infa.lt

Lietuvoje nustačius paukščių gripo atvejį, visiems šalies paukščių laikytojams privaloma apriboti paukščių buvimą lauke

12 sausio
07:00 2021

Tik griežtas biologinio saugumo priemonių taikymas paukščių laikymo vietose, užtikrinant, kad naminiai paukščiai neturėtų jokio kontakto su praskrendančiais ar žiemojančiais laukiniais paukščiais, iš esmės yra svarbiausia priemonė, galinti padėti apsisaugoti nuo paukščių gripo viruso išplitimo. Lietuvoje nustačius pirmą naminių paukščių užsikrėtimo atvejį ūkyje Kaune, apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke yra privaloma visiems šalies paukščių laikytojams.

Naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais. Be to, jie negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu, naminių paukščių girdyklos ir pašaras turi būti laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams, kurie yra pagrindiniai paukščių gripo virusio platintojai.

Taip pat būtina kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje. Šie reikalavimai, kurių privalu laikytis, pirmiausia skirti ūkių savisaugai nuo šio viruso grėsmės ir yra įtvirtinti VMVT direktoriaus įsakymu.

Atkreipiamas dėmesys, kad iki kol baigsis paukščių gripo viruso plitimo grėsmė, VMVT inspektoriai kontroliuos ir tikrins ūkius, kaip juose užtikrinamas biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimas. Pagrindinis kontrolės veiksmų tikslas – prevencija, todėl tikimasi, kad naminių paukščių augintojai ir laikytojai išliks sąmoningi, saugos save bei kitus ir griežtesnių veiksmų, tokių kaip baudos, neprireiks. Padėti jiems tinkamai užtikrinti nustatytų reikalavimų įgyvendinimą ir apsisaugoti nuo paukščių gripo viruso bus siekiama inspektorių konsultacijomis bei patarimais.

Itin greitai plintantis paukščių gripas yra naminių ir laukinių paukščių liga, dėl jos gali nugaišti iki 100 proc. visų ūkyje laikomų paukščių. Patys pavojingiausi – labai patogeniški H5 ir H7 viruso potipiai. Praėjusią savaitę nedideliame naminių paukščių ūkyje Kaune buvo patvirtintas didelio patogeniškumo, t. y. H5N8 potipio, paukščių gripo atvejis.

Nors Lietuvą pasiekusio paukščių gripo atmaina žmonėms nepavojinga, užkratui patekus į komercinius ūkius, privalomas masinis paukščių gaišinimas ir dėl to patiriama didelių ekonominių nuostolių. Europos Komisijos nurodymu, patvirtinus užsikrėtimo atvejį net ir nedideliame ūkyje, aplink ligos židinį nustatomos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos, kuriose taikomi įvairūs gyvūnų ir produkcijos judėjimo apribojimai. Todėl kiekvienas paukščių laikytojas tiesiogiai atsakingas už savo paukščių sveikatą ir tinkamą jų laikymą.

Labai svarbu, kad pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, netipinę laikomų paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių ar kitokių odos pakitimų, laikytojai apie tai kuo skubiau praneštų veterinarijos gydytojams, artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui arba nemokama VMVT telefono linija 8 800 40 403.

Laikančių paukščius ūkininkų prašoma aplenkti ir nesiartinti prie laukinių vandens paukščių būriavimosi vietų, vengti bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais. Svarbu atkreipti dėmesį ir į informaciniais ženklais pažymėtas paukščių gripo virusu užkrėstas vietas ir jose nesilankyti, o pastebėjus nugaišusį laukinį vandens paukštį – pranešti apie tai VMVT.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....