau jis perspėjo, kad Aukščiausiasis Teismas gali „greitai neturėti kito pasirinkimo, sprendžiant klausimą, kaip mūsų teisinės doktrinos taikomos labai koncentruotoms, privačiai valdomoms informacinėms infrastruktūroms, pavyzdžiui, skaitmeninėms platformoms“.

„Antroji Apygarda rūpinosi tuo, kad tuometinis prezidentas Trampas nutraukė komentavimą naudodamasis „Twitter“ jam suteikiamomis funkcijomis“, – sakė Thomas. „Bet, jei siekiama užtikrinti, kad kalba nebūtų užtildyta, tada svarbesne problema turėtų tapti pačios dominuojančios skaitmeninės platformos. Kaip aiškiai leido suprasti „Twitter“, – didžiausią teisę uždrausti kalbą turi privačios skaitmeninės platformos. Kiek ši galia turi reikšmės pirmosios Konstitucijos pataisos tikslams, ir lygmuo kuriuo ta teisė gali būti teisėtai modifikuota, kelia įdomių ir svarbių klausimų “.

Thomas pažymėjo, kad didžiosios technologijų kompanijos turi didžiulę įtaką informacijos srautui – net knygoms. Jo teigimu, nesvarbu, kad „Amazon“, „Facebook“, „Twitter“ ir kitos, – nėra vieninteliai būdai skleisti žodį, jeigu jų galia neturi sau lygių.

„Žmogus visada galėjo rinktis, norėdamas išvengti mokamo tilto ar traukinio, o vietoje to perplaukti Charles upę ar vykti į žygį Oregono taku“, – rašė jis. „Tačiau vertinant tai, ar įmonė turi didelę valdžią rinkoje, svarbu tai, ar alternatyvos yra lygiavertės. Daugelio šiuolaikinių skaitmeninių platformų atžvilgiu tai nėra taip“.

♦◊♦

Nei cenzūros, nei asmeninės informacijos nutekėjimų, nei blokavimų politiniais-ideologiniais pagrindais – „Telegram” visur ir visada su tavimi:

Kviečiame jungtis prie Telegram tinklo – prie jo jau įpratusiems – jis tapo nepakeičiamu visur ir visomis prasmėmis, net, – organizuojant visuomenines akcijas, šifruotus saugius pokalbius, o gal ir dar kam nors kitam, kuo dar neteko pasinaudoti ir, nors lietuviškas segmentas jame dar nedidelis ir gan kuklus, Jūs galite prie jo prisijungti ir papildyti jo narių skaičių savo buvimu ir aktyviai dalindamasis naujienomis ir žiniomis. Tam šioje platformoje yra sudarytos pilnos sąlygos. Narių skaičius auga kasdien – nebūk paskutinis 🙂

Lietuviškos Telegram grupės ir kanalai:

Laisvas Žodis: https://t.me/laisvaszodis
L.Žodis (prenumerata): https://t.me/infalt
LT Politikai (prenumerata): https://t.me/politikai
LT Politikai (grupė): https://t.me/Lietuvos_politikai
Firmus Medicus: https://t.me/firmus_medicus
Už Sveiką Lietuvą: https://t.me/uzsveika
Sarmatai (grupė): https://t.me/sarmatasLT
Sarmatai prenumerata: https://t.me/sarmatai_info
Amerikos lietuviai: https://t.me/alietuviai
Neabejingi (grupė): https://t.me/neabejingi_g
Patriotai (prenumerata): https://t.me/Patriotai
Už Šeimą (prenumerata): https://t.me/uzseima
Už Šeimą (diskusijos): https://t.me/uz_seima
Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021″: https://t.me/DidysisSeimosGynimoMarsas2021

„Telegram” programėlę bet kuriam savo įrenginiui galite atsisiųsti iš čia: https://www.telegram.org/

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...