infa.lt

Sugalvota dar viena „slaptos” prekybos Baltarusiją elektra schema. Kaip ir ankstesnė – tam, kad ji nepatektų į Lietuvą

02 kovo
22:28 2021

Astravo AE

Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės vadovaujama Elektros energetikos sistemos sinchronizacijos komisija šiandien pritarė siūlomiems naujos prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos principams.

Ja vadovautis Lietuva siūlys Baltijos šalims derybose dėl trišalės metodikos, siekiant užkardyti prekybą nesaugia baltarusiška elektra.

„Įstatymų ir tarpusavio susitarimų būtina laikytis. Leisdami baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalių rinką, finansuojame tolimesnę Baltarusijos atominės elektrinės plėtrą. Lietuvos siūloma nauja elektra su trečiosiomis šalimis metodika užtikrintų antiastravinio įstatymo įgyvendinimą“, – po komisijos posėdžio sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Pirmąkart posėdžiavusi komisija aptarė galimus derybų scenarijus bei konkrečias teisines ir technines priemones, kurios užkardytų prekybą baltarusiška elektra. Komisija taip pat pritarė, kad Vyriausybė kitą savaitę suteiktų mandatą Energetikos ministerijai derėtis dėl naujos trišalės prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos su Latvija ir Estija.

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, nauji metodikos principai leis užtikrinti, kad prekybai su kontinentine Rusija bus išduotas tik toks jungčių pralaidumas, kuris leistų prekiauti su Rusija tik tokia apimtimi, kiek fiziškai elektros energijos patektų per Latvijos ir Estijos jungtis su Rusija.

Energetikos ministerija jau kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu surengti bendrą EK ir Baltijos šalių susitikimą BEMIP formate. „Baltijos šalys visada stiprios, kai laikosi išvien. Dėsime visas pastangas, jog taip būtų ir šį kartą, tačiau nepavykus pasiekti trišalio susitarimo, Lietuva yra pasirengusi taikyti technines ir teisines priemones, užtikrinančias Antiastravinio įstatymo įgyvendinimą“, – sako energetikos ministras. Pasak D. Kreivio, tam reikėtų atskiro komisijos sprendimo.

Šiuo metu galiojantis Antiastravinis įstatymas numato, kad Lietuva negali vartoti Baltarusijoje pagamintos elektros. Tuo tarpu baltarusiška elektra, kuri fiziškai patenka į Lietuvą per Baltarusijos ir Lietuvos jungtį, yra suprekiaujama Latvijos prekybos zonoje. Tokiu būdu Lietuva vartoja ir sumoka už baltarusišką.

infa.lt komentaras:

Iki šiol Lietuva visiškai „saugiai” prekiavo su Baltarusija „nesaugia” pastarosios elektra, jau galiojant įstatymui uždraudžiančiam tokią prekybą. Ši schema išaiškėjo per ilgą energetikos ministro D. Kreivio liežuvį, netyčia prasižiojus apie tą schemą. Tikėtina, jog dabar pagal naują schema ilgai nebus prasižiota apie tai, kad saugiai prekiaujantys „nesaugia” baltarusiška elektra uždirba už tarpininkavimą didelius pinigus pabrangindami Lietuvai elektrą kartais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 229

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...