infa.lt

Pogrindžio vakcinos ir padirbtos pažymos „Darknete“: Nuo „Sputnik V“ iki „AstraZeneca“

25 kovo
06:30 2021

Darknete, anoniminėje ir apsaugotoje nuo sekimo interneto dalyje, nuo sausio mėnesio pasirodė daugiau nei 1 000 „Covid-19“ vakcinos, suklastotų neigiamų virusų testų ir vakcinacijos pažymėjimų pardavimo skelbimų, rašo BBC

Už 500–750 dolerių juodojoje rinkoje siūlomos AstraZeneca („Oksfordo vakcina“), rusiškos vakcinos „Sputnik V“ dozės, taip pat Kinijos valstybinės bendrovės „Sinopharm“ ir amerikiečių „Johnson & Johnson“ preparatai.

BBC nerado jokio patvirtinimo apie darknete reklamuojamų vakcinų autentiškumą.

Ekspertai įspėja apie asmens duomenų nutekėjimo ir pinigų praradimo riziką perkant šiose platformose, ir nėra jokios garantijos, kad gausite tikrą preparatą.

Amerikos ir Izraelio firmos „Check Point“ tyrėjai sausio mėnesį pastebėjo pirmuosius vakcinos skelbimus Darkneto tinkle.

Anot jų, nuo to laiko tokių skelbimų skaičius įsilaužėlių forumuose ir kitose svetainėse labai išaugo.

Dabar jų yra daugiau nei 1,2 tūkstančio, skelbimai randami tiek anglų, tiek rusų kalbomis.

Skelbimus skelbia naudotojai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Rusijos, tačiau tai tik preliminarus vertinimas, dalytis savo koordinatėmis „darknet“ tinkle nepriimta.

BBC nuotr.

Kai kurie pardavėjai žada pristatymą kitą dieną.

Už Švedijos ir Didžiosios Britanijos bendrovės „AstraZeneca“ preparatą jie prašo 500 JAV dolerių, už vakciną „Johnson & Johnson“ ir „Russian Sputnik V“ – po 600 JAV dolerių, o už Kinijos „Sinopharm“ vakciną – 750 JAV dolerių.

„Mes darome neigiamus Covid testus, jei keliaujate į užsienį ar ieškote darbo. Pirkite du neigiamus testus ir gaukite trečią nemokamai!” – skelbia pranešimas „darknete“.

„Check Point“ tyrėjai taip pat rado netikrus skiepijimo dokumentus, įskaitant netikrą JK sertifikatą, kuris buvo parduodamas už 150 JAV dolerių. Mokėjimai priimamas bitkoinais.

Jie susisiekė su pardavėju, kuris paprašė jų vardų ir skiepijimo datų, kurie turi būti nurodyti pažymoje.

„Jums nėra dėl ko jaudintis … Tai yra mūsų darbas … mes darėme [pažymas] daugeliui žmonių, ir viskas buvo gerai“, – patikino juos pardavėjas.

„Check Point“ pažeidžiamumų tyrimo įmonės vadovas Odedas Vanunu BBC sakė, kad eksperimento dėlei jo komanda sumokėjo 750 svarų už kinų vakcinos „Sinopharm“ dozę, tačiau vis dar jos negavo.

Jis įtaria, kad pardavėjas pasirodė esąs sukčiumi, tačiau neatmeta galimybės, kad darknet tinkle galima nusipirkti tikrų preparatų.

„Svarbu, kad žmonės suprastų: bandymas neoficialiai įsigyti vakciną, skiepijimo sertifikatą ar neigiamą „Covid-19″ testą yra didelė rizika. Hakeriai nori pavogti jūsų pinigus, informaciją ir asmens duomenis”, – sakė Vanunu.

„Check Point“ ragina šalis įvesti universalią QR kodų sistemą skiepijimo tyrimams, kad būtų eliminuota padirbinėjimo galimybė.

Keletas valstybių jau yra įvedusios skaitmeninius vakcinavimo pasus: Graikija juos pradėjo išduoti dar sausio mėnesį ir susitarė dėl abipusio Covid-19 skiepijimo pripažinimo su Izraeliu.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen praėjusią savaitę pasiūlė Europos Sąjungai įvesti bendrą vakcinacinos nuo koronaviruso „skaitmeninį žaliąjį sertifikatą“.

Vakcinacijos pasų įvedimo idėja taip pat aptariama Rusijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 362

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...