infa.lt

Ką jaučia kosmonautai grįžę į Žemę

09 kovo
01:01 2016

kosmonautai

Rusijos kosmonautai Machailas Kornijenko ir Sergejus Volkovas bei NASA astronautas Skotas Kelis (Scott Kelly) kovo 2 dienos ryte grįžo į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS). Skrydyje jie pasiekė kelis rekordus. Rusų BBC tarnyba klausė kosmonautikos veteranų, ką šiuo metu galimai jaučia jų kolegos.

Kornijenko ir Kelis orbitoje išbuvo 340 parų – tai ilgiausias buvimo kosminėje stotyje be pertraukos laikas. Kelis taipogi pasiekė NASA rekordą – jo bendras skrydžių laikas – 552 dienos. Volkovas stotyje išbuvo 182 dienas.

Kaip praneša „Roskosmos“, tik nusileidęs ekipažas nuvyko į medicinos palapinę tyrimams. Šių tyrimų reikia „sąlygų po nusileidimo kitoje planetoje testavimui“.

Su planuojamu pilotuojamus skrydžiu į Marsą taip pat siejasi ir eksperimentas, kuriame kosmonautai savarankiškai išeina iš nusileidimo aparato jam nusileidus – tiesa, šį kartą jis nenusisekė, ekipažui prireikė pagalbos.

Kosmonautai atvirame kosmose praleido daugiau laiko, nei reikia – visa tai dėl būsimo skrydžio į Marsą. Kirijenko ir 2015 metų rugsėjį grįžęs į žemę Genadijus Padalka už stoties ribų išbuvo 5 valandas ir 34 minutes, Volkovas ir tebeskrendantis Jurijus Malenčenko – 4 valandas ir 43 minutes.

Nors ši misija ir pilna rekordų, pačiu ilgiausiu istorijoje skrydžiu išlieka ruso Valerijaus Poliakovo: 1994-1995 metais kosminėje stotyje „Mir“ jis išbuvo 437 paras.

Pykina, laužo kaulus, svaigsta galva

Kai kurie kosmonautai grįžimą į Žemę vadina „antruoju gimimu“: nusileidus jiems reikia laiko priprasti vaikščioti kietu paviršiumi bei atstatyti fizines jėgas. Vieniems tam prireikia kelių valandų, kitiems – parų.

„Sudėtingiausia leidžiantis – tai ne pats susidūrimas su Žeme, o tiršto atmosferos sluoksnio kirtimas, kai kosmonautai patiria stabdymo perkrovas, tai yra neigiamą pagreitį, – pasakoja Sergejus Krikaliovas, 1980-2000 metais orbitoje praleidęs 803 dienas. – Grįžę visi kosmonautai jaučia organizmo sunkumą, kam jis praeina greičiu, kam lėčiau“.

Aleksandras Lazutkinas, sotyje „Mir“ 1997 metais išbuvęs 184 dienas, dalinasi savo patirtimi: „Man pats nemaloniausias dalykas buvo susidūrimas su Žeme, pats smūgis. Mūsų atveju nesuveikė minkšto nusileidimo elementai, todėl mes trenkėmės labai stipriai. Nusileidus patyriau vestibiuliarinio aparato negalavimus, kai pykina vien palingavus galvą. Bet tai greitai praeina – diena, dvi ir viskas. Prie Žemės lengva priprasti“.

Grįžus į Žemę kosmoso užkariautojams privaloma laikytis atsargumo.

„Negalima daryti staigių judesių, negalima rišti batų raištelių – bemat pargriūsi, – tęsia Lazutkinas. – Kosmose iš kaulų pasišalina kalcis, jie pasidaro silpni, trapūs. Mums taip buvo nutikę – vienas ekipažo narys susilaužė pirštą, užkliuvęs juo už stalo“.

Ne išmesti, o perduoti

Neseniai grįžusiems kosmonautams galima valgyti viską, tačiau saikingai, sako veteranai. Lazutkino manymu, galima ir šampano taurelę išlenkti, o štai Krikaliovas sako, jog šiukštu, negalima.

„Kosmonauto misija nesibaigia iš karto po nusileidimo, – sako Sergejus Krikaliovas. – Per keletą dienų jis turi praeiti testus, kurių rezultatai bendrinami ir informacija naudojama būsimuose skrydžiuose. Taurė šampano gali „sujaukti“ visą vaizdą“.
Kosminiai įpročiai žemėje greitai pasimiršta.

„Sakykime, nesvarumo būklėje daikto nebūtina perduoti iš rankų į rankas – pakanka jį mestelėti ir jis nuskris reikiama kryptimi. Ši reakcija išlieka ir pirmąsias dienas Žemėje, jei kas nors ko nors paprašo – imi ir meti. Tačiau po antro karto grįžta žemiški įpročiai“, – pasakoja Lazutkinas.

Ypatingas jausmas – sugrįžus pirmą kartą išsimiegoti žemiškoje lovoje.

„Pirmą ar net dvi pirmas naktis jautiesi keistai dėl to, kad tenka perkelti kojas, rankas… Nesvarume to nėra. Bet vis tiek užmiegi greičiau, nei kosmose“, – įspūdžiais dalinasi Krikaliovas.

„Man kosmosas nesisapnavo, – prisimena jo kolega Lazutkinas. – Viskas žemiška, nieko ypatingo“.

Beje, abu kosmonautai tvirtina: nors skrydžio metu kosmonautai laiką leidžia siaurame kolegų rate, grįžę jie nenustoja bendravę – nei po dienos, nei po metų.

Šiuo metu Tarptautinėje kosminėje stotyje yra rusas Jurijus Malenčenko, amerikietis Timas Kopra (Timothy Kopra) ir britas Timas Pikas (Tim Peake). Ekipažo grįžimas į Žemę numatomas 2016 metų birželio 5 dieną.

pagal BBC informaciją parengė Darius Dimbelis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 866

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...