infa.lt

Mokslininkai: Daugiau nei pusė jūsų kūno ląstelių nėra žmogaus ląstelės

01 sausio
18:12 2021

Mokslininkai teigia, kad daugiau nei pusė žmogaus kūno ląstelių nėra žmogaus. Iš visų žmogaus kūno ląstelių tik 43% yra žmogiškos ląstelės. Likusi dalis yra mikroskopiniai kolonizatoriai, rašo BBC.

Supratimas apie šią paslaptingą mūsų kūno sritį – žmogaus mikrobiotą – greitai keičia mūsų suvokimą apie įvairias ligas, pradedant alergija ir baigiant Parkinsono liga. Kai kurie gydytojai net užduoda klausimą, „ką reiškia būti žmogumi“, ir ieškodami atsakymo randa naujus gydymo būdus.

Jie yra labai svarbūs jūsų sveikatai, – sako profesorė Ruth Leigh, Makso Planko instituto mikrobiotinių tyrimų direktorė. – Jūsų kūnas nėra skirtas vien tik jums”, – priduria ji.

Nesvarbu, kaip kruopščiai prausiatės, kiekvienas kūno kampelis ir raukšlė bet kuriuo momentu yra gausiai apgyvendinti mikroskopinėmis būtybėmis.

Tarp jų yra bakterijos, virusai, grybeliai ir archėjos (kurios įprastai klaidingai priskiriamos bakterijoms). Dauguma šių būtybių gyvena tamsiose ir niūriose mūsų žarnyno gelmėse, kur nėra deguonies.

„Jumyse yra daugiau nuo mikrobo, nei nuo žmogaus“, – BBC sakė Kalifornijos universiteto San Diege profesorius Robas Knightas.

Mokslininkai anksčiau manė, kad kiekvienai žmogaus ląstelei tenka dešimt mikroorganizmų.

„Šis vertinimas buvo patikslintas, dabar santykis yra apie vienas prieš vieną, todėl dabar mes manome, kad jei perskaičiuosime ląsteles, tai kiekviename iš mūsų yra 43% žmogaus“, – sako jis.

Tačiau genetikos požiūriu esame dar pažeidžiamesnėje padėtyje. Žmogaus genomas – visas genetinių instrukcijų rinkinys, kurį turi kiekvienas iš mūsų – susideda iš 20 000 „instrukcijų“, vadinamų genais.

Tačiau, susumavus visus mumyse gyvenančių mikroorganizmų genus, galutinė jų suma sieks apie 20 milijonų.

„Mes turime ne vieną genomą, mūsų mikrobiotos genai iš esmės yra antrasis genomas, papildantis mūsų pačių genomo darbą“, – sako profesorius Sarkis Mazmanyanas iš Kalifornijos technikos universiteto.

„Esu įsitikinęs, jog tai, kas mus paverčia žmonėmis, yra mūsų pačių ir žarnyno mikrobų DNR derinys“, – sako jis.

Būtų naivu manyti, kad toks mikrobų skaičius mūsų organizme jokiais būdais nesąveikauja su kūnu ir neturi įtakos jo darbui.

Mokslininkai tiria mikrobiotos vaidmenį virškinant, reguliuojant imuninę sistemą, apsaugant nuo ligų ir gaminant vitaminus.

„Mes atrandame, kad šie maži organizmai gali visiškai pakeisti mūsų sveikatą, ko dar visai neseniai negalėjome įsivaizduoti”, – sako profesorius Knightas.

Tai naujas požiūris į mikrobų pasaulį – iki šiol žmonija daugiausiai kovojo su jais.

Mūšio su mikrobais laukas

Antibiotikai ir vakcinos yra žmogaus ginklas kovojant su tokiomis nelaimėmis kaip raupų virusas, Kocho bacilos ar auksinis stafilokokas. Jie išgelbėjo daugybę gyvybių.

Tačiau nemažai mokslininkų yra susirūpinę, kad kovodama su kenksmingais mikrobais žmonija gali padaryti nepataisomą žalą „naudingosioms bakterijoms“, gyvenančioms žmogaus viduje.

„Per pastaruosius 50 metų mes atlikome nepaprastą darbą naikindami infekcines ligas, – sako profesorius Lei. – Tačiau tuo pačiu metu pastebėjome didžiulį ir bauginantį autoimuninių ir alerginių ligų skaičiaus augimą.”

„Dirbant su mikrobiota atsiranda užduotis suprasti, kaip jos pokyčiai, atsirandantys dėl mūsų sėkmės kovojant su patogenais, lemia visos kategorijos naujų ligų atsiradimą ir išsivystymą, su kuriomis turėsime susidoroti“, – sakė mokslininkas.

Mikrobiotos sveikata siejama su kitomis ligomis, tokiomis kaip žarnyno uždegimais, Parkinsono liga, vaistų nuo vėžio efektyvumu, ir netgi autizmu bei depresija.

Nutukimas yra dar vienas pavyzdys. Genai ir dieta čia tikrai vaidina svarbų vaidmenį, bet kaip su žarnyno mikroflora?

Čia tema tampa sudėtingesne

Jei valgysite tik mėsainius ir šokoladą, tokia dieta padidins nutukimo riziką ir paveiks mikrobus, kurie gyvena jūsų virškinimo sistemoje.

Daugelis nutukusių žmonių nežino, kad jų žarnyne yra „blogųjų“ bakterijų, kurios metabolizuoja maistą taip, kad nutukimas dar labiau sustiprėja – bet kaip apie tau sužinoti?

Profesorius Knightas atliko eksperimentą: eksperimentinės pelės buvo auginamos idealiomis sanitarinėmis sąlygomis. Nuo pat gimimo jos niekada nebendravo su mikrobais.

„Mes sugebėjome parodyti, jog, jei jūs paimsite lieknus ir nutukusius žmones ir persodinsite bakterijas iš jų išmatų pelėms, pelės taps riebios arba lieknos, priklausomai nuo to, kieno bakterijos į jas buvo persodintos”, – sako Knightas.

Kai pelėms, kurios gavo nutukusių žmonių bakterijas, buvo pridėta liesų žmonių bakterijų, pelės pradėjo mesti svorį.

„Tai stebėtina, ar ne? Dabar kyla klausimas, kaip visa tai galima pritaikyti žmonėms”, – sako Knightas.

Mikrobų kaip vaistų naudojimas šiandienėje žadina daug vilčių.

Informacijos klodai

Sengero institute Kembridžšyre susitinku su daktaru Trevoru Lawley, kuris laboratorijoje bando auginti pilną mikrobiotą tiek sveikiems, tiek sergantiems žmonėms.

„Pavyzdžiui, pacientams gali trūkti kai kurių mikrobų. Užduotis – grąžinti juos į kūną”, – sako jis.

Pasak Loli, šiandien yra vis daugiau įrodymų, kad paciento mikrobiotos atkūrimas gali sukelti remisiją, pavyzdžiui, opinio kolito atveju.

Mikrobų terapija yra ankstyvojoje medicinos srities raidos stadijoje, tačiau mokslininkai mano, kad reguliarus mikrobiotos stebėjimas netrukus taps mūsų kasdienybe, o tai suteiks daug informacijos apie mūsų sveikatą.

„Nuostabu manyti, kad kiekviename arbatiniame šaukštelyje išmatų yra daugiau genetinės informacijos apie mikrobus, nei telpa DVD diskų“, – sako jis.

„Kiekvieną kartą, kai jūs išmetate šiuos duomenis, jei taip galima sakyti, jie paprasčiausiai nuplaunami be pėdsakų“, – priduria jis.

Mes matome tokį sprendimą: ne per toliausioje ateityje kaskart nuleidžiant vandenį tualete, jis atliks kažką panašaus į momentinę analizę ir pasakys jums, ar jūsų dinamika gera, ar ne. Manau, kad tai viską pakeis”. – įsitikinęs tyrėjas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 612

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....