infa.lt

Telegram įkūrėjas Pavel Durov apie Facebook, WhatsApp, Telegram ir saugumą

11 sausio
16:39 2021

Laisvas Žodis - Telegram kanalas ir diskusijų grupė

Girdėjau, kad „Facebook“ turi visą skyrių, skirtą išsiaiškinti, kodėl „Telegram“ tinklas yra toks populiarus. Įsivaizduokite, dešimtys darbuotojų dirba būtent ties tuo visą darbo dieną.

Džiaugiuosi galėdamas sutaupyti dešimtis milijonų dolerių „Facebook“ ir nemokamai išduoti mūsų paslaptį: gerbkite savo vartotojus.

Milijonai žmonių piktinasi naujausiais „WhatsApp“ papildinio sąlygų pakeitimais, kurie dabar reikalauja, kad naudotojai visus savo asmeninius duomenis turi pateikti „Facebook“ reklamos sistemai [1]. Nenuostabu, kad jau keletą metų besitęsiantis naudotojų bėgimas iš „WhatsApp“ į „Telegram“ paspartėjo.

„Telegram“, turintis apie 500 milijonų vartotojų ir nuolat augantis, tapo pagrindine „Facebook“ korporacijos problema. Negalėdamas konkuruoti su „Telegram“ kokybe ir privatumu, panašu, kad Facebooko papildinys „WhatsApp“ perėjo prie slapto marketingo „Wikipedia“ redaktoriai neseniai atskleidė kelis mokamus robotus ir pridedančius šališką informaciją į „WhatsApp Wikipedia“ straipsnį [2].

Taip pat mes aptikome robotus, kurie socialinėje žiniasklaidoje skleidžia netikslią informaciją apie „Telegram“. Čia yra 3 mitai, kuriuos jie stumia:

Mitas 1. „Telegram kodas nėra atviro kodo“. Iš tikrųjų visos „Telegram“ kliento programos buvo atvirojo kodo nuo 2013 m. [3]. Mūsų šifravimas ir API yra išsamiai dokumentuoti ir juos tūkstančius kartų peržiūrėjo saugos ekspertai. Be to, „Telegram“ yra vienintelė pranešimų siuntimo programa pasaulyje, kurią galima patikrinti kaip „iOS“ taip ir „Android“ veikimo atžvilgiu [4]. Kalbant apie „WhatsApp“, jie tyčia slepia savo kodą, todėl neįmanoma patikrinti jų šifravimo ir privatumo galimybių.

Mitas 2. „Telegram yra rusiškas“. Tiesą sakant, „Telegram“ neturi serverių ar biurų Rusijoje ir buvo užblokuotas ten jau 2018–2020 m. [5]. Telegram vis dar blokuojamas kai kuriose autoritarinėse šalyse, tokiose kaip Iranas, o „WhatsApp“ ir kitos „tariamai saugios“ programos šiose šalyse niekada neturėjo problemų.

Mitas 3. „Telegram nėra užšifruotas“. Kiekvienas pokalbių kambarys „Telegram“ programoje buvo užšifruotas nuo pat sukūrimo. Mes turime slaptus pokalbių kambarius, kurie yra šifruojami išilginiu šifravimu nuo pradžios iki galo, ir „Cloud Chat“, kurie taip pat siūlo saugią ir paskirstytą debesies saugyklą realiuoju laiku [6]. Kita vertus, „WhatsApp“ keletą metų neturėjo jokio šifravimo, o vėliau priėmė JAV vyriausybės finansuojamą šifravimo protokolą [7]. Net jei manytume, kad „WhatsApp“ šifravimas yra patikimas, jis neveiksmingas dėl daugybės užpakalinių durų (backdoor) ir atsarginių kopijų naudojimo [8].

Vien 2019 m. „Facebook“ išleido beveik 10 milijardų dolerių marketingui [9] (spėju, kad tai apima ir mokamus robotus „Wikipedia“ ir kitose svetainėse).

Skirtingai nei „Facebook“, „Telegram“ nešvaisto pinigų, jau nekalbant apie milijardus dolerių, rinkodarai. Manome, kad žmonės yra pakankamai protingi, kad galėtų pasirinkti tai, kas jiems yra geriausia. Sprendžiant iš pusės milijardo žmonių, naudojančių „Telegram“, šis įsitikinimas yra pagrįstas.

  1. – „WhatsApp“ pateikia naudotojams ultimatumą – dalinkitės duomenimis su „Facebook“ arba praraskite prieigą (https://www.trustedreviews.com/news/whatsapp-gives-users-ultimatum-share-data-with-facebook-or-lose-access -4117377)
  2. – 2020 m. gruodžio mėn. „Wikipedia“ straipsnyje apie „WhatsApp“ buvo etiketė „Šis straipsnis galėjo būti sukurtas ar redaguotas mainais už neatskleistus mokėjimus, kurie pažeidė Vikipedijos naudojimo sąlygas“. Susijęs tyrimas aptariamas čia (https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sockpuppet_investigations/VentureKit/Archive).
  3. – Telegram išeitinis kodas (https://telegram.org/apps#source-code)
  4. – „Telegram“ programos atkuriamos papildiniams (https://core.telegram.org/reproducible-builds)
  5. – Apie skaitmeninį pasipriešinimą Rusijoje (https://t.me/durov/117)
  6. – Apie Telegram šifravimą (https://t.me/durov/57)
  7. – JAV vyriausybė finansavo „WhatsApp“ šifravimą (https://www.vocativ.com/news/307106/whatsapp-encryption/index.html)
  8. – Kodėl „WhatsApp“ niekada nebus saugus (https://telegra.ph/Why-WhatsApp-Will-Never-Be-Secure-05-15)
  9. – „Facebook“ rinkodaros išlaidos 2010–2019 m. (Https://www.statista.com/statistics/506867/facebook-marketing-spending/)
  10. – visi straipsniai apie Telegram infa.lt portale: https://infa.lt/tag/telegram/

Dalyvavau diskusijoje komentaruose ir atsakinėjau į klausimus. Štai keletas atsakymų:

  • Apie „Apple“ ir „Google“ cenzūrą https://t.me/durovschat/518801
  • Atidarant serverio kodą https://t.me/durovschat/515221
  • Reklamų platformoje, besirūpinančioje privatumu, https://t.me/durovschat/527441
  • Apie šifruotas programas JAV https://t.me/durovschat/519187
  • Apie šifravimą ir naudojimo patogumą naudojant slaptus pokalbius ir debesies pokalbius https://t.me/durovschat/527081
  • Apie maksimalų ryšio saugumą https://t.me/durovschat/527134

Lietuviškos Telegram grupės:

Laisvas Žodis: https://t.me/laisvaszodis
Firmus Medicus: https://t.me/firmus_medicus
Už Sveiką Lietuvą: https://t.me/uzsveika
Sarmatai: https://t.me/sarmatasLT
Amerikos lietuviai: https://t.me/alietuviai

Telegram programėlę bet kuriam savo įrenginiui galite atsisiųsti iš čia: https://www.telegram.org/

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 718

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Andrejus    -  2021-01-12, 20:13

    Bus matyt, gal ir gerai viskas su ta „Telegram” programėlę, jeigu nėra melo dėl privatumo. Bet su tokia vaizdo smambūčių kokybę toli nenueisit,- ji tragiška! Investuokit nors į ryšio tobulinimą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....