infa.lt

Baltijos šalys ir toliau spaus A. Lukašenką, kad pasitrauktų arba pradėtų dialogą su opozicija

08 gruodžio
07:10 2020

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga posaškova)

Gruodžio 4 d. surengtas nuotolinis Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų Užsienio reikalų komitetų susitikimas. Atnaujintos sudėties Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai su Baltijos valstybių kolegomis aptarė galimybes bendradarbiauti sprendžiant regioninius ir pasaulinius iššūkius.

Lietuvos kvietimu susitikime dalyvavo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos  Cichanouskajos patarėjas užsienio ryšiams Franakas Viačorka, kuris išreiškė viltį, kad ateityje Baltijos valstybių parlamentarų susitikimuose dalyvaus ir sąžiningai išrinkto Baltarusijos parlamento atstovai.

Susitikimo dalyviai aptarė galimas priemones, kurios kuo greičiau priverstų Aliaksandrą  Lukašenką  pasitraukti arba pradėti dialogą su opozicija.

Pabrėžta, kad reikalingas tolesnis spaudimas, taikant visas įmanomas priemones – nuo pasaulio ledo ritulio čempionato Baltarusijoje atšaukimo iki ekonominių sankcijų arba apribojimų konkrečiuose ekonominės veiklos (transporto, trąšos, energetikos) sektoriuose, taip pat finansinių sankcijų, kaip kad Baltarusijos bankų pašalinimas iš SWIFT sistemos.

Palaikytas Lietuvos kvietimas siekti, kad draudimas importuoti energiją iš nesaugios Astravo atominės elektrinės būtų įtvirtintas Europos Sąjungos mastu.

Visų trijų Baltijos valstybių parlamentarai sutiko, kad B3 bendradarbiavimo formatas yra itin veiksmingas, kadangi Baltijos valstybėms suteikia svaresnį balsą ir padidina galimybes susitikti su aukšto rango pasaulio politikais.

Prisimintas prieš ketverius metus vykęs bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų delegacijų vizitas į Vašingtoną, kur per porą dienų surengti susitikimai su 17 JAV senatorių ir kitais aukšto rango JAV pareigūnais.

Tikimasi tokį vizitą surengti netolimoje ateityje, užmezgant ryšius su naująja išrinktojo JAV prezidento Džo Baideno (Joe Biden)  administracija, kartu prisidedant prie pastaraisiais metais sutrūkinėjusių ES ir JAV santykių atnaujinimo.

Nors esamos su COVID-19 susijusios aplinkybės sutrukdė tradicinius Užsienio reikalų komitetų susitikimus, kurie vykdavo vieną ar du kartus per metus, tačiau atskleidė naujas virtualių susitikimų galimybes. Išnaudojant jas, sutarta susitikimus rengti dažniau ir aptarti konkrečius užsienio politikos klausimus.

infa.lt komentaras:

Trijų Baltijos valstybių ekonomikos bendrai paėmus net kartu nesiekia Baltarusijos ekonomikos lygio, nei gyventojų skaičiumi, nei pramonės gamyba. Kalbos apie atjungimą nuo SWIFT sistemos apskritai yra mažai ko vertos, nes jos nevaldo šios sistemos ir neturi didesnės įtakos tokio lygio sankcijoms. Šiame fone net nekeista tai, kad jos deklaruoja besirūpinančios Baltarusijos žmonių gerove, tačiau tuo pačiu visai nesirūpina savais žmonėmis. Pastebi, kaip mušami Baltarusių žmonės, tačiau nemato to, kaip pačioje Europoje vandeniu, guminėmis lazdomis ir ašarinėmis dujomis išvaikomos demonstracijos Europos Valstybėse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Kur protestai minėtų šalių atžvilgiu iš Baltijos valstybių vadovų lūpų? Jų nėra, nes ten muša savi. Savi muša savo opoziciją, ir tai yra gerai, kad mūsiškė opozicija bijotų. Bet blogai, kai Lukašenka muša savus, nes tai jau žmogaus teisių pažeidimai. Kiek dar gyvensime pagal dvigubus ir trigubus standartus?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 42

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai, kad Vėgėlė toks pats sisteminis......

O pasirodo žmogelis yra pažengęs leftistas. KArbaukiui, matyt, tai nekelia problemų....

infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

https://infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

2,7 milijono prezidentų. Štai jums ir sava tiesa. Juk esame girdėję iš savo tėvų-kai ant...