infa.lt

Prancūzijoje masinės demonstracijos ir susidūrimai su policija prieš įstatymą apie „Visuotinį saugumą”

30 lapkričio
07:40 2020
Policininkas tempia žeme žmogų suėmęs už apykaklės

Kadras iš vaizdo įrašo

Paryžiuje dešimtys tūkstančių demonstrantų dalyvavo „Laisvės marše” prieš įstatymą dėl „visuotinio saugumo”. Vyko rimti susidūrimai su riaušių policija.  Miniai išsklaidyti policija naudojo ašarines dujas ir gumines lazdas. Veiksmui persimetus į siauras gatves vyko tikri mūšiai – degė laužai, automobiliai, motociklai, – į policininkus skriejo akmenys.

Demonstrantai (ir visuomenė bendrai) ypač piktinasi 24-u įstatymo straipsniu, draudžiančiu filmuoti policijos pareigūnus jiems atliekant savo pareigas, jei juos galima pagal tai atpažinti, siekiant „pakenkti fizinei ar psichinei neliečiamybei“.  Pažeidus šio įstatymo nuostatas grėstų metai kalėjimo ir 45 tūkstančių eurų bauda. Šio straipsnio nuostatos gana neapibrėžtos.

Tiems, kurie būtų nuteisti pagal šį straipsnį dėl smurto prieš vyriausybės pareigūnus, atimama teisė į išankstinį paleidimą. Tuo pačiu, nacionalinės policijos ir žandarmerijos nariai atleidžiami nuo atsakomybės už ginklų nešiojimą viešose vietose ne tarnybos metu.

Nepasitenkinimas ėmė didėti po to, kai socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas muzikos prodiuserio Michelio Zecklerio sumušimas ant jo studijos Paryžiuje slenksčio.

Prieš frakcijos „Pirmyn, Respublika!“ iniciatyvą pasisakė Nacionalinė žmogaus teisių patariamoji komisija. Vyriausybės organizacija pranešime teigė, kad įstatymo projektas per daug išplečia savivaldybės policijos ir privačių saugumo struktūrų galias, kelia grėsmę privatumui, žodžio ir susirinkimų laisvei.

Komisija įžiūri tame siekį organizuoti piliečių sekimą ir represines valdžios institucijų tendencijas. Pareiškime kalbama apie „praktiškai neribotą gyventojų kontrolės organų stiprinimą“, kuris šiuo atveju taip pat priklauso nuo politinės padėties vietoje.

Įstatymas, kuriam pritarė policijos profesinių sąjungos, sukėlė visuomenės laisvių gynėjų, tame tarpe ir prancūzų žurnalistų, protestus.

„Kas nustatys, kokiu tikslu buvo padaryta nuotrauka? Piktybiškai, ar ne? Policija?” – klausia žurnalistas ir profsąjungos atstovas Vincentas Lanier. Tai prives prie savicenzūros.- daro išvadą Lanier.

Prancūzijos, o ir likusio pasaulio žmonės jau ima suprasti, kad demokratijos ir žodžio laisvės epocha pasaulyje eina į pabaigą. Supranta ir tai, jog, jei jie patys nestos į kovą už savo suverenitetą ir apsisprendimo teisę dėl to kaip jiems norisi gyventi – jie jau visai neužilgo bus uždėti elektroniniai apynasriai savo esme labai panašūs į privalomas apsaugines kaukes nuo Covid.

Demonstracijos prieš „Visuotinio saugumo įstatymą vyko daugelyje Prancūzijos miestų: Renate, Lille, Nante, Monpeljė, Lione, Paryžiuje ir kituose. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, akcijose dalyvavo apie 130 tūkst. žmonių. Organizatorių duomenimis – ne mažiau nei 500 tūkst.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 626

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Algirdas    -  2020-11-30, 13:55

    O kur paminėjimas, kad ne tik draudžiama filmuoti policijos pareigūnus jiems atliekant tarnybines pareigas, tačiau ir draudžiama tą medžiagą skelbti internete?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....