infa.lt

Testuotis po kontakto su užsikrėtusiuoju sutinka tik kas penktas žmogus

03 vasario
13:30 2021

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad sausio mėnesį žmonių, kurie po turėto sąlyčio su užsikrėtusiuoju koronavirusine infekcija (COVID-19) sutinka atlikti laboratorinį tyrimą, dalis, skaičiuojant nuo visų nustatytų didelės rizikos sąlytį turėjusiųjų, lyginant su gruodžio mėnesiu, išliko panaši – 20 procentų.. NVSC atkreipia dėmesį, kad testą atlikti turi sutikti pats žmogus, priverstinis testavimas nėra taikomas.

Sąlygos atlikti testą sudaromos visiems didelės rizikos sąlytį turėjusiems asmenims. NVSC, savo ruožtu, visais atvejais ragina šia galimybe pasinaudoti didelės rizikos sąlytį su užsikrėtusiuoju turėjusius žmones, net jei jie ir nejaučia COVID-19 ligai būdingų simptomų. Taip ne tik stabdomas infekcijos plitimas, bet ir pats žmogus, jei yra užsikrėtęs, vėliau gali pasinaudoti izoliacijos išimtimis net ir po turėto aukštos rizikos kontakto.

Duomenys rodo, jog nuo gruodžio 1 d. iki sausio 23 d. iš visų nustatytų didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų tyrimui NVSC užregistravo vidutiniškai 20 proc., šiems žmonėms sutikus tokį tyrimą atlikti.

Vertinama, kad žmonėms sumažinus kontaktus ir mažėjant užsikrėtusiųjų, mažėja ir sąlytį turėjusių žmonių skaičius. Šiuo metu kasdien nustatoma vidutiniškai apie 1,5 tūkstančio didelės sąlytį turėjusių asmenų, kai, pavyzdžiui, lapkričio mėnesį šis skaičius siekė ir 3-4 tūkstančius per dieną.

NVSC primena, kad asmenys, turėję didelės rizikos kontaktą, gauna trumpąją SMS žinute telefonu, kurioje nurodyta, iki kada žmogui privalu izoliuotis, taip pat ir nuoroda į anketą, kurią užpildęs, žmogus pateikia svarbius duomenis specialistams. Žmogus anketoje turi nurodyti, ar jam izoliacijos laikotarpiui reikalingas nedarbingumas, ar sutinka atlikti tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir ar turi tinkamas sąlygas izoliuotis.

Šios trumposios SMS žinutės siunčiamos iš NVSC, tad siuntėjo laukelyje asmenys ir mato ne numerį, o trumpinį – NVSC.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

infa.lt komentaras:

Redakcija nori atkreipti dėmesį, kad NVSC visiškai ignoruoja naujausias PSO rekomendacijas, paskelbtas sausio 20 dieną, kuriose nedviprasmiškai nurodoma, jog negali būti jokių „nejaučiančių Covid-19 simptomų” ir tuo pačiu platinančių užkratą sergančiųjų Covid-19. O apie pačių testų patikimumą jau kuriami anekdotai. Plačiau:

https://infa.lt/55998/pso-nebepripazista-besimptomiu-ir-ispeja-ekspertus-nesikliauti-vien-tik-pgr-tyrimo-rezultatais-nustatant-covid-19/

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 167

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...