infa.lt

Lietuvoje jau nustatytas pirmas koronaviruso atvejis audinių ūkyje

27 lapkričio
07:20 2020

Audinė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Jonavos rajono audinių ūkyje, kuriame laikyti įmonėms UAB „Danmink“ ir AB „Vilkijos ūkis“ priklausantys gyvūnai, staiga nugaišus 169 audinėms ir ištyrus jų mėginius patvirtinta, kad gyvūnai buvo užsikrėtę COVID-19.

„Pirminė informacija apie šiame ūkyje padidėjusį kailinių žvėrelių gaišimą mus pasiekė šį antradienį. Tą pačią dieną VMVT specialistų atrinkti gyvūnėlių mėginiai buvo pristatyti tyrimams į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją. Siekiant patvirtinti arba paneigti kilusius įtarimus ir nustatyti tikslų viruso išplitimo ūkyje mastą, trečiadienį atrinkti 22 papildomi mėginiai. Jų rezultatai taip pat patvirtino COVID-19. Tuo pačiu trečiadienį gavome pranešimą, kad vienam iš šį ūkį prižiūrinčių asmenų patvirtintas COVID-19. VMVT žiniomis, audinių fermos darbuotojas blogai pasijuto šį pirmadienį, visi su juo kontaktavę darbuotojai yra saviizoliacijoje“, – teigia VMVT direktorius Darius Remeika.

Gavus informaciją apie ūkyje įtarimą ligos židinį, nedelsiant, nuo lapkričio 24 d. jam pritaikyti veiklos apribojimai. Iš užkrėsto ūkio uždraustas bet koks gyvūnų, pašarų ar kitų gyvūninių produktų išvežimas. Priimtas sprendimas nugaišinti 22 užkrėstuose narvuose laikomas audines (apie 40 vnt.), o gyvūnų gaišenas saugiai sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.

„Gauti tyrimo rezultatai rodo, kad virusą SARS-CoV-2 audinėms perduoti galėjo ūkio darbuotojas, todėl raginame visus šalies audinių ūkius griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, o ūkio darbuotojams pajutus bent menkiausius ligos simptomus, nedelsiant palikti darbo vietą ir riboti kontaktą su ūkyje laikomais gyvūnais“, – pabrėžė VMVT direktorius.

Šiuo metu šiame audinių ūkyje laikoma apie 60 tūkst. kailinių žvėrelių. Ūkio atsakingi asmenys įpareigoti atidžiai vykdyti likusių audinių sveikatos būklės laboratorinę stebėseną.

Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę įpareigoti pateikti regioniniam VMVT padaliniui, vykdančiam audinių ūkio valstybinę veterinarinę kontrolę, duomenis apie per savaitę nugaišusias audines, atsižvelgiant į šiuos duomenis bus sprendžiama dėl naujų mėginių atrinkimo ir ištyrimo. Tokią prievolę visiems audinių augintojams ir laikytojams numato lapkričio 12 d. pasirašytas VMVT direktoriaus įsakymas.

VMVT informuoja, kad remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) atliktu rizikos vertinimu, atsižvelgiant į šiuo metu turimą informaciją apie viruso SARS-CoV-2 perdavimo kelius ir susirgimų sudėtingumą, virusas, nustatytas audinių ūkiuose nekelia pavojaus žmonių sveikatai (išskyrus tiesiogiai ūkiuose dirbančius asmenis).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 110

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....