infa.lt

Gelbėkitės kaip mokate: SAM nusiplovė rankas ir paliko pačioms savivaldybėms spręsti, kaip išdalinti kalio jodido tabletes avarijos atveju

22 rugsėjo
07:20 2020

SAM nuotrauka

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos atominės elektrinės (AE) esančioms savivaldybėms jau yra perduotos kalio jodido tabletės, kurios avarijos atveju apsaugotų skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio.

Kaip šias tabletes išdalinti gyventojams, turi nuspręsti pačios savivaldybės. Ministerijai sulaukiant klausimų dėl tablečių išdalinimo, gyventojams patariama kreiptis į savo savivaldybes ir sužinoti, kokiu būdu jiems bus išduotos jiems priklausančios kalio jodido tabletės.

SAM primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė šias tabletes išdalinti per vaistines, dalis kitų savivaldybių gyventojams jas išdalinti planuoja per seniūnijas.

SAM perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos AE. Remiantis 2020 m. gegužės 20 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl stabiliojo jodo preparatų paskirstymo savivaldybėms ir gyventojams tvarkos aprašo patvirtinimo“, šias tabletes savivaldybės turi išdalinti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

Gyventojams, kurie gaus kalio jodido tabletes asmeniniam saugojimui, rekomenduojama jas nešioti su savimi kartu su kitais būtinais asmeniniais daiktais, o jas praradus vaistinėje nusipirkti naujas.

Preparatą reikia laikyti vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje. Geriausia, kad tabletės būtų apsaugotos nuo šviesos ir drėgmės.

SAM primena, kad vartoti preparatą reikia ne iš karto sužinojus apie branduolinę avariją, o po atskiro ministerijos ar Vyriausybės nurodymo, kuris bus pateiktas per informacines priemones (radiją, televiziją, mobiliuosius telefonus ir kt.).

Laiku suvartojus reikiamą kalio jodido dozę, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos – šios liaukos vėžinių ir kitokių susirgimų.

Avarijos atveju gyventojai turi suvartoti jų amžiaus grupei nustatytą vienkartinę kalio jodido dozę, kuri apsaugo žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo 24 valandas. Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms rekomenduojama vartoti tik vieną kalio jodido paros dozę. Kitoms gyventojų grupėms, esant nepalankiai avarinei situacijai (užsitęsus radioaktyviųjų medžiagų išmetimui į aplinką, nėra galimybių saugiai evakuoti žmones, kt.), gali būti rekomenduojama vartoti dar vieną paros dozę.

Kalio jodido tablečių po 65 mg vienkartinė paros dozė įvairioms žmonių amžiaus grupėms:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 92

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....