infa.lt

Ministrė E. Dobrovolska: visuomenės ir teisėsaugos atsakas į neapykantos kurstymą turėtų būti paremtas bausmės neišvengiamumu

12 vasario
14:55 2021
Evelina Dobrovolska

Evelina Dobrovolska | wikipedijos nuotr.

Vasario 18 d., ketvirtadienį, 10 val. Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija inicijuoja nuotolinę diskusiją „Efektyvus atsakas į neapykantos kalbą: tarp žodžio laisvės ir nusikaltimo“.

Renginyje Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos nariai kartu su nevyriausybinių organizacijų ir teisėsaugos institucijų atstovais diskutuos apie nepageidaujamą neapykantos kalbos reiškinį, aptars pagrindines priežastis, problemas ir priemones situacijai gerinti.

Diskusija yra skirta aptarti bendradarbiavimo galimybes ir įvertinti pasiūlymą taikyti administracinę atsakomybę už neapykantos kalbą.

„Šiandieninėmis karantino sąlygomis nuotolinis virtualus bendravimas tampa ne išimtimi, o nauja taisykle. Bendraudami gyvai esame įpratę laikytis tam tikrų standartų, o interneto kuriamas anonimiškumo pojūtis dažnai tampa pretekstu šias ribas peržengti. Nors Lietuvos Respublikos įstatymai numato baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą, taip ir lieka neaišku, kur reikėtų nubrėžti ribą tarp saviraiškos laisvės ir baudžiamojo nusikaltimo.

Dėl šios priežasties privalu diskutuoti apie naujas bendradarbiavimo galimybes ir formas, siekiant ne tik efektyviai reaguoti į neapgeidaujamą neapykantos kalbos reiškinį, bet ir didinti visuomenės sąmoningumą apie įvairias nepakantumo bei diskriminacijos formas“, – sako Seimo Savižudybių ir smurto komisijos pirmininkas Andrius Navickas.

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2016–2020 metais Lietuvoje buvo užregistruoti viso labo 163 neapykantos kurstymo atvejai. Kita vertus, nevyriausybinių organizacijų duomenys ir viešosios erdvės stebėsena aiškiai rodo, kad neapykantos kalbai būdingas „latentiškumas“, t. y. nepranešimas teisėsaugos institucijoms.

Šią neigiamą tendenciją iš dalies lemia tiek visuomenės abejingumas, tiek nepakankamas teisėsaugos institucijų ir valstybės institucijų atsakas. Pandemijos metu visuomenei susiduriant su psichologinės ir emocinės sveikatos iššūkiais neapykantos apraiškos virtualioje erdvėje tampa dar labiau matomos.

Diskusijoje dalyvausianti teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska teigia, kad visuomenės ir teisėsaugos atsakas į neapykantos kurstymą turėtų būti paremtas bausmės neišvengiamumo principu.

„Administracinės atsakomybės taikymas už neapykantos kalbą teisėsaugos institucijoms suteiktų daugiau lankstumo tiriant ir priimant sprendimus neapykantos kalbos ir neapykantos kurstymo atvejais. Baudžiamoji atsakomybė visuomet turėtų būti tik kraštutinė priemonė, tačiau privalome susitarti, kad neapykanta nėra mūsų visuomenės vertybė“, – sako E. Dobrovolska.

Vasario 18 d. diskusijoje dalyvaus teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, Policijos departamento, Generalinės prokuratūros, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, neapykantos kalbos prevencijos srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų atstovai ir Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos nariai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 340

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. anoniminis    -  2021-02-12, 21:39

    Ka jinai supranta apie teisėsaugą?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. vytas    -  2021-02-15, 17:26

    kodel aš negaliu pasakyti savo nuomones kaip galvoju dabar vaizdelis ar čia ministrė nu tu mums nepatinki griauni mano krikščionių partija tavo žodžiai neina mums nei į ausį nei į širdį nu atrodai šlykščiai užsidėk kauke

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...