infa.lt

SAM teigia, jog besitestuojantys pedagogai daro tą laisvu apsisprendimu

12 vasario
07:56 2021

Nuo sausio 26 d. atlikus 8 tūkst. šalies pedagogų ir švietimo sektoriaus darbuotojų serologinius antikūnų testus, paaiškėjo, kad iš jų beveik 18 proc. yra jau persirgę COVID-19 liga. Tai rodo, kad ugdymo įstaigos yra tos viešosios vietos, kuriose yra gana didelė rizika perduoti ar užsikrėsti koronavirusu.

Dėl šios priežasties švietimo darbuotojai toliau išlieka viena iš prioritetinių savanoriško testavimo grupių, juolab kad švelnėjant karantino sąlygoms vis daugiau pedagogų grįš į ugdymo įstaigas.

Kaip vykdomas profilaktinis testavimas?

Siekiant užtikrinti darželių ir mokyklų bendruomenių saugumą bei užkirsti kelią galimiems COVID-19 židinių atsiradimams, labai svarbu nustatyti koronavirusu persirgusius ar besimptome šio viruso forma sergančius pedagogus. Tuo tikslu pasitelkiami serologiniai antikūnų testai ir PGR tyrimai.

Testavimo greitaisiais serologiniais antikūnų testais tikslas yra išsiaiškinti, ar žmogus yra persirgęs COVID-19, t. y. žiūrima, ar jo kraujyje yra koronaviruso antikūnų, atsirandančių persirgus šia liga. Toks tyrimas atliekamas vieną kartą.

PGR tyrimų tikslas – nustatyti šiuo metu COVID-19 sergantįjį žmogų, net jeigu jis nejaučia jokių simptomų. PGR testavimas turi būti atliekamas periodiškai – ne dažniau nei kas 7 dienas ir ne rečiau nei kas 10 dienų. Tik tokiu būdu gali būti užtikrinama maksimali kontrolė, nes po testo atlikimo žmogus bet kada gali užsikrėsti koronavirusu.

infa.lt įterpimas: Tuo tarpu Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO) savo sausio 20 dieną paskelbtose naujose rekomendacijose tvirtina, jog PGR testas negali būti vienintele viruso organizme nustatančia priemone – tai turi patvirtinti ir klinikiniai rodikliai ir ligos simptomai. (vertimas) (originalo nuoroda) Lietuvoje po senovei virusas patvirtinamas vien PGR testu.

Rekomenduojama, kad periodinis profilaktinis testavimo procesas vyktų dviem etapais. Pirmuoju – atliekant greitąjį serologinį antikūnų testą ir identifikuojant, ar asmuo nėra persirgęs COVID-19 liga. Esant teigiamam šio testo rezultatui, laikoma, kad asmuo turi apsaugą ir jam nereikia dalyvauti tolimesniame testavime PGR metodu 60 dienų. Antrasis profilaktinio testavimo etapas skirtas reguliariam tikrinimuisi nurodytu periodiškumu PGR tyrimu. Šis etapas aktualus tiems asmenims, kurių serologinio antikūnų testo rezultatas yra neigiamas arba nebuvo atliktas.

Kas gali dalyvauti profilaktiniame testavime?

Savanoriškas profilaktinis testavimas vykdomas ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įgyvendinantiems pedagogams, taip pat dirbantiems specialiosiose mokyklose, bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ar profesinio mokymo įstaigose pagal specialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams skirtas profesinio mokymo ir socialinių įgūdžių programas. Ši galimybė sudaryta ir savivaldybių administracijų paskirtiems asmenims, užtikrinantiems vaikų priežiūrą LR Vyriausybės nutarimu.

Serologinius antikūnų testus gali atlikti visi tikslinės grupės atstovai bet kuriuo jiems patogiu metu, nepriklausomai nuo to, kad šiuo metu dirba nuotoliniu būdu.

Periodiniai profilaktiniai PGR tyrimai atliekami tik tiems švietimo darbuotojams, kurie būtent esamuoju metu dirba kontaktiniu būdu, t. y. darbo vietoje turi tiesioginį laikiną ar nuolatinį kontaktą su ugdomais mokiniais. Tai reiškia, kad pedagogams, dirbantiems pagal pradinio ugdymo programą, reguliarus profilaktinis testavimas PGR tyrimais kol kas nėra tikslingas. Atlaisvinant karantino sąlygas ir pradėjus pradinį ugdymą klasėse, šių klasių pedagogai turės galimybę sugrįžti į darbo vietą, prieš tai pasitikrinę, ar neserga COVID-19 ir tęsti reguliarų tyrimų atlikimą.

Sutinkančių tirtis švietimo darbuotojų profilaktinio testavimo procesą koordinuoja ugdymo įstaigų vadovai. Atsižvelgiant į tai, kad profilaktinis testavimas yra savanoriškas, ugdymo įstaigų vadovai kviečiami motyvuoti, edukuoti testavimo svarbos klausimais, pabrėžti, kuo testavimas gali būti naudingas pedagogams ir visai bendruomenei. Siekiant tinkamai planuoti tyrimų apimtis savivaldybėse, rekomenduojama mokyklose reguliariai vykdyti apklausą, leidžiančią žinoti, kiek ugdymo įstaigos darbuotojų sutinka dalyvauti ir dalyvauja savanoriškame periodiniame profilaktiniame testavimo procese.

Kam taikomos išimtys?
Profilaktiniai tyrimai nėra tikslingi ir nevykdomi asmenims, kurie:
–    persirgę COVID-19 liga ir nuo teigiamo SARS-Cov-2 PGR / antigeno testo rezultato praėjo mažiau nei 90 dienų;
–    turintys COVID-19 ligos serologinio antikūnų testo teigiamą rezultatą, jei praėjo mažiau nei 60 dienų.
–  paskiepyti COVID-19 ligos vakcina pagal pilną skiepijimo schemą mažiau nei 90 dienų laikotarpiu.

Kur vyksta testavimas ir kaip registruotis?
Serologiniai tyrimai atliekami mobiliame punkte, asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar kitoje vietoje, kurią nurodo savivaldybės administracija. Jei šis testas atliekamas mobiliajame punkte, registracija vykdoma per Karštosios koronaviruso linijos 1808 sistemą, pildant elektroninę registracijos formą.

PGR tyrimas atliekamas tik mobiliame punkte. Tyrimui galima registruotis per Karštosios koronaviruso linijos sistemą telefonu arba elektroniniu būdu, pildant elektroninę registracijos formą.

Atsižvelgiant į galimą Karštosios linijos užimtumą, rekomenduojama greitai ir patogiai registruotis elektroniniu būdu. Pažymėtina, kad registruojantis internetu, būtina turėti galimybę prisijungti prie savo el. bankininkystės paslaugų, kad sistema galėtų saugiai patvirtinti asmens tapatybę. Taip pat registruojantis būtina nurodyti savo darbovietės juridinio asmens kodą.

infa.lt komentaras:

Tos gražios kalbos apie savanorišką pedagogų testavimąsi. Neoficialiai dalis pedagogų kalba, jog patiria didžiulį spaudimą, prieinantį iki grasinimų, jog nebus prileisti prie darbo jei nesitestuos ir neatneš pažymos, kad neserga COVID-19. Žinoma, iš baimės prarasti darbą ar susigadinti santykius su savo valdžia, jie nedrįsta to kalbėti atvirai, o jų valdžia ginasi niekada nedariusi jiems jokio spaudimo. Todėl, teisiniais terminais kalbant „nėra jokių daiktinių įrodymų”, tačiau kalbant žmogiškai – „nėra pagrindo netikėti”, kad tie pedagogai sako tiesą. Ypač žinant dabartinę melo atmosferą viešojoje erdvėje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 186

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Adomas    -  2021-02-12, 08:12

    Iš dirbančios vaikų darželyj pažystamos lūpų;
    turėjo pasirašyti,kad savanoriškai nori testuotis ir vakcinuotis,o jei ne–varai iš darbo….tai kur neprievarta???

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...