infa.lt

Po D. Trampo paskyros uždarymo, „Twitter“ akcijos smuko beveik 4 procentais. Po kiek žodžio laisvė?

10 sausio
12:52 2021

Penktadienio prieš uždarant prekybą, „Twitter“ akcijos smuko beveik 4% po to, kai platforma visam laikui uždarė prezidento Donaldo Trampo asmeninę paskyrą „dėl tolesnio smurto kurstymo rizikos“, rašo foxbusiness.com

Twitter akcijomis buvo prekiaujamos po 49,54 JAV dolerių 20:00 val., Tai yra 3,77% mažesne kaina už 51,48 JAV dolerių pagal penktadienio popietės kainą prieš uždarant 18.21 valandą.

D.Trampo paskyra trečiadienį buvo laikinai sustabdyta, kai jo šalininkų minia šturmavo JAV sostinėje Kapitolijų.

Ketvirtadienį, iš naujo suaktyvinus prezidento paskyrą, jis išsiuntė du „tweet-pranešimus“, kurių viename buvo rašoma, kad jo šalininkai „turės didžiulį balsą dar ilgai“, o kitame, kad jis nedalyvaus išrinktojo prezidento Džo Baideno (Joe Biden) inauguracijoje.

Po to, kai D.Trampas išsiuntė tuos pranešimus, „Twitter“ pareiškė „nustatęs, kad šie „įrašai pažeidžia socialinio tinklo smurto šlovinimo politiką“ todėl naudotojo @realDonaldTrump paskyros naudojimas turėtų būti nedelsiant visam laikui sustabdyta“.

Prezidentas „Twitter“ platformoje turėjo daugiau nei 88 milijonus sekėjų.

„Facebook“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas ketvirtadienį taip pat paskelbė, kad prezidento Trampo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyros bus blokuojamos mažiausiai dvi artimiausias savaites, kol bus inauguruotas Džo Baidenas.

♦◊♦

Tuo pačiu internete pastebėtas koordinuotas technologijų gigantų siekis varžyti žodžio laisvę internete blokuojant savo interneto programų parduotuvėse kitų socialinių tinklų, kurie dar prisilaiko žodžio laisvės principų, programėles.

Turima omenyje Parler socialinio tinklo programėlė, kurios negalima atsisiųsti iš Google Play parduotuvės jau keletą dienų, o iš AppStore jau nuo šiandien. Dar vakar ji buvo prieinama, tačiau buvo grasinama ją pašalinti, šiandien įvedus į AppStore paiešką Parler – pirmoje vietoje išmetama Parlor.

Tiems, kurie jau turi atsisiuntę šias programėles, tikėtina, kad jos nustos veikusios, kai tik atsisiųsite naujausius savo telefono atnaujinimus.

Taip pat tikėtina, kad sekančios šalintinos programos iš šių technologijų gigantų parduotuvių bus Telegram, GAB ir Signal, nes būtent į jas dabar nukrypo interneto naudotojų, siekiančių tikrosios žodžio laisvės, dėmesys, o taip pat tų, kurie jau buvo užblokuoti minėtuose socialiniuose tinkluose, kurių sąrašas ne toks jau ir mažas.

Parler socialiniame tinkle skelbiamas sąrašas, kurio nuotrauką įdėjome žemiau. Išvadas galima pasidaryti patiems:

Internetą kontroliuojančios technologinės kompanijos jau net nebandoma apsimesti, kad egzistuoja kažkokia žodžio laisvė tiems, kas nepataiko į oficialią natą. Tokiems kelias vienas, – blokavimas, jų informacijos ir paskyrų trynimas ir informacinė užmarštis, jei pavyktų tą padaryti.

Tačiau,Vakarų technologiniai gigantai, matomai, užmiršo, kad pasaulyje egzistuoja ir Kinija, kurios gaminami telefonai jau ne ką blogesni už vakarietiškus, o žodžio laisvė Vakarų vartotojams iš Kinijos pusės – turėtų tapti prioritetu, griaunant Vakarus iš vidaus ir kovojant už technologijų rinką.

Tikėtina ir tai, kad Kinijos gamintojai atidarys savo programų parduotuvėse tų socialinių tinklų programėles, kurias iš savo parduotuvių pašalino GooglePlay ir AppStore. Nes tai pačios Kinijos interesuose.

Galima laukti ir to, kad padidės kiniškų telefonų Huawei paklausa, o taip pat bandymų iš Vakarų pusės uždrausti prekybą jais savo teritorijoje. Išaugs jų kontrabanda. Matysime sugrįžtant knygnešių laikus. Po kiek žodžio laisvė?

Neužilgo tai sužinosime.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...