infa.lt

Ukrainos prezidentas apie šalies Konstitucinio teismo teisėjus: Velnių pavardes jūs visi puikiai žinote

02 lapkričio
07:30 2020

Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Ukrainos Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą dėl baudžiamosios atsakomybės už tikrovės neatitinkančių turto deklaracijų pateikimą panaikinimą pavadino „viešu kai kurio senojo elito ir oligarchų sąmokslo prieš prezidentą ir šalį pasireiškimu“. Apie tai jis parašė savo Facebook paskyroje lapkričio 1 d.

„Aš tikrai žinau, kad šiandieninis Konstitucinio Teismo demaršas yra vieša kai kurių senųjų elito ir oligarchų sąmokslo prieš prezidentą ir šalį apraiška. Nes tik silpnas prezidentas ir silpna valstybė yra raktas į jų korumpuoto gyvenimo būdo išsaugojimą. Priešingu atveju jie nemoka. Kaip ten sakoma: per Heloviną visi politinio pragaro velniai atskleidžia savo tikrąjį veidą. Taip sutapo. Tų velnių vardus visi puikiai žinote“, – parašė jis.

Prezidentas mano, kad dabar ant vienos svarstyklių pusės randasi sunaikinimas to, už ką buvo kovojama Maidano metu.

„Ar mes nenorime, kad pareigūnai būtų atskaitingi visuomenei? Arba kad jie netaptų vis įžūlesni dėl savo nebaudžiamumo? Arba to, kad valstybės ištekliai būtų paskirstyti teisingai, o ne tik išrinktiesiems oligarchams? Mes, visuomenė, ne kartą sakėme: taip, norime naujų santykių.

Tačiau Konstitucinis Teismas, kurio teisėjus paskyrė senoji sistema, ir mano pirmtakai, tie patys, kurie visada pasirengę laikyti „rankas ant širdies” ir plėšytis marškinėlius ant krūtinės už šalį, mano kitaip“, – rašė jis.

Kitoje svarstyklių pusėje, teigia Zelenskis, yra pilnavertė laisvė.

„Pilnavertės žmonių teisės ir teisingumo garantijos. Pilnavertė moderni valstybė, kurioje bet kuris pareigūnas gali ir privalo deklaruoti savo pajamas ir patekti į kalėjimą, jei jo išlaidos labai viršija jo pajamas”, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Visi Konstitucinio Teismo teisėjai, pasak Zelenskio, labai siekia išsaugoti „neliečiamųjų kastą“.

„Jie [KT teisėjai] ilgai sėdėjo pasaloje. Kol galiausiai nebuvo pradėtos tikrinti pareigūnų deklaracijos. Kol NABU (Ukrainos nacionalinis antokorupcinis biuras) gavo teisę visaverčiam operatyvinio tyrimo darbui. Kol Aukščiausiasis antikorupcinis [teismas] nepradėjo dirbti dėka valdžios pasikeitimo 2019 m. Ir čia jie visi išsigando“, – pažymėjo Zelenskis.

Šalies vadovė pridūrė, kad toliau teisėjai nori sutrikdyti Ukrainos Aukščiausiojo antikorupcinio teismo darbą, kuris „už grotų sodins aukščiausius vagis“.

„Na, senasis elitas nenori apmokėti jokių sąskaitų. Jie nenori būti atsakingi už savo prabangius nekontroliuojamo gyvenimo metus”, – rašė prezidentas.

Spalio 27 d. Ukrainos Konstitucinis Teismas panaikino kai kurias antikorupcinių įstatymų nuostatas ir nurodė, kad baudžiamosios atsakomybės nustatymas už sąmoningai neteisingų duomenų deklaravimą, taip pat sąmoningas deklaracijų nepateikimas yra per didelė bausmė už tokių nusižengimų padarymą.

Nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra (NAPK), atsižvelgdama į KT sprendimą, uždarė prieigą prie elektroninių deklaracijų registro ir sustabdė jų tikrinimą, saugojimą ir skelbimą. Agentūros vadovas KT sprendimą pavadino „triuškinančiu antikorupcinės reformos pralaimėjimu“.

Be to, dėl NAPK prieigos prie valstybinių registrų blokavimo, Nacionalinė agentūra negali atlikti specialaus kandidatų į vadovaujančias pareigas valstybinėse įstaigose deklaracijų patikrinimo, todėl į savo pareigas negali būti skiriami vietos rinkimų nugalėtojai, pranešė NAPK. KT vadovas Aleksandras Tupitskis teigė, kad NAPK „sutirštino situaciją“, KT teisėjas Igoris Slidenko teigė, kad teismo sprendimas nenumato būtinybės uždaryti registrą.

Po Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžio, vadovaujantis Ministrų kabineto įsakymu, NAPK atidarė prieigą prie elektroninių deklaracijų registro.

Spalio 29 dieną Zelenskis Aukščiausiojoje Radoje užregistravo įstatymo projektą, kuriame siūloma Konstitucinio Teismo sprendimą pripažinti neteisėtu, atimti visų KT teismo narių įgaliojimus ir paskirti naują KT, taip pat užtikrinti antikorupcinių teisės aktų tęstinumą.

Spalio 31 d. Europos Taryba sukritikavo Zelenskio projektą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 601

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...