infa.lt

Seimo nario A. Skardžiaus priesaiką priėmė nepakeičiamas Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas

10 kovo
12:47 2021
Artūro Skardžiaus priesaika

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Džoja Gunda Barysaitė)

Šiandien pirmajame II (pavasario) sesijos Seimo posėdyje prisaikdintas Seimo narys Artūras Skardžius, kuris parlamente pakeitė mandato atsisakiusį Antaną Guogą.

Naujojo parlamentaro priesaiką priėmė nepakeičiamas Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, kuris paaiškino Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtiną teisinį reguliavimą, susijusį su Seimo nario priesaikos davimu.

„Konstitucinis Teismas savo baigiamuosiuose aktuose yra konstatavęs, kad Seimo nario priesaika nėra vien formalus ar simbolinis aktas. <…> Seimo nario priesaikos aktas yra konstituciškai teisiškai reikšmingas. Duodamas priesaiką išrinktasis Seimo narys viešai ir iškilmingai įsipareigoja veikti taip, kaip įpareigoja duota priesaika ir jokiomis aplinkybėmis jos nesulaužyti. Iš Seimo nario priesaikos jiems kyla pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją, įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas, kaip jį įpareigoja Konstitucija“, – sakė D. Žalimas.

Po priesaikos parlamentaras pasirašė vardinį priesaikos lapą. Prisiekęs išrinktas Seimo narys A. Skardžius įgijo visas Tautos atstovo teises.

Antano Guogos Seimo nario įgaliojimai oficialiai buvo nutraukti vasario 19 d. vykusiame Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje. A. Guoga buvo išrinktas pagal Darbo partijos sąrašą. Pirmasis nepatekęs į Seimą šiame sąraše buvo A. Skardžius.

infa.lt komentaras:

Šioje įprastoje Seimo procedūroje neįprastu momentu buvo tai, kad priesaiką priėmė ir teisinį reguliavimą paaiškino pats nesilaikantis teisinio reguliavimo, jau metus laiko kaip savo kadenciją baigęs Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas, kurį jau drąsiai galima vadinti nepakeičiamuoju, kadangi Seime nėra politinės valios tą daryti, o pats kadenciją baigęs KT pirmininkas to daryti nenori. Tikėtina, kad tokio delsimo priežastį netrukus pamatysime, nors Konstitucijos laužymas pastarųjų metų Seimuose tapo jau įprastu dalyku.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 218

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. xxxx    -  2021-03-11, 13:44

    Džiaugiuosi, kad į Seimą grįžo sąžiningas ir drąsus žmogus.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...