infa.lt

Žmonės neturi būti baudžiami už prigimtinę teisę būti gamtoje

26 sausio
16:29 2021
Linas Jonauskas

lsdp.lt nuotr

Linas Jonauskas, Seimo narys, socialdemokratas

Seimui, Vyriausybei ir Vidaus reikalų ministerijai pateikta peticija „Už teisę būti gamtoje!“, kurią vos per dieną pasirašė daugiau nei 5000 žmonių, raginančių institucijas kuo greičiau sušvelninti judėjimo tarp savivaldybių apribojimą, kad gyventojai turėtų daugiau galimybių leisti laisvalaikį, sportuoti parkuose, pažintiniuose takuose ir žvejoti prie vandens telkinių, nutolusių nuo savivaldybės, kurioje jie gyvena.

Pasak peticijos iniciatoriaus, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime nario Lino Jonausko, šiandien taikomas apribojimai yra neadekvatūs.

„Šiuo metu daugybė žmonių, vykstančių pasivaikščioti į parkus, pažintinius takus, policijos yra apgręžiami, o atsakingai – po vieną vaikštantys pajūriu, miškuose, žvejojantys prie ežerų – yra „apdovanojami“ solidžiomis baudomis.

Ne visos savivaldybės turi miškus, vandens telkinius, prie kurių gyventojai galėtų leisti laisvalaikį. Kai kurie žmonės gyvena tarp dviejų savivaldybių ir susidaro tokia absurdiška situacija, kad net vaikštantys miške, esančiame prie namų, tačiau jau kitoje savivaldybėje, gali būti nubausti“, – sakė L. Jonauskas.

Parlamentaras teigia, kad būvimas gamtoje pandemijos laikotarpiu yra itin svarbus ne tik dėl fizinės, bet ir psichinės sveikatos.

„Įvairūs tyrimai rodo, kad pandemija ir visi karantino apribojimai labai paveikė žmonių psichologinę savijautą: fiksuojamas didėjantis nerimas, depresyvios mintys, kylanti savižudybių kreivė. Priverstinis užsidarymas namuose lėmė ir išaugusį smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičių.

Tuo tarpu buvimas gamtoje, sportas, fizinis aktyvumas teigiamai veikia kraujotaką, stiprina imuninę sistemą, padeda sumažinti su depresija susijusias nuotaikas, nerimo lygį. Buvimas gamtoje žmogui yra gyvybiškai svarbus, todėl dabartiniai suvaržymai turi būti kuo greičiau sušvelninti“, – teigė L. Jonauskas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 244

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Anonimas    -  2021-01-26, 20:22

    Džiugi naujiena! Konstitucinis garantas jau gali skiepytis! Ieškokite informacijos tinklalapyje: peticijos•com . Peticijos pavadinimas: „Dėl šalies vadovo sveikatos užtikrinimo“.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...