infa.lt

Amerikiečių kraujyje mokslininkai aptiko 37 nežinomos kilmės ir paskirties medžiagas

22 kovo
08:01 2021

Pažangesnių tyrimų priemonių atsiradimas leidžia atlikti tyrimus, kurie anksčiau buvo neįmanomi. Ir kartais tai lemia keistus rezultatus.

Tirdami nėščias moteris, amerikiečių mokslininkai rado 109 chemikalus, iš kurių 55 anksčiau dar nebuvo rasti žmogaus organizme, o 37 pasirodė visai „paslaptingi“ – nežinomas jų šaltinis ir paskirtis. Jų buvo moterų ir jų naujagimių kraujyje, greičiausiai jie pateko per maistą.

Šios cheminės medžiagos,greičiausiai, buvo žmonių organizmuose ilgą laiką, tačiau anksčiau turimos technologijos negalėjo jų aptikti, paaiškino Kalifornijos universiteto (San Franciskas) mokslininkai.

„Nerimą kelia tai, kad tam tikros cheminės medžiagos, atrastos nėščiose moteryse, perduodamos jų kūdikiams, o tai reiškia, kad šios cheminės medžiagos gali būti su mumis jau ištisas kartas”, – sakė tyrimo vadovė profesorė Tracey Woodruff.

Jos komanda naudojo didelės skiriamosios gebos masinę spektrometriją dirbtinėms cheminėms medžiagoms nustatyti. Tada mokslininkai jas sulygino su pramonėje naudojamų chemikalų biblioteka. Deja, gamintojai ne visada atskleidžia šią informaciją, rašo Phys.org.

Nėščių moterų ir jų vaikų kraujyje randamos 109 medžiagos, esančios daugelyje maisto produktų. Pavyzdžiui, 40 yra naudojamos kaip plastifikatoriai, 28 – kosmetikoje, 25 – vartojimo reikmenyse, 29 – farmacijoje, 23 – kaip pesticidai, 3 – antipirenuose (nedegiose medžiagose), 7 – perfluoroktano rūgštyje, kuri naudojama kilimuose ir apmušaluose.

55 medžiagos iš 109 pirmą kartą atrastos žmogaus organizme: viena jų naudojama kaip pesticidas, dvi yra perfluoroktano rūgšties sudėtinės dalys, 10 yra plastifikatorių sudėtinės dalys, dar dvi yra naudojamos kosmetikoje, keturios naudojamos chemijos pramonėje. Apie 37 medžiagų taikymo sritis mokslininkai informacijos nerado.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 383

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...