infa.lt

Atominė elektrinė ES pasienyje gąsdina lyderius. Lietuvos skundų fone ES nori uždrausti elektros importą iš Baltarusijos

13 gruodžio
07:07 2020

Astravo AE

Europos Sąjungą išgąsdino jos pasienyje atsiradusi atominė elektrinė, rašo „Bloomberg“. Po Lietuvos perspėjimų bloko lyderiams apie augančią riziką, kurią kelia naujai pastatyta Astravo (Ostrovec) atominė elektrinė, ES ketina reikalauti uždrausti elektros energijos importą iš Baltarusijos.

Kaip nurodo leidinys, dar objekto statybų metu įvyko „incidentų serija“, kurią Baltarusija bandė nuslėpti. Lietuva jau seniai skundėsi Europai dėl galimų Baltarusijos atominės elektrinės grėsmių.

Ši Astravo AE buvo atidaryta praėjus 34 metams po to, kai Sovietų Sąjungoje, Baltarusijos kaimynėje Ukrainoje, dėl Černobylio AE avarijos didžiulės teritorijos tapo netinkamos gyventi. Tuomet iškart žuvo dešimtys žmonių, o tūkstančiai patyrė lėtinių, dažnai mirtinų sveikatos problemų.

Praėjusį mėnesį Baltarusija eilinį kartą išgąsdino Lietuvą, kai dėl sugedusios elektros įrangos elektrinėje buvo sustabdytas reaktorius. Tai įvyko praėjus vos dienai po atominės elektrinės atidarymo. Dėl šio įvykio lietuviai nuskubėjo į vaistines ieškoti valstybės pateiktų kalio jodido tablečių, tvirtina Bloomberg.

Nepraėjus nė mėnesiui, dėl aušinimo sistemos gedimo įvyko dar vienas neplanuotas reaktoriaus išjungimas.

Lietuva sustabdė visą elektros energijos importą iš Baltarusijos šių metų lapkritį, kai pradėjo veikti Astravo atominė elektrinė. Dabar Vilnius reikalauja regioninio elektros energijos importo iš nesaugių objektų boikoto.

„Su saugumu susijusių incidentų skaičius ir dažnis rodo blogą kokybės kontrolę ankstyvuose projektavimo, gamybos ir surinkimo etapuose, taip pat žemą eksploatavimo saugumą“, – prieš ES aukščiausiojo lygio susitikimą kreipdamasi į ES šalis tvirtino Lietuvos pusė. „Trūksta tinkamo saugumo sistemų parengimo ir incidentų valdymo, akivaizdi nekompetencija ir personalo trūkumas“.

Remiantis „Bloomberg“ duomenimis, ES dabar ketina „ištirti galimas priemones, kaip užkirsti kelią komerciniam elektros energijos importui iš trečiųjų šalių branduolinių objektų, kurie neatitinka ES pripažinto saugos lygio“.

„Bloomberg“ primena, kad Lietuva pati uždarė savo sovietmečiu statytą atominę elektrinę prieš daugiau nei dešimt metų, įvykdžiusi susitarimo dalį dėl įstojimo į ES 2004 m. Dabar Baltijos šalis importuoja apie 70 proc. sau reikalingos elektros energijos, o iki šių metų lapkričio Baltarusija dalis šiame importe siekė 5 procentus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 120

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...