infa.lt

Imamasi verslinės žvejybos Kuršių mariose uždraudimo – kokią žuvį valgysime?

13 lapkričio
16:42 2020

Ūsorius

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Linas Jonauskas, vos davęs Seimo nario priesaiką, pateikė registruoti Žuvininkystės įstatymo pataisas, kuriomis siūlo uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose, o taip pat įstatymu įtvirtinti verslinės žvejybos draudimą vidaus vandenyse.

„Iki šiol verslinė žvejybos draudimas buvo įtvirtintas ne įstatymuose, o ministro įsakyme. Žinant tai, kaip lengvai besikeičiantys ministrai gali keisti savo įsakymus, siūlau Žuvininkystės įstatyme įtvirtinti verslinės žvejybos draudimą vidaus vandenyse.

Tarp jų – ir Kuršių mariose. Šiandien jos ypač kenčia dėl verslinės žvejybos. Kuršių mariose žuvies ištekliai greitu metu pasieks kritinę ribą. Apie prastą žuvų išteklių būklę tyrimo rezultatus yra pateikęs ir Gamtos tyrimų centras.  Negalime sau leisti nieko nedaryti“, – sakė L. Jonauskas.

Parlamentaras teigia, kad, uždraudus verslinę žvejybą Kauno mariose, žuvų kiekis per penkerius metus padaugėjo beveik 4 kartus. Tokio efekto jis tikisi ir uždraudus verslinę žvejybą Kuršių mariose, taip pat valstybiniuose vidaus vandenų telkiniuose uždraudus vis dar vykstančią specializuotąją seliavų, upinių nėgių, migruojančių ungurių žvejybą ir žvejybą žuvų gaudyklėmis.

Pasak jo, verslinės žvejybos draudimas vidaus vandenyse turės ne tik teigiamą poveikį žuvų ištekliams, bet ir rekreacijai.

„Nors versline žvejyba užsiimančios įmonės turės persiorientuoti ir imtis tvaresnio verslo,  turizmo, apgyvendinimo sektorius, kuris aptarnautų žvejus mėgėjus, galėtų sulaukti didelio teigiamo efekto, atsirastų daugiau galimybių jo plėtrai. Tikėtina, kad atsikūrus žuvų ištekliams, populiarės mėgėjiška žvejyba, kuri yra daug tvaresnė ir valstybės biudžetą papildo didesnėmis pajamomis, nei jos gaunamos iš verslinės žvejybos. Žvejai mėgėjai kiekvienais metais, pirkdami žvejo bilietus, valstybei sumoka apie 1,7 mln. eurų. Tuo tarpu žvejų verslininkų pelnas per metus siekia tik 120 000 eurų. Kuršių mariose žvejojančių verslininkų valstybei sumokėta suma per metus siekia 221 000 Eur. Ne žvejai verslininkai, o žvejai mėgėjų kuria pridėtinę vertę valstybei“, – teigė L. Jonauskas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 128

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...