infa.lt

Blokuojamos ar patiriančios blokavimo grėsmę socialinių tinklų bendruomenės keliasi į Telegram

29 spalio
11:36 2020

Arvydas Daunys

Ne paslaptis, kad koncepcija „žodžio laisvė” šiuo metu patiria rimtas perturbacijas, kas, iš vienos pusės, ją paverčia palaida bala, leidžiant kalbėti bet ką be atsakomybės, jei tai niekuo negresia dabartinei pasaulio santvarkai, o iš kitos – kietos cenzūros linija, užspaudžiant bet kokią laisvą mintį ar žodį, teisinant tuos veiksmus rūpesčiu visuomenės saugumu,  nepaliekant tai visuomenei nė mažiausios galimybės pačiai atsirinkti – ką ji nori skaityti, girdėti ar su kuo susipažinti savo tolesnio vystymosi vardan.

Prancūzija, pavyzdžiui, šiandien tapo tarpreliginio karo arena. Tiesa, tarpreliginių šį karą pavadinau gan pritempęs, nes religija šiame kare dalyvauja tik viena – musulmonų, kuri jaučiasi puolama pasauliečių, karikatūrizuojančių  musulmonų šventenybę, pranašą Mahometą. Prancūzijos prezidentas, tuo tarpu, tvirtina, jog tai yra žodžio laisvė, kurios prancūzai niekada neatsisakys.  Tokios „žodžio laisvės” politikos pasekoje buvo nužudytas Prancūzijos istorijos mokytojas, kuriam žudikas vėliau nupjovė galvą, pamokos metu demonstravęs Charlie Hebdo sukurtas pranašo Mahometo karikatūras.

Aš nežinau, kokią naudą šio, amžiną atilsį, mokytojo mokiniai galėjo gauti iš tų karikatūrų, tačiau akivaizdu viena – į šį karą įsijungė jau kelios musulmoniškos valstybės, pajutusios pavojų savo vertybėms iš Prancūzijos prezidento pusės ir pakvietusios, pradžiai, boikotuoti pas save prancūziškas prekes, o patį Makroną Turkija pakvietė pasitikrinti psichinę sveikatą. Diplomatinis konfliktas tuo nesibaigė – Prancūzija atšaukė savo pasiuntinį iš Turkijos.

Tai čia tiek apie tokią žodžio laisvę, kai ja naudojamasi be jokios atsakomybės ir kurios pasekmės būna labai skaudžios.

Egzistuoja auksinė žodžio ir bet kurių kitų žmogaus laisvių ir teisių taisyklė: „Mano teisės ir laisvės pasibaigia lygiai ten, kur prasideda kito žmogaus laisvės ir teisės”. Aš negaliu nebaudžiamas lįsti į kito žmogaus gyvybinių interesų sritį – tai jo sritis, jo gyvenimas, jo vertybės ir įsitikinimai. Aš negaliu jam nurodyti kaip jam galvoti,  ką kalbėti ir kokius priimti sprendimus iki to momento, kol jo veika nepradeda kirstis su mano gyvenimo erdve. Tam, kad mes galėtume sugyventi šalia – tarp mūsų turi būti neutralios erdvės tarpas, kuriame mes galėtume keistis nuomonėmis, pasiūlymais diskutuoti ieškant vienokio ar kitokio klausimo sprendimo. Ir niekas iš pusių negali uzurpuoti tos neutralios erdvės įbrukdamas į jį savo pasaulio matymo naratyvą.

Pereinant prie kitos „žodžio laisvės” pusės, kai ta laisvė suteikiama tik vieną naratyvą palaikančiai pusei, apsiginklavusiai tokiais „argumentais” kaip „sąmokslo teorijos”, „acto garintojai”, „antivaxeriai”, „anti5G” ir t.t. ir pan, atstovaujančios, kaip taisyklė, kapitalą ir jo išlaikomą politinį isteblišmentą, kuris skelbiasi „besivadovaujantis mokslu”, realiai apmokamu to paties kapitalo, – kitos pozicijos šiais klausimais galimybės būti išgirstai – labai menkos, labai abejotinos ir net sunkiai įmanomos, nes tą neutraliąją erdvę, apie kurią rašiau aukščiau – jau užėmusi „oficialioji pozicija” per savo valdomas masinės informacijos priemones (MIP), į kurias įeina TV, radijas, spauda, internetinė žiniasklaida ir oficiali propaganda, transliuojama per visas šias informavimo priemones už atskirą užmokestį, kas daroma visiškai oficialiai ir nuo nieko nesislepiant. Mokesčių mokėtojų sąskaita. „Jų gerovei”.

Lyg to būtų maža, socialiniuose tinkluose pradėta vykdyti oficialiai paskelbta cenzūra, kurios pristatyme rašoma, jog informacija, neatitinkanti „bendruomenės standartų” ir „oficialių patikimų gairių” bus trinama ir blokuojama (pavyzdžiai čia, čia, čia), o ją propaguojančios paskyros ir puslapiai trinami visai.

Visa tai pateikiama kaip kova prieš dezinformacijos skleidėjus, nors nepaaiškinamas vienas esminis dalykas – kokią naudą turi tie „dezinformacijos skleidėjai” iš to reikalaujančio daug energijos, pastangų, ir MIP pastangomis susilaukiančio neigiamo visuomenės požiūrio, darbo. Kam jiems tai? Koks motyvas skleisti „žinomai melagingą informaciją” ištisoms visuomenės grupėms, kurių skaičiai kartais siekia ir ne vieną milijoną? Į šį klausimą argumentuoto atsakymo oficiozas neturi, neskaitant įprasto: „naudingi idiotai” ir „priešiškos propagandos aukos”, ką argumentu pavadinti sudėtinga.

Iš kitos pusės, kai užduodamas toks pats klausimas „Kokią naudą turi oficialios pozicijos atstovai iš tokiais būdais prastumiamos savo pozicijos?” – atsakymas yra vienareikšmiškai aiškus ir lengvai įrodomas – pinigai ir kontrolės perėmimas.

Visa finansinė nauda pirmiausiai eina farmacijos ir koronaviruso pramonei, kalbant apie pandemijos atvejį ir technologinei industrijai kalbant apie 5G tinklus. Šiose srityse vyksta milžiniškų kapitalo srautų judėjimas, kurių savininkai padarys bet ką (tiesiogine prasme), kad gautų savo planuojamus milijardus.

Ir su jokia tiesa, teisingumu ar šiaip morale tai niekaip nesusiję. Tai milžiniški verslai su milžiniškas interesais, prieš kuriuos tokios nedidelės atskiros valstybės, kaip Lietuva, Latvija, Estija ir pan.,  neturi jokių galių pasipriešinti, jei jų visuomenės vieningai nepasakys NE, jų atžvilgiu vykdomam „išbuožinimui” visomis prasmėmis, tame tarpe ir informacine prasme.

Tam, kad visuomenės galėtų vieningai tarti savo žodį – jos mažiausia ką turi gauti – tai patikimą apie visa ko, kas vyksta, informaciją.

Tačiau esant tokioms selektyvaus informacijos blokavimo sąlygoms – tą padaryti tampa vis sunkiau, – tai ko iš karto neužblokuoja socialiniai tinklai – padaro  Lietuvos informacinėje erdvėje aktyviai veikiantys delfi ir 15min portalai, kuriuos žiniasklaidos priemonėmis pavadinti jau yra ganėtinai sudėtinga dėl jų vykdomos cenzūravimo veiklos, kurios pasekoje „nucenzūruoti” portalai kuriam laikui tampa „nematomi” socialiniuose tinkluose.

Jie aiškina, kad tai daroma pagal sutartį su socialiniais tinklais, kas vykdoma lietuviškame Facebook segmente, bet koks skirtumas kokiomis sutartimis yra pasiremiama tai, kas apskritai draudžiama Konstitucijos ir įstatymo? Cenzūra Lietuvoje yra draudžiama. Lietuviškas Facebook segmentas yra laikomas Lietuvos informacine erdve, kur draudžiama arba leidžiama tai, kas apibrėžta Lietuvos įstatymų. Programiškai ta erdvė yra Facebook nuosavybė, iš kurios IT gigantė gali išmesti, užblokuoti ar šiaip uždrausti bet ką, kas jai šaus į galvą, o štai teisiškai, teisiškai tai Lietuvos teisinei kompetencijai priskirta sritis. Ir visi tą puikiai žino.

Todėl Facebooke niekas nesiūlo ekstremalių dalykų, nes žino, kad teks atsakyti pagal Lietuvos įstatymus. Todėl Delfi ir 15min cenzūrinė veikla socialiniuose tinkluose pagal Lietuvos įstatymus yra visiškai neteisėta, ir man keista, kad į tai nekreipia dėmesio jokia žurnalistų ar informacinės erdvės priežiūros institucija.

Ir būtent todėl, kad nekreipia – vis daugiau žmonių ir ištisų interneto bendruomenių keliasi į kol kas dar laisvą erdvę – Telegram tinklą. Jis, kol kas išlieka kaip vienintelė rimta alternatyva tiems, kam kyla grėsmė „būti ištrintiems iš eterio”, ir tiems, kurių skelbiama informacija yra nuolat blokuojama ir trinama, prisidengiant „visuomenės gerovės siekiais”.

Apie tai Facebooke yra pasisakęs ir žinomas verslininkas Ugnius Kiguolis:

Collective evolution puslapį su 5.300.000 skaitytojų Facebook uždarė ištrindamas adminus. Naivu tikėtis, kad ši grupė išliks nepaliesta, kai joje nagrinėjamos su skiepais ir medicina susiję temos, kai bene kasdien Facebookas pats ištrina postus be atsiklausimo, kai bene kasdien gaunami pranešimai, kad grupėje dalinamasi fake informacija, kurią rekomenduojama trinti.

Ne mums reikia, kad jūs persikeltumėte į Telegram. to reikia jums patiems. Tiesiog nebepasieksite vieni kitų ir informacijos neberasite.

kanalai Telegrame:

https://t.me/firmusmedicus
Tai Geltono pūkelio kanalas. Atsirado gudručių susikūrusių Telegram kanalą pačiu geltono pūkelio pavadinimu ir taip klaidina žmones. Ten asociacijos info nebus skelbiama.
Diskusijų grupė: https://t.me/firmus_medicus

Mano asmeniniai (Ugniaus Kiguolio) pranešimai be cenzūros čia:
https://t.me/ugniuskiguolis
Diskusijų grupė: https://t.me/ugnius_kiguolis

infa.lt naujienas skelbia čia:
https://t.me/lzodis
Diskusijų grupė: https://t.me/laisvaszodis

Collective evolution telegrame:
https://t.me/collectiveevolution

Pastaba: užsisakius kanalą ir paspaudus „Komentuoti” bet kokią jame skelbiamą temą – būsite perkelti į diskusijų grupę, kurios skirtukas atsiras jūsų telefone ar kompiuterio programos skyriuje. Sekantį kartą paspaudę tą skirtuką pamatysite visą grupę pilnai.

Asmeniškai aš galiu tik pritarti tam, ką pasakė Ugnius: „Ne mums reikia, kad jūs eitumėte į Telegram. To reikia jums, kad galėtumėte pasiekti alternatyvią informaciją tai, kurią skelbia oficiozas, ir pasidaryti savo asmenines išvadas apie tai, kurioje pusėje yra tiesa, ir kas dar svarbiau – išlaikyti kontaktus vienų su kitais esant bendrų veiksmų poreikiui”.

Todėl rekomenduoju nelaukti paskutinės dienos, kai socialiniuose tinkluose bus leidžiami tik meškiukai ir katytės, bei visokie pozityvūs gerovės valstybės ir kvietimo žmogiškiems santykiams lozungai. Nes, gali būti, tada jau nerasite iš ten kelio į kitos informacijos pasaulį, elementariai net nežinodami, kad jis egzistuoja.

Didelės masė žmonių, jaučiančių necenzūruojamos informacijos poreikį, kuria alternatyvias socialiniams tinklams paskyras Telegram tinkle. Daugelis jau esate girdėję apie milijoninį NEXTA kanalą, kuriame pateikiama necenzūruojama informacija apie įvykius Baltarusijoje. Tokie patys kanalai yra ir prancūzų, italų, vokiečių kalbomis. Jų prenumeratorių skaičius nuolat ir aktyviai auga.

Ateitis ten. Ten Laisvas Žodis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 386

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...