infa.lt

Konservatoriai inicijuoja Nacionalinio saugumo strategijos peržiūrą

26 lapkričio
07:00 2020

Šiandien Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje nuspręsta pradėti Lietuvos nacionalinio saugumo strategijos peržiūrą ir jos atnaujinimą.

Pradiniame peržiūros etape bus sukauptos akademinės bendruomenės, analitinių centrų atstovų įžvalgos dėl iššūkių Lietuvos nacionaliniam saugumui, kurios toliau bus svarstomos kartu su nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų atstovais.

Į peržiūros procesą bus įtraukta ir naujoji Vyriausybė, kai ji bus patvirtinta, siekiant užtikrinti suplanuotų saugumą stiprinančių priemonių įgyvendinimą ir efektyvumą.

Išryškėję pokyčiai pasaulio geopolitinėje ir geoekonominėje sąrangoje, tarptautine teise grindžiamos pasaulio tvarkos nuosmukis, sparti technologijų plėtra ir nuolat tobulėjantis hibridinio karo priemonių arsenalas reikalauja iš naujo pažvelgti ir įvertinti Lietuvos nacionaliniam saugumui kylančias grėsmes, pavojus ir rizikos veiksnius.

Kaimyninėje Baltarusijoje vykdomi masiniai žmogaus teisių pažeidimai verčia galvoti apie sankcijų mechanizmo, taikomo už autoritarinių režimų brutalius veiksmus, tobulinimą.

Strategijos peržiūra taip pat bus gera proga įvertinti pasaulinės Covid-19 pandemijos pamokas siekiant gerinti šalies pasirengimą atremti panašaus pobūdžio grėsmes.

„Pandemijos įtaka valstybės krizių valdymo sistemai, Covid-19 poveikis valstybės rezervų politikai, globalių tiekimo grandinių trūkinėjimas, augantis Kinijos veiksnys, siekiant ekonominio technologinio dominavimo, artėjantys sprendimai dėl 5G ryšio diegimo, pasikeitusi Rusijos ir Baltarusijos politinės integracijos dinamika ir jos galimas poveikis Lietuvai – tai tik keli svarbūs aspektai, kurie nėra atspindėti ir įvertinti šiuo metu galiojančioje Nacionalinio saugumo strategijoje.

Todėl džiaugiuosi, kad komiteto nariai pritarė mano siūlymui pradėti Strategijos peržiūrą ir atnaujinimą“, – teigia NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Komitetas numato, kad atnaujintos Strategijos projektas galėtų būti pradėtas svarstyti 2021 m., Seimo pavasario sesijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...